Автор Тема: Каква е тази гадна ципа в аквариума ми?  (Прочетено 6562 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Каква е тази гадна ципа в аквариума ми?
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 19:48 ч. »
Каква е тази гадна ципа в аквариума ми?

Понякога по повърхността на водата в аквариума се образува някаква ципа или пяна. Какво представлява тя и как се премахва?


Автор: Longanlon

Още за автора и неговия мироглед можете да видите тук:Отначало това не е точно ципа – повече прилича на някаква мазнина върху повърхността на водата. С времето обаче тя става все по-плътна и когато бъркате в аквариума се събира на парцали. Ако имате помпичка или повече растения, мехурчетата се ‘залепват’ за тази ципа и образуват една противна мръсно сива пяна.

Какво е това?

Тази ципа се образува, смятам е ясно на всички, от различни мръсотии – прах от въздуха в стаята, остатъци от храната на рибките, мазнина от ръцете ви, когато бъркате в аквариума. Върху всички това започват да се развиват колонии от различни бактерии, които размножават бързо и скоро ципата става плътна и сива.

Такива процеси има във всеки аквариум, но когато хигиената е занижена, съответно има и повече храна за тези бактерии, събират се повече боклуци на повърхността. Бъркането с неизмити ръце в аквариума, прехранването на рибите, както и слабата филтрация също допринасят значително за общата гадост.

Какво ми пречи?

Ами на първо място, ципата е свидетелство за лоша хигиена. Всъщност с това си качество тя помага – показва ви, че нещо не е наред в аквариума.
Покривайки повърхностния пласт на водата, ципата пречи на обмена на газове – на влизането на кислород във водата и на излизането на въглеродния двуокис (СО2) от нея.
Освен това е грозна.

Как да я махна?

Както и да е, вие се нуждаете да махнете ципата сега, ако може веднага. Ето как:

-   Насочете струята на филтъра така, че да раздвижва по-добре повърхностния слой на водата. Това няма да позволи на бактериите да образуват плътни колонии. Ако добавяте СО2 обаче знайте, че това движение на повърхността ще го кара да излита във въздуха веднага.

-  Купете си молинезии. Тези риби цапат доста, но май са единствените, които ядат ципата.

-  Най-лесният начин да махнете ципата е да я оберете с някакъв лист хартия.

 - Разбира се, продават се и уреди, които улавят тази пяна. Логично са наречени пеноуловители , а има и други - скимери. Те обаче служат основно за други цели в акваристиката и цените им са такива, че за сега недейте да мислите за тях :D

Това обаче са мерки, които премахват само резултата, но не и причината за явлението. Ципата ще се появи отново, затова замислете се за по-добра хигиена в аквариума си. Отговорете си на следните въпроси:

-  Дали нямам повече рибки, отколкото трябва?

-  Дали филтърът ми не е слаб за обема на аквариума?

-  Дали сменям редовно водата?

-  Дали не храня рибите си прекалено много?
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.