Автор Тема: Нов аквариум - съвети?  (Прочетено 7489 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
  • Публикации: 40
Отг: Нов аквариум - съвети?
« Отговор #15 : събота, 13 юли 2019 г., 21:42 ч. »
Живо ме интересува ти какво ползваш :D ,,че човек с който си писах случайно в един фейс форум каза ,че ти си човек с растения и ако има нещо теб да питам та много се радвам ,че се включи :D п.с  искрен от разград е човека :)

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #16 : събота, 13 юли 2019 г., 22:22 ч. »
Аз си ги правя LED осветленията. Признавам си че не са на нивото на Twinstar RGB (това съм виждал на живо) но от време на време се хващам да ги доусъвърешенствам.
Привърженик съм на смесването на топли и студени диоди и добавяне към тях на равни части Червен/Син/Зелен монтирани на обща PCB. Така и не се разделих с нестандартния си еднометров аквариум, а марковите осветления са със стандартни размери.
По темата, видях Twinstar RGB на живо и до колкото знам Chihiros успешно ги копират. Рисковано е дали такава лампа няма да дойде от Китай сгъната през средата  >:( обаче.

https://www.youtube.com/watch?v=na63U1aQixo

В едно нещо съм убеден обаче - в никакъв случай аквариум 100ш/50в . Дължината стандартни 90см или 120см, височината максимум 45см. Като оставим настрана проблема с проникването на светлината в дълбочина, чисто естетически докато достигнат повърхността на 50см аквариум (красотата и наситения цвят са най-горе) високостеблените растения са се изкривили, пуснали са въздушни корени, а основота е била твърде дълго засенчена от горните листа и погрознява. Т.е идва ти да ги окастриш преди да са напълнили аквариума до горе.
Апропо "Професионалистите" все още използват Т5 лампи - по една от всеки цвят който се сетиш - синя,жълта,червена,розова,бяла...5 хубави маркови лампи Т5 гонят цената на LED осветление (не го стигат но все пак...) Това за максимален ефект, иначе евтината комбинация 840/865 работи безотказно.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 14 юли 2019 г., 12:45 ч. »
Благодаря ти за изчерпателния отговор повече от това нямаше какво да желая относно осветлението а размера ..шкафа ми е 110 значи по твоя съвет ще е 90/4/45.. а аз го мислих 100/50/50 :D

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #18 : събота, 20 юли 2019 г., 22:12 ч. »
Здравейте пак.. от обяд малкп волю неволю съм собственик на аква с външен ръб 80/40/45 грубо към 140 литра.. водата се върти от два вътрешни филтъра единия е ресън 700л/ч и втори аква ел с керамични пръстени и гъба с дебит по тефтер 500л/ч и нагревател някакъв 75вата ... Осветелението ми е стария капак от малката локва 2*15 аквастар и гролукс и 10 вата лед пура зад него според мен е слабо.. обитателите са някакво растение което ако някой знае да назове.. и 50 100 анциструса по 1см може и по малки няколко големи 3 4 / как са се развъдили нямам идея/ и 10 гупи 2 данио и някаква която не знам :D отворен съм за идеи от към всичко обитатели още трева препоръки за друго обурудване и бартери за анциструси :D

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #19 : събота, 20 юли 2019 г., 22:14 ч. »
Още снимки

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #20 : неделя, 21 юли 2019 г., 02:04 ч. »
Ами честито. На мен всичко ми звучи добре. Растението се нарича анубиас. Виж по-долу линка. Не трябва да се засажда цялото във грунда. Трябва да се извади горната част извън него. Мисля, че така е при теб, но не се вижда добре на снимките. Или да се завърже за корен с рибарска корда. Но в твоя случай просто извади така наречената ризома извън грунда и наблюдавай. Само коренчетата да са в камъчетата (грунда). Би трябвало да е ок всичко. Дано съм ясен какво имам предвид, че вече доста след полунощ и съм гроги.
Анциструсите така правят... Радвай се на новия аквариум.

http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=34

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #21 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:00 ч. »
Ризомата е извън грунда само са се вкоренили .. намерих го аз още снощи.... Сън не спах дет се вика.. а филтрите мислиш ли ,че ще се справят.. а осветлението.. искам още растения и рибки.. някой друг неон или барбус или и двете по малко ?

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #22 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:22 ч. »
Всъщност  не стана ясно каква ти е идеята за тази аква?
Принципно - анубиаса така си изглежда ок, трябват ти по-високи растения за заден план. Там бартерите за анцистуси ще свършат чудесна работа. Ще е хубаво да залепиш един фон, ако през зимата в стаята става студенко ще трябва да вземеш нагревател 150 Вт, и ...търпение :up:
П.С. Ако не прекаляваш с рибите и тези филтри ще са ти достатъчни. Осветлението..., на теория е слабо, на практика ако не бързаш с растенията, не ториш, и без СО2, може да дойде перфектно за да нямаш проблеми с алги.

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #23 : неделя, 21 юли 2019 г., 07:29 ч. »
Е не знам каква ми е идеята нало за това пита  :D В поюещението не пада по 22-3. Мислите ли че филтрите са достатъчни или по скоро ще бъдат като се пинатовари с още риби ?

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #24 : понеделник, 22 юли 2019 г., 16:35 ч. »
Аз са си кача ъп-а нищо че никой не пише :D

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 6 917
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #25 : вторник, 23 юли 2019 г., 04:27 ч. »
Четем, но време няма за отговаряне. Споко. Щом ризомите са отвън, ще стане работата.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
« Отговор #26 : вторник, 23 юли 2019 г., 08:51 ч. »
Напълни аквариума догоре, на около 1см или по-малко от горния ръб, естетически изглежда по-добре, а реално ще има повече място за рибите вътре. С тези 100+ риби и тези филтри ще имаш проблеми след 2-3 месеца, ако не ги редуцираш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #27 : вторник, 23 юли 2019 г., 09:13 ч. »
Те само анциструсите са много но ги намалям онзи ден махнах 25 на бартер за китки :Dфилтрите слаби ли са ? Ще оставя 10тина анциструса другото ще махна :)

Неактивен topolskiq

• Активен потребител
« Отговор #28 : вторник, 23 юли 2019 г., 09:17 ч. »
От къде във Варна мога да си купя черен гръб зя фон :) ?

Неактивен Penta

• Активен потребител
  • Публикации: 398
« Отговор #29 : вторник, 23 юли 2019 г., 18:20 ч. »
Продават се в рекламните акенции. Аз съм купувал от Partners на ул. Неофит Рилски (ако още са там) на Цар Асен също я има. Просто ми беше наблизо.
Качествените на 3М се водят "серия 50" , има и по-евтени серии (10,20,30 ако не се лъжа) но не са добри.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.