Рибки > Танганайка

Въпросче за юлидохромиси...

(1/1)

Smeagol:
 Преди време, когато все още имах време да се зачитам в статии и постове винаги ми е правило впечатление, когато става въпрос за юлидохромиси, че хората все говорят за чифтове, двойки... 13-14 години гледах марлиери, след това около 2 години регани (Кипили) и при мен почти изключително са се оформяли тройки, а не двойки, независимо за кой вид става въпрос. И преди някой да се е избъзикал - не, не зависи от поведението на собственика  :P . Независимо дали в 500 литровия или 200 литровия аквариум при наличието на десетина рибки (обикновено по толкова ги държа) винаги се оформят тройки, гледат си заедно малките, охраняват си - въобще пълна хармония. Някой има ли подобни наблюдения?

Boby_:
Ами не, при мен са се оформяли двойки винаги, при марлиеритата поне. Но не е необичайно, доколкото знам и триото като "конфигурация".

doncamillo:
Много странно,при мен винаги са били по двойки.А имайки впредвид,че женската е доминираща кои са две?

Smeagol:
 Без да съм се заглеждал специално в папилите и съдейки само по размера би трябвало да са 1 женска и по 2 мъжки, макар винаги да съм мислил, че е обратното... Третата рибка почти винаги е доста по-дребна от останалите. Стандартната картина на поведение е следната: най-едрата риба (предполагаема женска) раздава правосъдие и пази главно мястото, където пускам храна; втората по големина рибка (предполагаем мъжки) пази малките (различни възрасти) и ходи с тях из аквариума, а най-дребната обикновено е в укритието или много близо до него (предполагам охранява хайвер или новоилюпени). При среща на някоя от трите риби с друга от тройката се демонстрира типичното йерархично поведение, а при среща с друг юлидохромис - пряка агресия. Понякога и трите риби са при укритието, понякога само по две от тях (различни). Горе- долу такава е картината.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия