Автор Тема: Какво е характерно за рибите  (Прочетено 2581 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gilgalath

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 220
  • Нас. място: Kingston, NY
  • Пол: Мъж
Какво е характерно за рибите
« : събота, 07 февруари 2009 г., 14:48 ч. »
Подобно на темата на AGENTO - колко дълго живеят рибите? Ми дойде идеята, че всеки от нас гледа различни риби и всеки може да опише какво нормалното им поведение, какво обичат в какви условия можем да ги гледаме най добре. Има хиляди теми за това, но си мисля ако всеки с две три  думи каже от опит какво е забелязал, тази тема може да се получи като една синтезирана информация която ще е полезна на всеки начинаещ. Ще му спести излишни въпроси и търсене.   

Аз лично до момента съм гледал – бети, рейнбол рибки, и естествено дънни рибки – анцитруси, и кули, имам и 3 вида скариди.

Какво мога да кажа за бетите от това което наблюдавах до сега. Бетите обичат горния слой много плаващи растения (ричия, водна леща) както и растителност по дъното (след като обичат плаващите растения а те хвърлят сянка за дъното използвайте по добре сенколюбиви растения криптокорини капример) през които да се мушат. Бавни рибки са и трудно се гледат много на едно място. Аз имах 13 бети които гледах 7 месеца за това време имах 3 загуби(нито една от които от болест или нещо подобно). Имайте на предвид че ако искате да гледате много бети в един аквариум е по добре да е или по голям (в този случай не стоят просто добре защото през по големата част от времето са или на повърхността или по дъното) или ако е в малък да е доста залесен което пък прави трудна комбинацията с пасажни рибки след като те обичат пространството, но истината е че рано или късно си набелязват по някой от популацията и лека по лека той си отива. Обичат да си намират места и да „полягват” ако мога така да се изразя така че не се притеснявайте ако някоя рибка се е облегнала на някой камък и не мърда много много . Бетите са големи приятелки  бързо се адаптират и след каратко време като ги храните идват направо в шепите ви, могат да скачат (така загубих една от тях просто я бяха набелязали обичаше да спи до ръба на аквариума, нямах капак тогава и вечер си я изгониха от него) така че осигурете капак със сигурност ще е от полза. 

С две думи мога да кажа това надявам се темата да допада на всички ни.           
 

Неактивен AGENTO

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 281
  • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
  • Пол: Мъж
Отг: Какво е характерно за рибите
« Отговор #1 : събота, 07 февруари 2009 г., 15:56 ч. »
 Краткият ми опит до сега се свързва с барбуси тетразона.Това са може би едни от най-разпространените декоративни рибки след живородките.Може да ги намерите във всеки магазин и сигурно за по-напредналите акваристи са малко банални.Понеже съвсем скоро се върнах към детското си хоби ,реших да започна с непредирчиви видове и мисля ,че не сгреших.Тетразоните според мен имат нужда от дълъг аквариум с повече пространство за плуване,както и от достатъчно водни растения.Когато решите да си ги купите,вземете поне шест(аз имам 10),защото са пасажни рибки и имат нужда от компания.Като ги взех преди 3 месеца бяха много малки полупрозрачни и безцветни,криеха се близо седмица и бодскачаха от всеки шум,светлината ги дразнеше и през деня аквариума ми все едно беше празен. Сега са буйни тинейджъри.Ако вземете малък брой барбуси,можете да се сблъскате с нежелана агресия.Изолацията ги кара да се държат като шизофреници.Наблюдавал съм тетразона гледана сама от вид в аквариум с други риби.Къртеше растенията,закачаше всички риби,включително и двойка криптохероси,които изпадаха в ярост от нахалния бандит.Когато са в голяма група се занимават само със себе си,постоянно се гонят,закачат,изясняват ярархията.Въпреки писанията,че закачат воалните обитатели,аз не съм забелязъл подобно поведение,макар че 2 от рамирезите ми са шлаерни.Когато пускате нови обитатели може да има период на изследране от страна на барбусите.Първите няколко минути могат да пощипнат някой плавник,но любопитството им бързо минава.С тях в аквариума си никога няма да скучаете.Когато средата е благоприятна,те разцъфтяват.Черните им линии погледнати под ъгъл пречупват светината и зеленеят,муцинките и перките на мъжките стават оранжави,почти червени.Много маневрени и подвижни рибки.Аз ги гледам при температура 25 градуса и се чувстват добре,но може и при по-ниска температура. Единствения проблем, за който трябва да внимавате е тяхната лакомия.винаги са гладни и имат апетит ,който може да ги погуби.Храня ги по малко,сутрин и вечер,като в неделя ги държа гладни.Когато се случи да се натъпчат повечко забелязвам ,че застават полу верикално,с главата на долу,като плувки,може би има нещо общо със смилането на храната.Нощем обичат да се крият в растенията и да спят под листата на анубиаса.Прекрасни непретенциозни рибки,подходящи за начинаещи акваристи като мен.

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.