Автор Тема: Как да създадем азиатски аквариум с бамбук - от Jeremy Gay  (Прочетено 2405 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен T_H_A1984

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 74
  • Нас. място: Свищов / Хасково
.Как да създадем азиатски аквариум с бамбук - от Jeremy Gay
Бамбукът се използва в декорацията на аквариуми от много години. Аз лично съм го използвал няколко пъти при декорация на мои аквариуми в домът ми. Тънките банбукови стъбла могат да бъдат комбинирани с растения, за да пресъздадат гъстите подводни джунгли на азиатските реки или пък големите кухи бамбукови тръби могат да бъдат използвани за да се създаде нещо много по-забележително от архитектурна гледна точка. Този път реших да ползвам широки тръби.

Ако не сте ползвали бамбук до сега ще останете силно очудени от естетиката, която той създава в аквариума, но от друга страна ще бъдете много неподготвени за капаните, които той крие.

Проблем номер едно: Той плува – и не просто плува... Широките кухи тръби буквално плават на повърхността на водата. Няма начин да предотваратите това като режете по-малки или по-големи парчета от него. Единственият начин е да го закотвите.

Тънките бамбукови стебълца могат да бъдат нарязани с предварително желаната дължина и залепени със силикон за някаква плоска плоча, която ще бъде заровена под пясъка.

Широките тръби се режат с ножовка и се пълнят с по-едри камъни, за да тежат. Във всяка тръба се поставят определено количество камъни в долния край, така че тя да бъде закотвена за дъното. Пълнете всяка тръба докато тежеста на камъните я задържи на дъното във вертикално положение, разбира се по-дългите тръби ще се нуждаят от повече материал.

За пълнене използвайте едри камъчета с диаметър миним 13мм, защото по-малките камъчета или пясъкът се изнизват през тръбата и след известно време тя пак ще изплува на повърхността.

Това обаче е по-малкият проблем. Потопен за по-дълго време във вода бамбукът започва да мирише. Това е нормално, защото бамбукът е органичен продукт и при взаимодействие с водата той започва да загнива и да се разпада, а това води до силната миризма. Периодът, за който започва този процес е 24 часа след потапянето му.

Моите колеги и аз сме правили много аквариуми с бамбук, но никога не можем да изолираме миризмата на 100%. По принцип най-ефективно е бамбукът да се лакира със специален водоустойчив лак, който обаче не нарушава качествата на водата. Тук проблемът възниква при лакирането на бамбуковите тръби отвътре.

Внимавайте, защото ако не успеете да го лакирате достатъчно плътно има опасност на пропуснатите места да влезе вода и да надуе лака от една страна, а от друга да започне макар и бавно процеса на гниене.

Ако не ви се занимава с лакиране, един мой познат поставяше камъче с въздух в бамбуковите тръби и по този начин без допълнително третиране запазваше бамбука цял в продължение на години.

Друга хитрост, за да сведете миризмата до незабележима е да добавите по-голямо количество активен въглен във филтъра си, който обира миризмите.

За декорация в аквариума си използвах много фин кварцов пясък за основа. Посъдих Hygrophilia на заен план и Cryptocoryne на групички отпред. Оформих го като два бряга на реката, а останалите ми камъни, с които запълвах тръбите от бамбука, поставих в средата, като се постарах да създадат илючията за лакатушещ поток м/у два бряга.

Стъпка по стъпка:

1. Размерите на аквариумът зависят от това какви рибки ще отглеждате в последствие. Аз лично никога не бих пуснал рибки с дължина на тялото 15см в аквариум, който е по-къс от 90см.


2. Инсталирайте нагревателят на задното стъкло и пригответе филтъра. Аз лично препоръчвам външен филтър, защото са с висок дебит и осигуряват по-добро пречистване на водата, а това за азиатските рибки е важно условие.


3. За основа използвам ситен кварцов пясък с диаметър 1-2мм. Той е добър субстракт за растенията, те лесно се вкореняват в него. На заден план направих две хълмчета по 10тина см, където по-късно ще сложа бамбука.


4. Нарежете и поставете бамбуковите стебла, като ги пълните с камъчета до тогава докато не ги закотвите здраво на земята, за да не изплуват.


5. Поставете ниските на преден план, а високите отзад за фон. По принцип бамбукът сам по себе си е доста неформален като материал, но тази му подредба придава, напротив, много по-формален вид на аквариума.


6. Напълнете с вода, но не засаждайте растения докато не се уверите, че бамбукът е здраво стъпил на земята и не изплува на повърхността.


7. Поставете зад и между бамбуковите тръби Hygrophilia. Тя е доста здраво растение, което не се дава на рибките лесно, вкоренява се бързо и расте за нула време, а комбинацията му с бамбука е страхотна.


8. Криптокорината е популярно нискостеблено растение. Не е придричиво към светлината и това го прави много подходящо. Засъдете го на малки групички пред бамбука.


9. И накрая използвайте останалите ви камъчета за да уформите един лакатушещ поток в средата. Големите камъчета пропускат ситният пясък под себе си, но той никога не може да ги покрие. Е готово е, но не съвсем. Не поставяйте рибки поне седмица след като сте пуснали аквариума, за да дадете време на растенията да се захванат и за да сте сигурни в това, че бамбука няма да изплува.Подходящи видове азиатски рибки:

1. Барбуси


2. Сиамски водораслояди
3. Ботиа клоун
4. Колизи
5. Трихогастери
Автор: Jeremy Gay
Превод: Тодор Ангелов

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.