Аквариуми > Биотопи и биотопни аквариуми

Биотопни аквариуми

(1/4) > >>

malomir:
                                          
Създаването на биотопен аквариум е естествено продължение в развитието на всеки акварист.Веднъж схванал основните принципи на процесите развиващи се в аквариума,имайки вече любими растения и рибки,всеки рано или късно се замисля за направата на даден биотоп.
Думата биотоп произлиза от гръцките думи βίος-живот и τόπος-място.Това е термин от екологията за обозначаване на пространство с относително еднородни условия на живот.Биотоп е неживата част от природата в даденото пространство и заедно с живата част (биоценоза) образува екосистема.Примери за биотоп могат да бъдат дадена река,  определено езеро, остров, област, Черно море, коралов риф и т.н.
По-начинаещите неизменно биха се попитали е за какво е необходимо всичко това?


Биотоп Рио Нанау-Южна Америка.Създател Хейко Блехер

Както казах по-нагоре това е естественото продължение в развитието на всеки акварист.Държанието и взаимодействието на тропическите рибки в тяхната естествена среда е напълно различно от това в един общ аквариум.В условията доближаващи естествените нашите любимци са неизмеримо по-щастливи.A и няма как да не е така при условие,че наподобим параметрите на водата,декорираме със съответните биотопни растения,камъни,корени,грунд и т.н.А ние искаме точно това нали?Друга причина е, че създаването на даден ареал(хабитат)си е предизвикателство за всеки.За целта обаче,трябва да имаме необходимата информация.Това е причината за създаването на този раздел.Не е разумно да се сложат в един съд мирни риби с хищници, само защото по принцип живеят на едно място и които са по принцип естествената им храна.
С течение на времето ще създадем и конкретизираме съответните подраздели.


Биотоп на езерото Айемару-Нова Гвинея.Създател Хейко Блехер

TOTO:
Цецо скоро ще имам аквариум с размери в.60 ш.45 д.125. Поръчах го миналата седмица и ще е готов около 25.11. Та , имам голям мерак да го направя биотоп или да пренеса част от река Янтра у дома . Имам доста наблюдения върху реката около района в който живея(Полски Тръмбеш) и мисля че намерих няколко места от където мога да взема грунд, растения , 3 вида рибки+чиста вода. Моля за някакъв съвет !!! :drinks:

malomir:
Брат'чет (ние наистина сме първи братовчеди)  :) Не знам защо така се получи но в изграждането ми като акварист, стана така, че научих за реките на Австралия и донякде за Нова Гвинея почти всичко, което може да се научи. Мога да ти цитирам наизуст всички видове риби в дадена река на другия край на света, както и параметрите на водата: рН, твърдост , проводимост и т.н. За най-близката река до мен-Камчия например не знам почти нищо. Абсолютно същото важи и за река Янтра както и за всяка река в Европа. Не мога да ти помогна за биотоп Янтра. Надявам се да има колеги във форума, с повече наблюдения по въпроса и да ти дадат адекватен съвет.
Поздрави!
 :drinks:

JIX:
 :) И аз от доста време имам мерак за наш речен биотоп. Даже съм си харесал една рекичка с чиста вода и интересни растения.Би било уникално да се направи нещо подобно.Незнам само лятото дали няма да има проблем с рибите, като се покачат температурите.Очаквам с интерес да видя биотоп- Янтра. :up:

TOTO:
В такъв случай очаквайте снимки ! Захващам се пък ще видим какво ще стане  :dontknow:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия