Здравейте на всички. Имам няколко въпроса и виждайки, че форумът е позаглъхнал, реших да ги задам тук вместо да отворя няколко теми. Първо малко накратко за аквариума - 105 литра с 15-тина родостомуса + едно нопокосено от болест данио, боция клоун взета уж за кратко, а вече е тук години/знам, че ѝ е тясно, но това мога да осигуря/, лабео и 3 анциструсчета на около месец. Растенията са валиснерия, сагитария, криптокрина, микрозорум, хигрофила, бакопа и анубиаси, всички новодомци на 1 седмица. Филтър китайски, уж за 2 пъти по-голям литраж от моя. Осветлението е 2х20W/слабичко може би, но достатъчно/ + рефлектор, чиято сила не знам как се добавя към общото. Нагревател слагам само, когато навън е студено; без нагревател държи 24-25 градуса.
1. Има нещо странно с хигрофилата. Половината бройки се развиват нормално и си пускат нови листа, макар и бавничко, другата половина пуска листа често, но малки и сбръчкани. От прочетени теми и мнения заключих, че липсата е на калций, но все пак бих искал и други мнения. /снимки на нормалните и "болните" по-долу/
2. Не подавам въглероден диоксид, светлината като че ми е малко, но няма как да бъде увеличена. Светя 8 часа на ден, чета някъде 10, другаде 5-6 и се спрях по средата. Харесах си тор на JBL Ferropol и ще прикача по-долу, ако може да дадете съвет дали сте доволни, ако го използвате, и ако не-кой друг е приличен? Също нещо, което ме обърква, е защо има 2 опаковки- една 500ml за 35 лева, и друга-625ml за 25. На какво може да се дължи разликата, при положение, че по-евтината втора е дори с опция за допълване, тоест ще е много по-евтино да се придържаш към нея.
3. Ще ми се да се сдобия с чифт рамирези или апистограми, много ми харесват цихлидите, та дали биха се спогаждали с другите? Мислех и за 3-4 гупи, ноо чета, че повечето започват така уж за цвят и накрая са превзети от мъници. А при мен не е като да няма укрития, в които да се спасяват.