Автор Тема: Подути коремчета на Скаларии  (Прочетено 2856 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ivo Jordanov

• Активен потребител
  • Публикации: 71
  • Нас. място: София
  • aquarist wannabe
    • Моето развитие за сега
Подути коремчета на Скаларии
« : петък, 08 юли 2011 г., 11:38 ч. »
Здравейте,

Нов съм във форума и се надявам да не развалям дисциплината. Опитах се да намеря подобна тема, но без успех. Ако проблемът е обсъждан, моля да ме насочите към съществуващата тема.
Сега конкретно - 9 месеца бях в чужбина и бях поверил аквариума на родителите си. Когато се завърнах нещата бяха трагични, както можете да се досетите, но все пак можеше да бъде и по-зле - нямаше загинали рибки. За около 2 седмици, смея да твърдя, овладях положението и сега водата е идеална, растенията се съживяват и рибките са по-спокойни.
Две от Скалариите ми, обаче са с прекалено подути коремчета и това ме притеснява. Подозирам, че рибите са били системно прехранвани и това може да е причината. Дали греша и какво ще ме посъветвате да правя.
Принципно рибите ги храня сутрин със Sera Vipan (люспи) и вечер със Sera Discus (дребни гранули), защото има и някои дънни и хранещи се от дъното рибки. Скоро им взех и замразена жива храна, която хапват с радост. Докато ме е нямало рибите са хранени само с люспите, пак по два пъти на ден, но предполагам са им давали повече от необходимото. Знам, че за възрастни риби е добре да има един "гладен" ден в седмицата - това със сигурност не се е случвало през изминалите 9 месеца.
Прилагам една снимка, а в албумчето има и повече:

Моля помагайте!
Предварително благодаря!
Иво
Никой не се е родил научен. Аз - най-вече!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Подути коремчета на Скаларии
« Отговор #1 : петък, 08 юли 2011 г., 12:05 ч. »
Не се притеснявай. Затова е форум, ако имаш въпроси задавай смело, щом не можеш да намериш подобна тема. Явно, че са били прехранвани системно тези риби. Факта, че са яли по 2 пъти на ден, според мен е красноречив. Моя съвет е да започнеш еднократно хранене, един път седмично - диета. Редувай храните за по-разнообразно меню. Замръзената храна, не повече от 2 пъти седмично. Слагай им по-малко храна да си влязат във форма и прави по-чести смени на водата. Примерно по 30% два пъти седмично. Със сигурност ще има добър ефект върху целия аквариум. Поздрави и успех!

Неактивен Ivo Jordanov

• Активен потребител
  • aquarist wannabe
    • Моето развитие за сега
« Отговор #2 : петък, 08 юли 2011 г., 12:37 ч. »
Благодаря за топлото посрещане!

Моя съвет е да започнеш еднократно хранене, един път седмично - диета.

Само да потвърдя, че разбирам правилно - да започна да давам един път дневно храна и да пропускам някой ден от седмицата (да не ги храня този ден). Кога е по-добре да давам храната - сутрин или вечер (когато спирам осветлението, питам защото имам един 10 годишен платидорус например, който посмъртно не излиза на светло)?
Освен възрастните риби, обаче, имам и два чифта нови риби (Thomasi и другите така и не запомних какъв вид цихлиди са, помагайте - на една от снимките се вижда на заден план), та мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : петък, 08 юли 2011 г., 16:11 ч. »
мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

Това не е диета. Това е правилния начин на хранене. Запомни, че гладната риба е здрава риба. Прехранването е може би най-често срещаната причина за смърта на аквариумни риби. Хвърляш им храна, която да могат да изядат за 2-3 минути максимум. Един ден не храниш. Щом имаш нощна риба пускай малко потъваща храна след като загасиш осветлението. Тя ще си я намери. За другите риби, по-добре е да храниш вечер, час преди края на светоденя в аквариума.

Неактивен BOJO

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 760
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
« Отговор #4 : събота, 09 юли 2011 г., 00:17 ч. »
...
Освен възрастните риби, обаче, имам и два чифта нови риби (Thomasi и другите така и не запомних какъв вид цихлиди са, помагайте - на една от снимките се вижда на заден план), та мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

Рибката на заден план  е мисля Thorichthys meeki (Cichlasoma meeki) позната и като Firemouth cichlid .

Неактивен Ivo Jordanov

• Активен потребител
  • aquarist wannabe
    • Моето развитие за сега
« Отговор #5 : събота, 09 юли 2011 г., 09:41 ч. »
Цитат от: BOJO
Рибката на заден план  е мисля Thorichthys meeki (Cichlasoma meeki) позната и като Firemouth cichlid .

Благодаря, BOJO. Точно такива са :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.