Автор Тема: Проблем Скаларии --> малките започват да умират на третата седмица  (Прочетено 4747 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
  • Публикации: 32
  • Нас. място: Montreal, Canada
Здравейте!
Имам един проблем, който от доста време не мога да реша: До третата седмица малките се развиват напално нормално и смартността е почти нулева, но след третата седмица започват да измират едно по едно и накрая от малките оцеляват едва 5-10%. Храня ги с прясно излюпена жива артемия. Симптомите са следните: Видимо напално здрави и добре нахранени рибки започват изведнаж да се даржат като луди...плуват неориентирано с резки движения ту към повърхността ту към дъното и след 5 мин. са мъртви. Интересното е, че някои от тях не спират да ядат дори и докато умират - в хаотичните си движения успяват да уловят и изядат още някоя и друга артемия!!!!. Четох в интернет, че скаларчетата могат да умрат от лакомия(преяждане), но това вече съм го тествал и въобще не става въпрос за преяждане. Но сас сигурност е свързано с храненето, защото това почва да се случва с тях веднага след като се нахранят и продължават да умират дори и след 4-5 часа след храненето(имам в предвид след 4-5 часа след храненето напално здрави рибки започват да умират съвсем неочаквано и изненадващо). Ето една снимка на токущо умряла рибка. Ясно се вижда, че е добре нахранена и не е преяла. Аз имам едни подозрения, но искам да чуя мнението на изпатили и след това ще споделя съмненията си , не искам да насочват темата в грешна посока.
Благодаря ви предварително.

Неактивен Asen

• Активен потребител
  • Публикации: 536
  • Нас. място: София/Габровица
  • Северума ми е много по- от Северума ти...
    • Профилът на Asen
Това ли е нормално нахранена рибка според теб???
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Благодаря за отговора/въпроса :-)
Това беше просто последната умряла. В аквариума останаха живи и в перфектно здраве видимо доста преяли рибки пък са живи и си плуват и до днес..... Виж сега...проблема не е преяждане...това вече е проверено. Абсолютно позитивно на 100% не е от преяждане. Аз гледам(скаларии предимно) с кратки прекъсвания от повече от 25 години. Вчера от около 200 рибки умряха окло 20. Днес все още няма умряла и една. Нахраних ги преди 3 часа... Не съм намалявал количеството храна.
Но смених начина на хранене, както казах имам едни подозрения....
Благодаря за мнението.
Някой друг с подобен проблем.....

Неактивен Asen

• Активен потребител
  • Публикации: 536
  • Нас. място: София/Габровица
  • Северума ми е много по- от Северума ти...
    • Профилът на Asen
В името на добрия тон и етикета, ще отговоря:
И аз благодаря, ще се въздържа от правото си на дуплика, макар и да имам една теза, но защо да насочваме темата в дадена насока.

Благодаря!
Ах, имам си една мечта! С модераторството свързана е тя...
Къде си Грейтчен ти сега...? И ти ли се покри в пещера...?

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
Дай малко повече информация за условията и обема в който израстват личинките! По принцип рибите след като се нахранят имат нужда от по-голямо количество кислород за да усвоят храната. Възможно е ако е слаба аерацията да умират от задушаване. В по-голямата част от случаите когато рибите умират от задушаване, това се случва след като те се нахранят.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Малките са във ваничка с малки дупчици по всички страни(около 15л), която е потопена в големия аквариум(500л) и с малка миниатюрна помпа непреъснато се прелива вода от големия аквариум към ваничката(24ч). Имам външен филтър на големия аквариум(FLUVAL 406) плюс аерация на големия и аерация на ваничката. Сменявам водата един път седмично окло 30% до 40%. Мисля, че едва ли страдат за въздух. Плюс това малката помпа като вкарва водата към ваничката прави мехурчета и това е дори екстра аерация.
В момента правя един експеримент и засега няма жертви....за първи път задържам толкова много рибки(около 150).
Благодаря за интереса.

Неактивен discusfen

• Активен потребител
  • Публикации: 270
  • За контакти: 0893583724
Приятелю казваш ,че не е от храната ама е.Ти рибите само с храна ли ги  храниш защото те и вода искат.Ще ти дам един пример .Триста риби първа седмица 30 литра размер 5мм,втора седмица 60 литра 1см,трета седмица 90 литра 1,5 см,В този диапазон трябва да се движиш всяка седмица до към размер продажен.А още по лесно е ако започнеш 300 риби в триста литров аквариум.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
Да, определено 15 литра е изключително малко обем за поколение скаларии на три седмична възраст. Ти по този начин изкуствено задържаш развитието им и от там се получават проблемите. Едно средно голямо поколение скаларии не трябва да остава в люпилната вана повече от 3-4 дни след заплуването!

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Да знам, че 15 л са прекалено малко за правилното им развитие, но не може да е причина за внезапното умиране на част от тях а останалите да са си ОК.......Имам друг аквариум 150л и ще ги преместя в него, когато съм сигурен какво става....
Аз мисля, че открих проблема(топлата вода). Както казах имам едни съмнения....преди 3дена ги нахраних и ги гледах непрекъснато какво точно правят докато ядат...изплюскаха всичката жива артемия и забелязах, че някои от тях започнаха да ядат попадналите във водата люспи от яйцата на артемията. Направи ми впечатление, че на една от рибките се усладиха прекалено много и започнах да я наблюдавам само нея. След около 5мин...познай...същата рибка започна да умира...Във водата попадат съвсем малко количество люспи, но рибките са толкова лакоми, че започват да ги търсят и ядат....Какво направих.....обезлюспих яйцата на артемията и ги излюпих и от два дена давам само от тях(без люспи). Така сам сигурен на 100%, че не попада и една люспа при рибите. Нарочно ги прехранвах(затова съм толкова сигурен, че проблема не е прехранване) пусках голямо количество храна и накрая рибките толкова много се наяждат, че започват да не обръщат внимание на плуващите във водата артемии...Ето на това се казва прехранване...НО НЯМА СМЪРТНИ СЛУЧАИ!!!!! За мен вече е ясно, комбинация от лакомия и люспи довежда до странното им измиране и измират само най-лакомите(съответно най-големите и добре развити рибки).

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
Това също е възможен вариант който ми хрумна, но веднага го отхвърлих като загледах внимателно мъртвата рибка която си снимал. Нейното коремче е червено и е пълно с излюпена артемия... не с люспи. Когато личинките получат запушване от люспи на артемия, те са видими като златисти точки в нея. Все пак ти най-добре можеш да прецениш това ....

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Трети ден на плюскане като за световно и няма и една умряла...За мен вече е ясно.

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Вече нямам  идеи....днес новото поколение от около 300 рибки умряха всички за 5мин. след като ги нахраних. Сега ги храня с декпсулирана артемия...По-големите умираха, защото нагъваха люспи докато пукнат, но тези малките от какво умряха днес и то за 5 мин. Оцеляха са 3 рибки. Пак се зациклят нещата дали не са преяли, но предното поколение ги хранех до пръскане в продължение на 3 дена, пък нито една не умря от преяждане....Сега родителите пак имат хайвер и нямам на идея какво да направя, за да спася новите рибки.....Гледах около десетина рибки от умрелите на микроскоп и единственото дето ми направи впечатление е, че 10 мин. след като бяха измрели и лежаха на дъното, сърцето им продължаваше да бие, а рибките се бяха удървили и с отворена уста. На мен ми прилича на стрес...но от какво....Артемията е на 3 дена, да не би да е била много голяма и да ги е убила след като са я изяли?!???!
Ето снимки от трагедията:

Неактивен perkobg

• Активен потребител
Здравейте! Сега вече всичко е ясно!
Последното поколение от 300+ рибки умряха заради рязко покачване на амония-та(просо покачване за около 5мин и след това всичко е нормално и се получава като храня големите риби).
А за тези които умират мо няколко на всяко хранене---> НЕ ХРАНЕТЕ МАЛКИТЕ С АРТЕМИЯ ПО-СТАРА ОТ 4 ДЕНА СЛЕД ДЕНЯ НА ИЗЛЮПВАНЕТО СИ. Изглежда, че по-старата артемия е много твърда и направо разрязва червата на малките рибки. Пък и то след 4 дена артемията е напълно безполезна, защото е изконсумирала всичкия си запас на храна. Сега след 3-я ден просто изхвърлям каквото е останало и слагам нова култура за люпене(артемия). Рибките спряха да умират.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.