Аквариуми > Биотопи и биотопни аквариуми
Биотопен аквариум на Блехер: река Сао Франсиско, Бразилия
(1/1)
T_H_A1984:
Биотопен аквариум на Блехер: река Сао Франсиско, Бразилия
Rio Sаo Francisco, Бразилия, 550 литра
Аквариум: 550 литра
Местообитание: От притока на река Rio Sаo Francisco, където са се приспособили почти ексклузивни, ендемични рибки. Невероятно оцветени тетри са откривани в този регион – рибки, които рядко се срещат в европейската акваристика.
За две от рибките показани тук, така да се каже, това е световна премиера: Moenkhausia costae и (вероятно) истинската Hasemania nana (защото последната е била описана, като обитаваща единствено този регион).
Естествената среда се допълва от растения с игловидни листа, нискостеблени растения и плуващи растения.
Рибки: Moenkhausia costae, Hasemania cf. nana и Cichlasoma aff. sanctifranciscense.
Водни растения: Echinodorus tenellus, Pygmy chain sword plant и красивото Sagittaria platyphylla. Добавени са и няколко плуващи растения, като Salvinia auriculata или видове Eichhornia.
Коментар: Rio Sаo Francisco беше една от първите реки в Бразилия, която беше увредена от инсталирането на гигантски ВЕЦ. Това имаше съкрушителен ефект върху флората и фауната на тази река, която аз изследвам от 60-те години на 20-ти век. Само за няколко години много от видовете, които до преди това се срещаха там сега вече са история.
За щастие успях да открия много от тези видове, които се бяха спасили и се бяха установили в много от ръкавите на голямата река. Те бяха грижливо събирани и култивирани, размножавани в аквариумна среда, както в Бразилия, така и по света и сега вече не са застрашени от изчезване. За мен е чест, че имам възможност да ви представя тези рибки тук.
Параметри на водата: pH 5.9-6.8; проводимост 29-39µS/cm; лятна температура 23.5-28.5C, зимна температура 15-19C.
Материали:
Tetra: Филтри и поддръжка на състоянието на водата.
Зоопарк Kölle-Zoo, Щутгарт: Декорация, корени, тъмночервен пясък с фракция (2-4 mm and 5-8 mm) и големи лава камъни.
Аквариум Dietzenbach: Всички рибки.
Tropica, Дания: Растения.
Създаване, инсталация и развитие на проекта: Aquapress, Heiko Bleher, Италия.
Източник: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=647
Превод: Т.Ангелов
Навигация
Преминаване към пълната версия