Автор Тема: Аквариумът на Стелт.  (Прочетено 3429 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
  • Публикации: 14
Аквариумът на Стелт.
« : вторник, 02 януари 2018 г., 16:24 ч. »
Здравейте,казвам се Владо и съм от София.Като дете имах десет литров аквариум с двайсетина рибки гъсталак от валиснерия и не бях чувал за сифониране.Наскоро се поддадох на желанието на децата за домашни любимци и естествено се спрях на рибките.Купих двайсетина литров аквариум с филтър ,нагревател, термометър и три пластмасови растения по съвет на продавача.След два дена за дехлориране петнайсетина живородки плуваха весело вътре☺.Съответно след седмица останаха две,обвинявайки ситния пясък за мътната вода премих всичко смених грунда с по-едър и след два дена водата беше кристално чиста.И така се сдобихме с още десетина рибки и още толкова бебета хелерчета.Когато и те се споминаха се взех в ръце и започнах да чета и съвсем се ,,зарибих"☺.И това е резултата на моя ентусиазъм,78 литра ,грунд 2,5-5 мм.  кварцов пясък, вътрешен филтър EHEIM биопауър 160 ,бързо растящи растения и два корена . Две седмици след старта пуснах две молинезки след десетина дена два анцитруса и около месец след старта шест леопардови данио. Сега аквариумът е на около 35 дена корена се изчисти от бактериалните колонии, кафявите водорасли също изчезнаха.От около седмица торя с половин ,че и по малко доза от кафявия тор на Тропика.Въглероден двуокис не подавам.По мъха се появиха нишковидни водорасли.По това което съм разбрал от прочетеното имам излишък от желязо?Забравих да спомена осветлението готови лед тела едно 20 вата 1600 лумена 6400 к. И едно 7 вата 630 лумена 3000к. Не съм сигурен дали тук не е скрит проблем.Имам трудности с качването на снимки ,но се надявам скоро да реша проблема☺.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
Отг: Аквариумът на Стелт.
« Отговор #1 : вторник, 02 януари 2018 г., 16:38 ч. »

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : вторник, 02 януари 2018 г., 16:40 ч. »
Пфу ужасно качество на снимката:(

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : вторник, 02 януари 2018 г., 17:12 ч. »

надявам се тази снимка да е по-добра☺

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #4 : вторник, 02 януари 2018 г., 19:04 ч. »
Добре дошъл във форума!
Аквариумът има потенциал. Добре си се справил като за начинаещ.
Ако имаш въпроси питай!

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : вторник, 02 януари 2018 г., 21:34 ч. »
Благодаря adam,въпроси да искаш.Искам да пусна още няколко риби в аквариума,липсва ми малко цвят.Колебая се между 6-7 серпи,10 клиновидни разбори или десет ембър тетри,четири рамирези също са вариант.Може би разбора хенгели е по- подходяща от клиновидната,но незнам дали ще намеря.Серпите са ми отколешна слабост но незнам дали няма да имам проблем като съвместимост с тях?Друг въпрос който ме мъчи е дали не избързвам с торенето,от една страна растенията живнаха от друга нишковидните водорасли по мъховете.Осветлението е другата ми грижа много ли е малко ли е 2230 лумена на чисти не повече от 65 литра вода.Визуално изглежда светъл по моите разбирания пистията и салвинията сенчат а и лампите са високо понеже капака се получи височък.Та ето няколко въпроса ако някой даде някакви съвети ще бъда много благодарен.И успешна нова година на всички.☺

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #6 : вторник, 02 януари 2018 г., 22:15 ч. »
Ако искаш аквариумът да изглежда стилен използвай само 2-3 вида рибки. Пример за 78 литров аквариум- 15-20 серпи и чифт анцитруси.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #7 : вторник, 02 януари 2018 г., 22:18 ч. »
Твоят аквариум се води растителен нано low tech аквариум. Ториш веднъж седмично, и задължително 50% седмична смяна на радтителния танк ;)

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #8 : вторник, 02 януари 2018 г., 22:51 ч. »
Привет,със сигурност ,,чорба" ☺ от рибки няма да правя в момента анцитрусите са почти незабележими двете молинези ги сложих да зацикли аквариума ,но ми харесват и мисля да останат ,леопардовото данио е много бърза и дейна рибка по моите разбирания придава живот на аквариума,но ми се иска да има още един вид рибки ,надявам се да не стане претрупано.В момента сменям малко повече от 30% седмично ,50% не идва ли малко в повече?С наличните риби дали грунда ще се обогати скоро?

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #9 : вторник, 02 януари 2018 г., 23:16 ч. »
За растителените аквариуми Амано препоръчва 50% седмична смяна.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #10 : сряда, 03 януари 2018 г., 04:21 ч. »
Не бързай още с заселването. Нека се стабилизира системката ти. Твърде рано е да го товариш. Според мен е рано и да ториш, но щом си почнал, давай. За осветлението, си зависи от растенията. Наблюдаваш. Ако се развиват добре, значи и осветлението е добре.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : сряда, 03 януари 2018 г., 09:15 ч. »
Ще изчакам със заселването,спешна работа нямам ,в момента има десет рибки в аквариума.Торенето и мен ме притеснява дали няма да ми донесе проблеми.От както торя,като че ли растенията дръпнаха имам една хигрофила на която горните листа почервеняха леко .Всички растения пускат усилено корени( което всъщност незнам дали не е от липса на храна във водата :hmm:)Имам един въпрос ,в момента имам два аквариума,втория е двайсет литровия от началото .В него има 2 молинези и 2 хелера един анубис един микрозорум и една злополучната хигрофила ,растенията си стоят в кошничките в които ги купих ,анубиаса от както го имам е пуснал поне 4 нови листа,микрозорума не расте, хигрофилата се издължи чувствително ,почна да излиза от аквариума подкастрих я и засадих отрязаното.От излишен ентусиазъм два пъти сложих от същия тор на Тропика като в по- големия аквариум ,микрозорум и анубиаса - промяна никаква,но хигрофилата пуска нови листа а старите още по бързо пожълтяват стават на дупки и умират.Буквално останаха клечки с няколко листа на върха.Тук светя с две нощни лампи не е ясно колко вата и лумена,по листата на анубиаса има зелени точки поне на него би трябвало да му е много светлината ако не бъркам.Някакви идеи какво не и е наред на хигрофилата.Снощи смених водата пресадих каквото остана от хигрофилата и спирам с торенето.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #12 : сряда, 03 януари 2018 г., 09:27 ч. »

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : сряда, 03 януари 2018 г., 09:30 ч. »

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : четвъртък, 18 януари 2018 г., 20:33 ч. »

От два дена небивал интерес на даниото към коледния мъх ,буквално със сила се навират в него,чудя се дали пасът нишковидните които са го налазили или е свързано с някакъв размножителен инстинкт.:)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #15 : понеделник, 29 януари 2018 г., 03:36 ч. »
Може да е хвърлен хайвер вътре и да си го ядат.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #16 : четвъртък, 01 февруари 2018 г., 23:38 ч. »
Уви ,едва ли ,мъхчето упорито завъжда нишковидни водорасли.Оня ден го ,,разтръсках" ,не е истина що органика излезе.Днес пуснах 6 аманови скариди и започнах да слагам Изи карбо.

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #17 : събота, 03 февруари 2018 г., 13:50 ч. »

Здравейте колеги,някой би ли помогнал с тълкуването,така както аз го разбирам ниски нитрати и нитрити, другото е в норма или?

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #18 : събота, 03 февруари 2018 г., 13:52 ч. »

Това е теста.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #19 : събота, 03 февруари 2018 г., 16:32 ч. »
Да, всичко изглежда съвсем ок.

Неактивен dndechev

• Активен потребител
  • Публикации: 792
  • Нас. място: Русе
« Отговор #20 : събота, 03 февруари 2018 г., 17:03 ч. »
Мога само да си мечтая за такава мека вода ......... :wink1:

Неактивен Стелт

• Регистриран потребител
« Отговор #21 : събота, 03 февруари 2018 г., 21:25 ч. »
Разбирам те чудесно,живея в София тук водата е мека ,но родом съм от Видин там нямаш шанс да се насапунисаш в банята без да спреш водата,изстъргва те като шкурка :D

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.