Аквариуми > Осветление
осветление
viktor44:
Здравейте.Интересува ме може ли някой да ме посъветва за осветление на аквариум с размери 100д/60ш/60 в.-300 литра?Това което ме интересува е колко вата трябва да е това осветление за да се развиват добре растения
И другия въпрос ми е на каква височина трябва да е приблизително тялото за да стига светлината до долу? пури или лед лента Благодаря предварително!!!
a_andreew:
Здравейте, аз съм в 215литров с 10х10ватови диоди, но са през тс420 и растенията се развиват доста добре. Според мен много по лесно с лед пури да се направи осветлението. То и по евтино излиза.
wire:
Лед лентите не са подходящи за тази височина. Пурите също си доста ограничен предвид дължината на съда. Аз съм на същата височина с лед диоди по 10W направи-си-сам. В зависимост какви растения искаш да гледаш, можеш да избереш подходящата светлина.
viktor44:
какво лед си сложил че не разбрах
wire:
COB LED 12V 10W от алиекспрес, залепени са на алуминиев радиатор от викиват, а отгоре има вентилатори за охлаждане. Имам няколко тройки червено-синьо-зелено, а другите са бяло 6000К и ~ 1000 лумена. По 10W са, за да мога да ги направя на 2 кръга, иначе може да си вземеш и 20W, 30W, 50W, 100W...
Има вече и готови чипове на 220V и започват то 3W, но поради дълбочината, не мисля, че е удачно да са по-малко от 10W.
Нормлната светлина е 20-40 лумена/литър, но както казах, зависи какво искаш да гледаш.
Навигация
Преминаване към пълната версия