Здравейте,
Нов съм във форума и се надявам да не развалям дисциплината. Опитах се да намеря подобна тема, но без успех. Ако проблемът е обсъждан, моля да ме насочите към съществуващата тема.
Сега конкретно - 9 месеца бях в чужбина и бях поверил аквариума на родителите си. Когато се завърнах нещата бяха трагични, както можете да се досетите, но все пак можеше да бъде и по-зле - нямаше загинали рибки. За около 2 седмици, смея да твърдя, овладях положението и сега водата е идеална, растенията се съживяват и рибките са по-спокойни.
Две от Скалариите ми, обаче са с прекалено подути коремчета и това ме притеснява. Подозирам, че рибите са били системно прехранвани и това може да е причината. Дали греша и какво ще ме посъветвате да правя.
Принципно рибите ги храня сутрин със Sera Vipan (люспи) и вечер със Sera Discus (дребни гранули), защото има и някои дънни и хранещи се от дъното рибки. Скоро им взех и замразена жива храна, която хапват с радост. Докато ме е нямало рибите са хранени само с люспите, пак по два пъти на ден, но предполагам са им давали повече от необходимото. Знам, че за възрастни риби е добре да има един "гладен" ден в седмицата - това със сигурност не се е случвало през изминалите 9 месеца.
Прилагам една снимка, а в албумчето има и повече:
Моля помагайте!
Предварително благодаря!
Иво