Автор Тема: Boraras maculatus и нейния "двойник"  (Прочетено 2563 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен miro_jordanov

• Активен потребител
  • Публикации: 69
  • Нас. място: София
Boraras maculatus и нейния "двойник"
« : понеделник, 07 януари 2013 г., 19:13 ч. »
Здравейте,

отварям тази тема защото преди повече от месец стартирах един 100л. аквариум с идеята за видов аквариум за B. maculatus, аквариума се стабилизира, постигнах оптимални параметри на водата за тези риби и преди няколко дни пуснах 10 рибки вътре с идеята да видя как се чувстват и после да стана пасаж от около 30.

На третия ден рибките се оцветиха много добре, изглеждаха чудесно, бяха много активни, а две от тях бяха по- активни от останалите и по- ярко оцветени, постоянно се перчеха една на друга и ги загледах по- внимателно.

Тялото им беше малко по- компактно от това на другите характерното тъмно петно отстрани на тялото, по- тъмно и по- голямо... оказаха се мъжки Boraras naevus.

По- лесно видимите разлики между двата вида са следните:

B. naevus са малко по- дребни от B. maculatus, имат малко по- късо тяло докато това при B. maculatus е като пропорции по- издължено, също така имат по- изразен полов диморфизъм, тъмното странично петно на тялото при мъжките е по- голямо от това на женските и понякога, но не винаги е с неправилна форма - малко по- издължено надолу към корема. С други думи женските B. naevus приличат доста на B. maculatus, при които половият диморфизъм е по- слабо изразен, особено при по- младите риби както в моя случай.

Когато рибките не са в оптимална кондиция и не са оцветени добре или пък са млади, това се оказва проблем, особено когато ги продават в смесен пасаж и никой не предполага за това.

Най- "приятната" новина е че тези два вида са много близки генетично и хибридизацията е доказано възможна, хибридите са почти неразпознаваеми и сега не съм съвсем сигурен какво точно ми плува в аквариума. :)

Вероятно това щеше да по- полезно ако знаех и как да сложа снимки из текста, за да се види проблема нагледно. :)

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
Отг: Boraras maculatus и нейния "двойник"
« Отговор #1 : понеделник, 07 януари 2013 г., 20:00 ч. »
Пусни свои снимки, че ми стана интересно. Аз не бих се тревожил толкова много за хибридизация. Тя е проблем ако ще ги размножаваш, а после и да продаваш. Ако не се опиташ истински на дали ще излюпиш хайвер.
И не са ли твърде малки тези риби за 100л. Това са видове за нано аквариуми.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен miro_jordanov

• Активен потребител
  • Публикации: 69
  • Нас. място: София
« Отговор #2 : понеделник, 07 януари 2013 г., 20:37 ч. »
Аз не успях да ги заснема добре, много са малки и много бързи, ще извикам някой друг да го направи с по- добра техника... и без това никога не съм показвал нищо в този форум, ще се възползвам от случая.

По принцип най- добре се чувстват и изглеждат във възможно най- голям група, което не е възможно да се получи в нано аквариум, за там са просто удобни заради размерите и за това ги ползват, тези ги пуснах просто да видя как ще се чувстват, мисля да увелича бройката.

Бих се опитал да ги размножавам като се развият добре, интересно ми е да опитам а и се чувствам уверен с този тип вода, която изискват, по- скоро се притеснявам от това дали между тези риби има хибриди... ясно е че в общия няма как да стане.
Написах това по- скоро за да се има в предвид от другите колеги, когато купуват, защото явно не всички знаят какво точно внасят и продават и малко невнимание в случая беше достатъчно... а ако някой има повече опит с борарасите, да пише. :)

Неактивен Borko7

• Активен потребител
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
    • LOTR chess set
« Отговор #3 : понеделник, 07 януари 2013 г., 23:19 ч. »
Аз съм имал временно Б. макулатус в 150л - губят се. Пасажът ще трябва да е доста голям - поне 40-50 риби. Сигурно щеще хубаво. Иначе 10-15бр. в нано 20-30л са идеални.
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен user223

• Регистриран потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #4 : вторник, 22 януари 2013 г., 21:20 ч. »
На този сайт има инфо за повечето разбори вкл. и борарас.
http://rasboras.com/

Някой в България успявал ли е да развъди борарас.
Аз имам около 10 бр. Борарас Бриджит приблизително от година но не съм ги виждал да хвърлят. Със сигурност има мъжки и женски.
Ако някой е успял можеда сподели опит ще бъде интересно.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.