Аквариуми > Осветление

ОЦУ или особено ценни указания

<< < (3/3)

Виолета:
Нека и аз да се допълня малко. Рефлекторът в случая трябва да се разбира като аксесоар с подходяща геометрична форма, изработен от качествена огледална ламарина. Значи ако сложим просто 2 лампи без нищо отгоре на аквариума - тяхната светлина ще се разсейва във всички посоки. По-малко от половината ще попада в аквариума. Но ако лампите са разположени в капак, боядисан в бяло, неговата повърхност също ще отразява - не колкото огледалният рефлектор, но положението ще е много по-различно, отколкото ако нямаше такъв капак. Ако в този случай добавим рефлектори няма да повишим ефективността на осветлението 2 пъти, а да кажем с 30-40%...
Аз затова дадох този пример - за мен също беше изненада, че растенията вървят при толкова малко осветление.
И - да не забравя - рефлекторът се замърсява с течение на времето. По огледалната повърхност полепва прах, ако съдът е открит твърде вероятно е да се пръска и да остават петна от варовик по него. За съжаление никога няма да успеете да го почистите така, че да възвърне първоначалните си качества. Това означава, че след време трябва да направите нови рефлектори, така, както трябва да смените и лампите, които са ви служили една година, независимо, че още светят.

Всъщност искам да благодаря на Torsade за хубавия въпрос. Такива въпроси разширяват темата и ме подсещат за още неща, които мога да сподела с вас... аз това имах предвид, когато казах, че се надявам с ваша помощ да допълваме статията.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия