Екология > Екология

1.5 млн. делфини пречат на рибарите ни

(1/3) > >>

malomir:
Прочетох малко странна статия, която искам да споделя с вас:Рибари от цялото Южно Черноморие се оплакват от нападения на делфини, които разкъсват мрежите и изяждат улова им. Пред радио Фокус председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа каза, че проблемът идва от това, че нашето море е затворено и делфините нямат никакъв враг, техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн.„Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си, т.е. една алафала с тегло 150-200 кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Отделно от това започнаха да ни правят толкова бели - изпокъсват ни мрежите, на тези, които имат кораби - таляните и траловете, ние се видяхме в чудо. Не знаем какво да правим, а в същото време има много организации, които ги защитават, защото били умни животни.До 1964 г. имаше делфиноловни кораби, които ги биеха, сега обаче такова нещо няма”, каза Димитров.Делфините според нас, всички рибари в Царево, трябва да се разглеждат както вълците в гората, като вреден дивеч, такива станаха те. Ние нямаме никаква друга възможност, ако искаме ние рибарите да си задържим поминъка, просто делфините трябва да се обстрелват. Те не са вече застрашен вид, защото станаха 1,5 млн. Те ще изядат и нас.Тук не е Атлантическият океан, където има косатки и други по-големи риби и се задържа популацията на определено ниво. Те тук нямат враг, те са господари. Моето внуче е по-важно от делфините, не може един делфин да ми скъса мрежите и да ми изяде всичко, а на внучето да не занеса нищо. Всички рибари от Ахтопол, Созопол, Приморско всички същото ще кажат, заяви рибарят.

Първо ми стана много интересно как са ги преброили тези 1,5 милиона делфина?
Второ от моя скромен опит в акваристиката съм научил, че за да се развива каквато и да е популация, трябва да има с какво да се изхранва. Не може хем да има свръх популация, хем да няма риба нали?
Трето споменават се тралове, които са забранени, а за таляните има специалнен режим. Сиреч цялата работа е чиста марфа. Просто така излиза.

exsploze:
Маломир аз сам нов в форума, но оставам с впечатлението, че малко хора обръщат внимание на постовете ти, не го казвам да те обидя, просто сам възмутен.

malomir:
 ;) Колега Exsploze твърде отдавна съм спрял да умувам, дали някой ми гледа всичките постове, ако не ги гледат, защо така и т.н. Аз просто си пиша и публикувам. Превеждам, правя си профили на рибки и ред други гадинки. Това ми доставя удоволствие, по този начин релаксирам и ми прави кеф, понякога да си мисля, че все на някого, някога, това което правя ще помогне по някакъв начин. Относно този проблем с делфините, едва ли някой може да добави нещо повече от това което е описано. Убеден съм също така, че има и други възмутени, просто не са имали какво да кажат.
Все пак благодаря за твоя пост.
Поздрави! :drinks:

BOJO:
Няма как да убедиш подобни хора ( говоря за рибаря) че бъркат. Популацията на делфините се саморегулира.
Относно постовете на Маломир , понякога са възмутителни наистина  :diablo:

Divane:
Както винаги се случва - щом нещо пречи на ЧОВЕКА да изкарва кинти,то следва да бъде изтребено.
Не се изненадвам от малоумието на рибаря..та те никога не са спирали да убиват делфините по нашето черноморие! Проблемът е ,че службите спят и няма нито един заловен,осъден и прибран на топло! Всеки си развява байрака както пожелае и реве,че Природата му пречи! Настъпват времена,в които  "човек" изобщо не звучи гордо!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия