Автор Тема: Нов аквариум - съвети?  (Прочетено 7499 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
  • Публикации: 40
Нов аквариум - съвети?
« : вторник, 02 юли 2019 г., 21:49 ч. »
Привет ,група! Отдавна съм във форума но рядко имам възможност да пиша ,уж повече чета но явно не достатъчно щом моля за помощ :)Та .. днес 75 литровата аква протече и е идеален момент да я сменя с нещо по-голямо около 150 160 л въпроса е ,че това което ми харесва като визия и идея май не е за мен и за аквата ми (дискусите) та ако може съвет какво аджеба да напускам в тая бъдеща аква (все ме дърпа към цихлидите)така че да се понасят да са седи красиво и да живеят добре рибите?  И друго ще взема външен филтър ако може мнения за такъв койщо ще си върши добре работата в доста натоварен режим /имам дете и жена и.. все са им малко рибите / минавам в режим на четене благодаря на отзовалите се и ако има някой от Варна който му се говори за риби на лично черпя бира срещу съвети :D

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Нов аквариум - съвети?
« Отговор #1 : сряда, 03 юли 2019 г., 21:19 ч. »
150 литра са малко за цихлиди по принцип. Зависи и какви цихлиди де.
Ако ги направиш 200-250 литра по става. Виж си първо мястото, където ще е аквариума. Измери го, допусни най-големия възможен вариант и тогава вече може да се гговори по-точно. Това е най-важното на този етап според мен. Веднъж като се реши големината на съда, ще може да се говори за конкретни риби, филтри и т.н.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
    • Моите аквариуми
« Отговор #2 : четвъртък, 04 юли 2019 г., 04:56 ч. »
В края на септември,началото на октомври ще пусна в продажба ferplast scenic 80,в комплект с шкаф.На по малко от две години,като нов :)На добра цена ще е-около 500лв,мога и външен филтър да продам към него.От Варна съм.Та ако имаш интерес пиши ми.Пълна инфо за аквариума има в профила ми.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #3 : четвъртък, 04 юли 2019 г., 09:31 ч. »
Благодаря колега за офертата но съм пълен с шкафове понеже имах и терариуми ,но сега имам хлапе и се бием с жената за тях та.. за сега само аква търся без шкаф ! А относно това колко мога да си позволя като големина мога максимум 100/50/50 толкова ми е дупката в секцията под тв-то тва май прави 250 л...но не знам дало секцията ще удържи 300 + кг :D иначе звучи чудесно но незнам дали съм готов финансово за такава инвестиция че гледам външните филтри с дебит над 1500л /ч почват от 700 лв а и друго.. някак си да хвърлям 80 л вода седмично ,не знам дали го желая :D поправете ме ако греша ..п.с. мога и да кача снимка на мястото което съм предвидил за алвата .. секцията е от 15мм май ПДЧ досега е издържала на 90 /моите/+ 90 на аквата ама 300.. незнам кажете вие :D другото е осветлението по съвет на мой познат гледам лед лампи чихирос а за 100/50 ще ми трябват поне 2х40 с по 5000lm бюджетът ми беше замислен около 600. С 250 л май доста ще го попрехвърля.. ако някой не го мързи може да цъкне някоя примерна конфигурация. Сори за дългия пост много питанки имам :D

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #4 : събота, 06 юли 2019 г., 21:56 ч. »
Някой нещо? Замря ми темичката .. та да напиша какво съм намислил.. 200 л аква с канистър sun sun 304b с дебит 2000л/ч щото китайчето ако го е сглобило на 1400 да в точно и осветление лед rgb lamp на rs или чихирос ..ок или не ?

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : неделя, 07 юли 2019 г., 01:46 ч. »
Чихирос... нямам идея какво означава това.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 07 юли 2019 г., 07:58 ч. »
Някакви полски rgb лампи има ги навънка тука не съм намирал.. има доста клипове в тубата за това как се справят срастителността .. с моя скромен опит май са добри

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #7 : вторник, 09 юли 2019 г., 01:38 ч. »
Даже не съм чувал за това. Но ще видя де. Всяко ново нещо е добре дошло.  :drinks:

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #8 : вторник, 09 юли 2019 г., 04:14 ч. »
Поне на видео и снимки добре изглежда.. като погледнеш напиши какво ти е мнението ..то е важно за новобранци като мен :D

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
« Отговор #9 : вторник, 09 юли 2019 г., 12:49 ч. »
Тея лампи са китайски в западна европа им слагат само захранването дават гаранция и вдигат цената. В китайските сайтове са с друго захранване, но доста по евтини.
350 л. Rainbowfish

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #10 : вторник, 09 юли 2019 г., 17:05 ч. »
Били дал линк с тея китайските :D или ме насочете към това което си струва :)

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #11 : четвъртък, 11 юли 2019 г., 20:35 ч. »

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
« Отговор #12 : петък, 12 юли 2019 г., 10:24 ч. »
Руснаците ги използват доста и са доволни.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #13 : петък, 12 юли 2019 г., 22:58 ч. »
Penta би ли казал от къде ги поръчваш? Тях имах и аз предвид :)

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #14 : събота, 13 юли 2019 г., 20:18 ч. »
Penta би ли казал от къде ги поръчваш? Тях имах и аз предвид :)

О не, аз нямам такива. Това което постнах е линк към сайта.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #15 : събота, 13 юли 2019 г., 21:42 ч. »
Живо ме интересува ти какво ползваш :D ,,че човек с който си писах случайно в един фейс форум каза ,че ти си човек с растения и ако има нещо теб да питам та много се радвам ,че се включи :D п.с  искрен от разград е човека :)

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #16 : събота, 13 юли 2019 г., 22:22 ч. »
Аз си ги правя LED осветленията. Признавам си че не са на нивото на Twinstar RGB (това съм виждал на живо) но от време на време се хващам да ги доусъвърешенствам.
Привърженик съм на смесването на топли и студени диоди и добавяне към тях на равни части Червен/Син/Зелен монтирани на обща PCB. Така и не се разделих с нестандартния си еднометров аквариум, а марковите осветления са със стандартни размери.
По темата, видях Twinstar RGB на живо и до колкото знам Chihiros успешно ги копират. Рисковано е дали такава лампа няма да дойде от Китай сгъната през средата  >:( обаче.

https://www.youtube.com/watch?v=na63U1aQixo

В едно нещо съм убеден обаче - в никакъв случай аквариум 100ш/50в . Дължината стандартни 90см или 120см, височината максимум 45см. Като оставим настрана проблема с проникването на светлината в дълбочина, чисто естетически докато достигнат повърхността на 50см аквариум (красотата и наситения цвят са най-горе) високостеблените растения са се изкривили, пуснали са въздушни корени, а основота е била твърде дълго засенчена от горните листа и погрознява. Т.е идва ти да ги окастриш преди да са напълнили аквариума до горе.
Апропо "Професионалистите" все още използват Т5 лампи - по една от всеки цвят който се сетиш - синя,жълта,червена,розова,бяла...5 хубави маркови лампи Т5 гонят цената на LED осветление (не го стигат но все пак...) Това за максимален ефект, иначе евтината комбинация 840/865 работи безотказно.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 14 юли 2019 г., 12:45 ч. »
Благодаря ти за изчерпателния отговор повече от това нямаше какво да желая относно осветлението а размера ..шкафа ми е 110 значи по твоя съвет ще е 90/4/45.. а аз го мислих 100/50/50 :D

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #18 : събота, 20 юли 2019 г., 22:12 ч. »
Здравейте пак.. от обяд малкп волю неволю съм собственик на аква с външен ръб 80/40/45 грубо към 140 литра.. водата се върти от два вътрешни филтъра единия е ресън 700л/ч и втори аква ел с керамични пръстени и гъба с дебит по тефтер 500л/ч и нагревател някакъв 75вата ... Осветелението ми е стария капак от малката локва 2*15 аквастар и гролукс и 10 вата лед пура зад него според мен е слабо.. обитателите са някакво растение което ако някой знае да назове.. и 50 100 анциструса по 1см може и по малки няколко големи 3 4 / как са се развъдили нямам идея/ и 10 гупи 2 данио и някаква която не знам :D отворен съм за идеи от към всичко обитатели още трева препоръки за друго обурудване и бартери за анциструси :D

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #19 : събота, 20 юли 2019 г., 22:14 ч. »
Още снимки

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #20 : неделя, 21 юли 2019 г., 02:04 ч. »
Ами честито. На мен всичко ми звучи добре. Растението се нарича анубиас. Виж по-долу линка. Не трябва да се засажда цялото във грунда. Трябва да се извади горната част извън него. Мисля, че така е при теб, но не се вижда добре на снимките. Или да се завърже за корен с рибарска корда. Но в твоя случай просто извади така наречената ризома извън грунда и наблюдавай. Само коренчетата да са в камъчетата (грунда). Би трябвало да е ок всичко. Дано съм ясен какво имам предвид, че вече доста след полунощ и съм гроги.
Анциструсите така правят... Радвай се на новия аквариум.

http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=34

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #21 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:00 ч. »
Ризомата е извън грунда само са се вкоренили .. намерих го аз още снощи.... Сън не спах дет се вика.. а филтрите мислиш ли ,че ще се справят.. а осветлението.. искам още растения и рибки.. някой друг неон или барбус или и двете по малко ?

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #22 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:22 ч. »
Всъщност  не стана ясно каква ти е идеята за тази аква?
Принципно - анубиаса така си изглежда ок, трябват ти по-високи растения за заден план. Там бартерите за анцистуси ще свършат чудесна работа. Ще е хубаво да залепиш един фон, ако през зимата в стаята става студенко ще трябва да вземеш нагревател 150 Вт, и ...търпение :up:
П.С. Ако не прекаляваш с рибите и тези филтри ще са ти достатъчни. Осветлението..., на теория е слабо, на практика ако не бързаш с растенията, не ториш, и без СО2, може да дойде перфектно за да нямаш проблеми с алги.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #23 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:29 ч. »
Е не знам каква ми е идеята нало за това пита  :D В поюещението не пада по 22-3. Мислите ли че филтрите са достатъчни или по скоро ще бъдат като се пинатовари с още риби ?

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #24 : понеделник, 22 юли 2019 г., 16:35 ч. »
Аз са си кача ъп-а нищо че никой не пише :D

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : вторник, 23 юли 2019 г., 04:27 ч. »
Четем, но време няма за отговаряне. Споко. Щом ризомите са отвън, ще стане работата.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #26 : вторник, 23 юли 2019 г., 08:51 ч. »
Напълни аквариума догоре, на около 1см или по-малко от горния ръб, естетически изглежда по-добре, а реално ще има повече място за рибите вътре. С тези 100+ риби и тези филтри ще имаш проблеми след 2-3 месеца, ако не ги редуцираш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #27 : вторник, 23 юли 2019 г., 09:13 ч. »
Те само анциструсите са много но ги намалям онзи ден махнах 25 на бартер за китки :Dфилтрите слаби ли са ? Ще оставя 10тина анциструса другото ще махна :)

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #28 : вторник, 23 юли 2019 г., 09:17 ч. »
От къде във Варна мога да си купя черен гръб зя фон :) ?

Неактивен Penta

• Активен потребител
« Отговор #29 : вторник, 23 юли 2019 г., 18:20 ч. »
Продават се в рекламните акенции. Аз съм купувал от Partners на ул. Неофит Рилски (ако още са там) на Цар Асен също я има. Просто ми беше наблизо.
Качествените на 3М се водят "серия 50" , има и по-евтени серии (10,20,30 ако не се лъжа) но не са добри.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #30 : вторник, 23 юли 2019 г., 18:51 ч. »
Тенкю ,ще проверя :)

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #31 : сряда, 31 юли 2019 г., 21:15 ч. »
Ииии ето каквонсе случи с аквата до момента.. п.с.явно нещо липсва в аквата хигрофилата става висока а листаа по ствблото са много на рядко.. какво им липсва ?

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #32 : сряда, 31 юли 2019 г., 21:34 ч. »
В общи линии всичките ти растения показват липса на светлина.Или ти е слабо осветлението или светоденя е твърде кратък ;)

Неактивен didak

• Активен потребител
« Отговор #33 : четвъртък, 01 август 2019 г., 06:26 ч. »
Каква е температурата на водата?

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #34 : четвъртък, 01 август 2019 г., 07:58 ч. »
28С

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #35 : петък, 02 август 2019 г., 15:00 ч. »
С какво светиш и по колко време?

Неактивен didak

• Активен потребител
« Отговор #36 : петък, 02 август 2019 г., 18:12 ч. »
За двуседмична аква е нормално да има малки проблеми, цикъла още не се е балансирал. Дори и аквата да беше в баланс, на растенията им е необходимо  време за адаптация. По-високите температури също забавят процеса. Аз бих спрял подаването на въздух, защото той допълнително сваля СО2-то. Ако светиш само сутрин и вечер по 4-5 часа, ще дадеш възможност да се понатрупа повече СО2 за светлия период. Като цяло - търпение, всичко за сега е ОК.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #37 : петък, 02 август 2019 г., 22:58 ч. »
Аквата е нова но.. я взех с грунда без да вадя водата ..така си я пренесох и 50л вода от общо 150 .. светя с две по 18в аквастар и гролукс + една някаква пура + диодна лента за кухня :D аква осветлението лети даже на мейла писаха ,че е в софия ..за сега с това.. и не разбрах защо подаването на въздух намаля СО2то мислих че е обратното .. и как точно по какъв начин ще им помогна със сиеста осветяването ?

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #38 : неделя, 04 август 2019 г., 09:19 ч. »
Когато подаваш Со2 при наличието на добър дифюзер, той се разтваря във водата и я насища с него. Кислорода знаеш, че излиза на повърхноста. С него излиза и Со2 то и цялата врътка си губи смисъла. Най-общо казано.

Неактивен didak

• Активен потребител
« Отговор #39 : неделя, 04 август 2019 г., 15:36 ч. »
Когато светне осветлението започва да намалява СО2, заради консумацията на растенията. Ако спреш светлината след 5 часа, ще започне ново натрупване за следващите да кажем 5 часа. Ако светиш 10 часа последователно, концентрацията в края на 10-тия час ще бъде много по-ниска, отколкото в края на 5-тия час.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #40 : неделя, 04 август 2019 г., 15:49 ч. »
Разбрах :) а минуси има ли този тип светене?

Неактивен malomir

• Модератор на раздел
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #41 : понеделник, 05 август 2019 г., 01:41 ч. »
Винаги гледай природата. Тя е най-добрия учител. Няма как слънцето да изгрява по 2 пъти и да залязва. Затова си карай, с 9-10 часа светоден и останалото тъмно и няма да има ядове.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #42 : понеделник, 05 август 2019 г., 10:41 ч. »
1. Пускаш СО2 2 часа преди да светнат лампите и спираш 1 час преди да изгаснат
2. Оставяш СО2 да работи през цялото време, но го следиш изкъсо първите 2-3 дена, за да не изтровиш рибите.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #43 : понеделник, 05 август 2019 г., 10:45 ч. »
Не подавам со2 само въздух ..

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.