Автор Тема: Нов аквариум по метода Walstad  (Прочетено 1064 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Mitsakov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
Нов аквариум по метода Walstad
« : сряда, 21 април 2021 г., 14:35 ч. »
Здравейте, от скоро отново се  върнах към това хоби.
Стартирах аквариума по метода Walstad. Сложих пръст от градината 3см, запечатах с черен грунд 3-4см (размер 2-4мм). При стартиране сложих чешмяна вода не престояла. След 24ч смених 95% от водата с престояла. На 3тия ден пуснах 2 САЕ, днес е 4ти ден  ще взема 3 звездни анцитруса.
На 7,8 ден обмислям да взема 3-4 Рамирези. Не знам какви други риби да добавя моля за съвети (мислех си за Стъклен сом 4-5 броя или гупи(1-2 за да видя дали ще има проблем с рамирезите, просто много ми харесват)
Аквариум 80л
Размери 70/30/40
Филтър- bluwave 05
Не подавам Со2
Растения - Anubias barteri var. barteri, Anubias nana, Vallisneria
Осветление- 1х15W Sylvania gro-lux
1x15W Philips TL-D
Светя от самото начало 10ч с таймер.
Поддържам 24градуса

Днес 4ти ден, на анубиасите листата тръгнаха все едно да се скапват (преди да ги сложа в аквариума са стояли 10 дни в аквариум (нов) без никакви риби просто докато стана готов с аквата)
Моля ако имам грешки да ми кажете -  изслушвам съвети и препоръки.

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
Отг: Нов аквариум по метода Walstad
« Отговор #1 : петък, 23 април 2021 г., 11:31 ч. »
Здравей и добре дошъл!
Не съм запознат добре с този метод, само това, което прочетох във форума. Много странен ми изглежда . В твоя случай нямаш достатъчно растения, които да се възползват от пръстта, която си сложил. Помисли за някакви криптокорини, те се гледат сравнително лесно. Осветлението също е слабо, помисли и за това. Моят съвет е да изчакаш със следващите риби(анцитрусите) поне 1 седмица, за всяка група пак толкова.
Според този метод няма нужда от азотен цикъл, защото в почвата има бактерии, но хлорът в чешмяната вода ги убива, следователно не е ясно колко са останали живи.
Много зависи в аквариум с какви параметри са гледани тези анубиаси, може да се адаптират още. Ако можеш да покажеш и някоя снимка отблизо?
С какво е пълен филтърът?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
  • Нас. място: София
Отг: Нов аквариум по метода Walstad
« Отговор #2 : сряда, 05 май 2021 г., 15:01 ч. »
Интересен подход !  Идеята на тоя метод е  растенията да получат солидно хранене от грунда, а не толкова от торове във водата.  Това е благодат за растения със сериозни коренови системи, които се хранят предимно с корените   Само че при теб не виждам такива. На анубиаса (както и на микрозорумите и буцефаландрите, примерно), корените им служат предимно за захващане към камък или корен, а не толкова да извличат хранителни вещества.  Те се хранят предимно през листата.   Валиснерията е нещо междинно - яде откъдето има.  Бих ти препоръчал да си намериш криптокорини, и някой по- дребен и шарен ехинодорус за акцент. Може и една червена нимфея лотус за акцент, но може да ти стане малък аквариума за нея, ако я изпуснеш.

Предложения за криптокорини - една полянка  от тези в вляво ще е доста добре, тъкмо ще маскира скривалището на сомовете:
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=18
    И 1-2-3 от тези, отзад (те стават височки):
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=26

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.