Аквариуми > Осветление

Слабо осветление.

(1/1)

poboo:
Здравейте. Имам проблем с растенията . Твърде бавен е растежа. Имам Валиснерия и Ехинодорус, за 4 месеца валиснерията ми пусна само 4 нови издънки, а старите съм ги подкастрял само 2 пъти и то по - малко. По долу ще ви дам точно какво съм вкарал в аквариума. Не знам какъв е проблема. Мисля да си взема още една пура T8 6500к 15 вата и да я сложа да свети заедно с другите на 4 или 5 часови диапазон ,а не на пълен. Вие какво бихте ме посъветвали ? Според калкулатора са осветление трябва да имам 25 Вт/л, аз имам 30 , но растежа пак е твърде бавен.  Ползвам и Dajana Pet Плант Табс.

Аквариум - 50л.
Нагревател и Филтър (китайски)
Растения - Валиснерия,Ехинодорус амазонка , Широколистно дъбче и мъх.
При стартирането на аквариума използвах препарата на JBL Biotopol както и глинените топчета за подхранване на грунда.
Осветлението ми е на Gro-Lux  и Aquastar  T8 по 15 вата., като отначало го пусках на  цикъл - всеки ден увеличавах с  по 15мин. В момента съм го оставил на  8 часа светлина.
Използвам - Easy Life Easy Carbo и Easy Life ProFito според указанията. Сменям 10 литра вода всяка седмица като използвам Aquasafe . Грунда е 5мм.

VALENCIA:
Здравей,моето мнение е следното: първо мисля,че грунда ти е едър.За растения е хубаво да е 2-3мм,за да могат да се вкоренят добре и да се развиват нормално.Препоръчвам ти да го смениш.Относно осветлението,не ми стана ясно като казваш,че си с аквастар и гролукс,дали имаш предвид по една пура Т8 от двете.Ако е така бих се те посъветвал,ако имаш възможност да ги смениш с пури Т5,които са доста по-силни или с лед осветление,което е все по-използвано сред акваристите вече.Ако нямаш рефлектори,можеш да сложиш,но за мен т8 са си слаби пури.
Изчакай още мнения на колеги,за да вземеш най-правилното решение.Успех  :)

poboo:
Две пури T8 по 15 вата имам.

wire:
Не знам какви са указанията за двата тора, но се тори според гъстотата на растенията, а не според литража, имай го предвид.
Ако грундът ти те 5мм или повече също влияе на вкореняването.
Двете пури е хубаво да се комбинират с 1 обикновена 6500К  - t8 15w/865

RAKIM:
Нямаш нитрат и фосфат,за това няма растеж.Като гледам не добавяш от никъде,а рибите ти явно не са достатъчно за да има и за растенията.Започни с по малко нитрат да ториш и ще видиш че ще тръгнат,но ако на етикета ти пише да слагаш дадена доза,ти слагай 1\3 от нея.И това е...наблюдаваш ги и според ситуацията променяш и дозите.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия