Рибки > Шаранови (Cyprinidae)

новоизлюпени одески барбуси

(1/1)

rancid:
Здравейте! С голяма радост искам да споделя че се сдобих с поколение от одеските ми барбуси, но имам сериозен проблем с почистването на дъното. Получи се е един неприятен слой утайка, предполагам от репродуктивните флуиди на родителите, която не мога да отстраня понеже е бъкана с малки. Вече втори ден захранвам с микро червеи и жълтък, съответно всичко пада на дъното и малките лакомници с огромен апетит започват да се хранят. Проблема е че през цялото време поне половината рибки се ровят в тази желирана утайка и сифонирането става невъзможно. Притеснявам се да не се натровят като почне да загнива тази прекрасна субстанция. Съда в които се намират е 50 литров но за сега има 10 см воден стълб, което е приблизително 15-16 л. вода. Храня умерено с капкомер, но съм почти сигурен че  до няколко дена водата ще стане токсична. Мислех си да увеличавам плавно обема на водата и по този начин да намаля токсичната концентрация, но това ако изобщо има някакъв положителен ефект, то той ще е временен. Моля за съвет. Как да се справя  с тази ситуация? 

Рикардо:
С тънко маркуче сифонираш   и доливаш пак с това маркуче вода. Като при другите новоизлюпени..Първо вода от стабилен аквариум и със сигурност здрави риби без болести. В последствие само с чиста престояла вода с отговарящи параметри според изискванията на тези рибки. Постепенно увеличаваш нивото на водата, но едва когато поотраснат за да няма негативни последици.

rancid:
Всъщност точно това правя, но засмуквам и от бебетата въпреки че ползвам тънко маркуче от аератор. Толкова са лакоми че не бягат от храната до последния момент (от два дена плуват а вече се държат като възрастни барбуси). За щастие оцеляват като минат през маркуча, от десетина засмукани само една жертва! Реших да пусна едно стадо охлюви дано, да се справят с утайката и боклуците в нея. 

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия