Аквариуми > Осветление

ОЦУ или особено ценни указания

<< < (2/3) > >>

Виолета:
На растенията в аквариума им е нужна светлина, а светлината не се мери във ватове, но това, което питаш, разбира се, има смисъл.
Рефлекторът увеличава ефективността на осветлението, като насочва светлината в правилната посока и ограничава нейното разсейване. Трудно ми е да кажа от колко точно вата на литър (колкото и да е некоректно) мощност на осветлението има нужда един аквариум, зависи от много неща. Тук е Стас, той може да разкаже, че неговият аквариум в офиса, с 390 л вода, се осветява с 2 лампи по 36 вата. На всичкото отгоре не са специални - Philips Master 840 и 865. А самият аквариум е дълбок 65 (или 70) см. Това прави под 0,2W/l. Растенията са в много добра кондиция, аз например редовно си изпросвам по някой корен ехинудорус, хигрофила или апоногетон. Няма водорасли... И, да, има добри рефлектори. Та според мен, а и не само според мен, правилното развитие на растенията е функция от много фактори, които трябва да бъдат балансирани, т.е. нещата не зависят само от осветлението.
Това, разбира се, са неща, които са известни. Добрият, стабилизиран аквариум е резултат от експерименти, за да се постигне оптималният резултат. Това важи и за осветлението. Точна рецепта няма. Всички препоръки са по-скоро ориентировъчни... за да можем да започнем отнякъде.

Stas:
Вили много точно го е казала.
Аз по принцип не виждам смисъла от много силното осветление.
Вместо да ръгаме пура след пура, по-добре ще е да помисли за СО2 система, за адекватно торене и добра биологична филтрация. Също така и подходящ подбор на растенията.

В аквариума ми с дискуси, осветлението е 0,18 вата на литър и въпреки, че там основната цел не са растенията, те растат изключително добре и много често раздавам дори и без СО2 система.

Растителният ми аквариум е с 0,37 вата на литър, с СО2 система, торене през ден и т.н. Там растат други растения и досега не съм намерил такова, което да не върви.

Извод: не винаги силното осветление е гаранция за растеж на растенията! То разбира се помага, но не е всичко.

Torsade:
Въпросът ми всъщност е по-друг.  Нека приемем, че имам аквариум с 4 лампи и всичко в него е наред. Ако приемем, че рефлектора увеличава ефективността на лампите двойно, можем ли след поставяне на рефлектори да оставим аквариума само с две лампи?

Stas:
Можеш и ако нещата се влошат ще знаеш защо се е случило. Как да ти кажа? Горе Вили е написала, че на 390 литра светя с 2 пури х 36 вата с рефлектори... Значи може. Но не е само до светенето. Дано си го разбрал.

Torsade:
М да, извинявам се, не съм доосмислил отговора на Вили. Благодаря и на двама ви  :)

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

[*] Предишна страница

Преминаване към пълната версия