Аз си ги правя LED осветленията. Признавам си че не са на нивото на Twinstar RGB (това съм виждал на живо) но от време на време се хващам да ги доусъвърешенствам.
Привърженик съм на смесването на топли и студени диоди и добавяне към тях на равни части Червен/Син/Зелен монтирани на обща PCB. Така и не се разделих с нестандартния си еднометров аквариум, а марковите осветления са със стандартни размери.
По темата, видях Twinstar RGB на живо и до колкото знам Chihiros успешно ги копират. Рисковано е дали такава лампа няма да дойде от Китай сгъната през средата
обаче.
https://www.youtube.com/watch?v=na63U1aQixoВ едно нещо съм убеден обаче - в никакъв случай аквариум 100ш/50в . Дължината стандартни 90см или 120см, височината максимум 45см. Като оставим настрана проблема с проникването на светлината в дълбочина, чисто естетически докато достигнат повърхността на 50см аквариум (красотата и наситения цвят са най-горе) високостеблените растения са се изкривили, пуснали са въздушни корени, а основота е била твърде дълго засенчена от горните листа и погрознява. Т.е идва ти да ги окастриш преди да са напълнили аквариума до горе.
Апропо "Професионалистите" все още използват Т5 лампи - по една от всеки цвят който се сетиш - синя,жълта,червена,розова,бяла...5 хубави маркови лампи Т5 гонят цената на LED осветление (не го стигат но все пак...) Това за максимален ефект, иначе евтината комбинация 840/865 работи безотказно.