Рибки > Скаларии и алтуми

Подути коремчета на Скаларии

(1/2) > >>

Ivo Jordanov:
Здравейте,

Нов съм във форума и се надявам да не развалям дисциплината. Опитах се да намеря подобна тема, но без успех. Ако проблемът е обсъждан, моля да ме насочите към съществуващата тема.
Сега конкретно - 9 месеца бях в чужбина и бях поверил аквариума на родителите си. Когато се завърнах нещата бяха трагични, както можете да се досетите, но все пак можеше да бъде и по-зле - нямаше загинали рибки. За около 2 седмици, смея да твърдя, овладях положението и сега водата е идеална, растенията се съживяват и рибките са по-спокойни.
Две от Скалариите ми, обаче са с прекалено подути коремчета и това ме притеснява. Подозирам, че рибите са били системно прехранвани и това може да е причината. Дали греша и какво ще ме посъветвате да правя.
Принципно рибите ги храня сутрин със Sera Vipan (люспи) и вечер със Sera Discus (дребни гранули), защото има и някои дънни и хранещи се от дъното рибки. Скоро им взех и замразена жива храна, която хапват с радост. Докато ме е нямало рибите са хранени само с люспите, пак по два пъти на ден, но предполагам са им давали повече от необходимото. Знам, че за възрастни риби е добре да има един "гладен" ден в седмицата - това със сигурност не се е случвало през изминалите 9 месеца.
Прилагам една снимка, а в албумчето има и повече:

Моля помагайте!
Предварително благодаря!
Иво

malomir:
Не се притеснявай. Затова е форум, ако имаш въпроси задавай смело, щом не можеш да намериш подобна тема. Явно, че са били прехранвани системно тези риби. Факта, че са яли по 2 пъти на ден, според мен е красноречив. Моя съвет е да започнеш еднократно хранене, един път седмично - диета. Редувай храните за по-разнообразно меню. Замръзената храна, не повече от 2 пъти седмично. Слагай им по-малко храна да си влязат във форма и прави по-чести смени на водата. Примерно по 30% два пъти седмично. Със сигурност ще има добър ефект върху целия аквариум. Поздрави и успех!

Ivo Jordanov:
Благодаря за топлото посрещане!


--- Цитат от: malomir на петък, 08 юли 2011 г., 12:05 ч. ---
Моя съвет е да започнеш еднократно хранене, един път седмично - диета.

--- Край на цитата ---

Само да потвърдя, че разбирам правилно - да започна да давам един път дневно храна и да пропускам някой ден от седмицата (да не ги храня този ден). Кога е по-добре да давам храната - сутрин или вечер (когато спирам осветлението, питам защото имам един 10 годишен платидорус например, който посмъртно не излиза на светло)?
Освен възрастните риби, обаче, имам и два чифта нови риби (Thomasi и другите така и не запомних какъв вид цихлиди са, помагайте - на една от снимките се вижда на заден план), та мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

malomir:

--- Цитат от: Ivo Jordanov на петък, 08 юли 2011 г., 12:37 ч. ---
мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

--- Край на цитата ---

Това не е диета. Това е правилния начин на хранене. Запомни, че гладната риба е здрава риба. Прехранването е може би най-често срещаната причина за смърта на аквариумни риби. Хвърляш им храна, която да могат да изядат за 2-3 минути максимум. Един ден не храниш. Щом имаш нощна риба пускай малко потъваща храна след като загасиш осветлението. Тя ще си я намери. За другите риби, по-добре е да храниш вечер, час преди края на светоденя в аквариума.

BOJO:

--- Цитат от: Ivo Jordanov на петък, 08 юли 2011 г., 12:37 ч. ---
...
Освен възрастните риби, обаче, имам и два чифта нови риби (Thomasi и другите така и не запомних какъв вид цихлиди са, помагайте - на една от снимките се вижда на заден план), та мисълта ми е дали такава диета няма да им навреди на малките риби?

--- Край на цитата ---Рибката на заден план  е мисля Thorichthys meeki (Cichlasoma meeki) позната и като Firemouth cichlid .

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия