Автор Тема: DEEP SAND BED - Дълбоко пясъчно дъно или най-добрата естествена филтрация  (Прочетено 30418 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
[size=16pt]Дълбокото пясъчно дъно – един от най-ефективните начини за филтрация[/size]

Дълбокото пясъчно дъно е една от най-честите добавки към филтрацията посредством живи камъни. Другата често използвана е така наречения „пленум“, които сме споменали на друго място.

За на пред ще използвам съкращението ДПД (дълбоко пясъчно дъно)

През годините се е стигнало до извода, че най-важното за филтрацията чрез „ДПД“ е размера на частиците на пясъка и на дълбочината на слоя.

Нека първо се концентрираме върху размера на частиците.

 Препоръчително е да се използва пясък с размер на частиците под 0,2мм, но над 0,05мм. Дори след доста опити и проучвания, не се знае кой е „идеалният“ размер на частиците за ДПД. Голяма част от акваристите използват пясък, който на пипане е като тиня/нанос/утайка (явно ситен тази дума не можах да преведа), но има и други акваристи, които използват пясък, който на пипане е като кал.

Важноста за размера на частиците е открита от акваристите използвали дънни филтри като основен начин на филтрация. Няма да навлизаме в методите на дънната филтрация, тъй като тя вече не се използва толкова често от акваристите. Просто ще обобщим набързо какво не е наред при дънните филтри.

Обикновено при филтрацията с дънен филтър се използва едър субстрат от натрошени корали. Това е защото водата трябва лесно да минава през него за да се осигури биологичната филтрация. Начупените корали обикновено имат фракция с размер на частиците 2-3мм , което позволява лесното преминаване на водата, но и гарантирано кара по-големите частици отпадъци да се задръстват в пясъка. Това означава, че ако субстрата не се сифонира и почиства често дънния филтър се задръства и спира да работи с пълния си капацитет. Намаления капацитет преди да бъде почистен пясъка води до разлагане на задръстилите се частици. От тук насетне биологичната филтрация се проваля или вече е провалена напълно, което води до образуване на амоний/амоняк/нитрити. Аквариумните обитатели са застрашени и от втора  опасност, ще започне да се образува водороден сулфид, което ще унищожи всички организми, които са оцеляли след загубената биологична филтрация (амоняка и нитритите).

Без значение какъв субстрат използвате в него винаги се заселват различни полезни организми.
По-голямата част от тези организми няма да се чувстват много щастливи живеейки в пясък неподходящ като размер за тях бил той по-ситен или по-едър. Те няма да се развиват добре и няма да се размножат достатъчно, което ще доведе до непълноценно изпълнена роля в биологичната филтрация на пясъчното дъно.

Има и друга причина организмите живеещи в субстрата да имат проблем с по-големите частици и той е, че след време едрите частици слепват една за друга. Те могат да се слепят в такива буци, че дори водата да не може да проникне през тях в пясъчното дъно, което ще доведе до образуването на мъртви зони в него. Преди се смятало, че причината за слепването е отделянето на калций от пясъка, но сега вече знаем че не е така. Причината е секрета, който живеещите в грунда бактерий изпускат.

Размер на частиците 0,2-0,05 позволява на много малка част от организмите живеещи в него да се движат свободно из него без да бъдат възпрепятствани. По тази причина те са способни да консумират детрита съдържащ се м/у пясъка и да го разбъркват.

Има неписано правило в средите на морските акваристи и то е че пясъка в субстрата трябва да бъде „обръщан“. Това означава, че създанията имащи пясъка за свой дом, заети да копаят из него за да намерят храна и почиствайки пясъка, просто са преместени на друго място и тяхната работа е временно прекъсната. Обръщането на пясъка е важно, защото то предотвратява появата на „мъртви зони“. Друг важен аспект е че позволява на водата много бавно да преминава през субстрата, което позволява по-добри условия и по-бърза и добра колонизация на развиващите се бактерий. Не е лошо дори добре колонизиран субстрат да се разбърква периодично, това отново зависи от населеноста на субстрата. Ако ДПД е добре населен не е нужно да го разбърквате.

„Жив пясък“ е термин, за които много от  акваристите и неакваристите често са чували.
Живия пясък е взет от океана пясък пълен с ценни организми, за които всички акваристи се молят. Жив пясък може да се използва в ДПД ако размера на частиците е правилният.

Толкова за размера на частиците, наложи се да навлеза в по-големи детайли от колкото очаквах, но се налага.
Сега нека се насочим към другия фактор дълбочината на пясъчното дъно.

Друг недостатък на дънната филтрация, е че тя няма възможността да преобразува нитратите в азотен газ. Това е защото водата минаваща през субстрата минава със сравнително висока скорост и е сравнително богата на кислород. Поради тази причина анаеробната бактерия, която преобразува нитратите в азотен газ не го прави защото условията нужни за процеса са:
Ниско съдържание на кислород и бавнотечаща вода.

Когато дълбочината на субстрата е повече от 5см. започват да се образуват анаеробни зони.
Анаеробните зони в субстрата са зони с много ниско съдържание на кислород , това е защото кислорода проникващ в субстрата е изразходван от бактерийте живеещи в по-плитките части.
Водното течение през тези дълбоки зони присъства частично, заради ровенето на създанията живеещи в грунда и най-вече заради активност наречена дифузия. Всички течности имат склонноста да проявяват тази дейност и тя основно се появава при наличието на две еднакви течности с различна наситеност на химикали, което кара молекулите им да се движат по-активно.

Това са анаеробните зони, в които де-нитрифициращите бактерий преобразуват нитратите в азотен газ, които се освобождава през повърхността на водата в атмосферата.

Та ефективно ДПД  с подходящи размери на частиците,подходяща дълбочина и организми които да живеят в него осигурява едновременно добри условия за нитрифициращите и де-нитрифициращите бактерий.

Когато ДПД е комбинирано с живи камъни в морския аквариум всеки солиден отпадък попаднал на пясъчното дъно е разграден от ДПД, а останалото е оползотворено от перфектните филтрационни способности на живите камъни – кобинация измислена в рая.

Ако извадите живите камъни извън уравнението ето какво ще се получи:

1.Веднъж попаднал на дъното отпадъкът е разграден едновременно от бактерийте и от създанията живеещи в ДПД.

  2.Горният слой на ДПД е толкова богат на кислород, че отпадъкът от амоний/амоняк и нитрити е разграден до нитрати от нитрифициращите бактерий.
  
3.В същото време концентрацията от нитрати започва да се преобразува в азотен газ, нитратите образувани в горните слоеве на ДПД е „издърпан“ надолу в долните слоеве.
  
4.Когато нитратите достигнат най-долните нива на ДПД те се преобразуват в азотен газ.
  
5.Образувания азотен газ се изкачва в по-горните слоеве, а от тях се освобождава във водата и от там в атмосферата.
 
6.Цикълът продължава.
  
В резултат на това с ДПД получаваме безкраен биологичен цикъл, който преминава през всички фази на превръщането на отпадъците в азотен газ. По-голямата част от другите начини на филтрация приключват със преобразуването на отпадъци до нитрати и се налага други методи да бъдат включени в филтрацията на аквариума за да се завърши азотният цикъл.
Това обикновенно са смени на вода или използването на различни уреди (нитрат редуктори) и химикали или макро алги.

При ДПД нивата на нитрати могат да се държат толкова ниско, че повечето професионални акваристични тестове за параметрите на водата дори няма да ги хванат. Това е от особенна важност особенно, ако сте решили да отглеждате чувствителни към нитрати създания (корали, анемоний и др.)

Друг голям плюс на ДПД, е че ДПД периодично изпуска планктонни ларви. Те идват от репродуктивните функций на съществата, които живеят в субстрата. Заедно с екстремно ниските нива на нитрати, които могат да достигнат периодичното освобождаване на планктон са много благоприятни условия за отглеждане на корали, които имат нужда от хранене. Поради тази причина е важно, ако ДПД е разположен не в дисплей аквариума, а в съмпа той да е разположен след скимера, защото иначе голям процент от тази прясна храна ще бъде отделена от скимера.

Направата на ДПД е всъщност доста проста, но зависи от това докъде сте стигнали с аквариума си. Тоест дали ще ъпгрейдвате съществуващ аквариум или ще стартирате нов.

Ако сте акварист, който се надява да подобри съществуващ пясъчен слой, бих препоръчал да не добавяте повече от 2-3см. дълбочина на пясъка в един месец. Причината за това, е че трябва да дадете време на организмите, които вече съществуват във вашият пясъчен слой да се придвижат на горе в пясъка. Ако добавите да речем 10см. Пясък от веднъж, то организмите, които живеят в стария (долен) слой няма да имат достатъчно време да се изкачат на горе преди да им свърши кислорода.

По-добър вариант според мен е да махнете всичкият пясък от аквариума и да добавите нов.

Направата на ДПД от самото начало е наистина проста задача. Всичко, което трябва да направите е просто да купите пясък с подходяща фракция да го изчистите и да го сложите в аквариума, около живите камъни докато достигнете желаната дълбочина. След като сте добавили пясъка ще трябва да го „засеете“ с някакви организми. Това може да бъде направено по няколко начини. Да си купите „Reef grunge”, да вземете пясък от приятел акварист с работещ ДПД или да помолите в вашият акваристичен магазин да ви дадат малко от калта, която се събира във ваните при „лекуването“ на живите камъни.

След като добавите едно от трите изброени по-горе просто трябва да изчакате „майката природа“ да си свърши работата.

Ако добавяте пясък във вече стабилизиран аквариум може да се получи малка „пясъчна буря“,
която лесно ще бъде отстранена с някаква механична филтрация, ако песъчинки са попаднали върху корали или камъни, където не искате да бъдат лесно може да бъдат издухани с ръка.

Много важна стъпка, която трябва да предприемете преди да добавите какъвто и да е  пясък към вече съществуващ аквариум е да ги накиснете добре в стара аквариумна вода. Под добре се има в предвид наистина добре 1-2 седмици. Това се прави за да може да се освободят всякакви химикали от пясъка просмукани от опаковката му или от други източници преди да бъде добавен, за да не се освободят в аквариума и да причинят проблеми.

Сега след като имате добра идея как ДПД работи и как да го напаравите нека набързо минем през няколко обобщителни правила и съвети.

1.Трябва да се използва пясък с дребна фракция под 0,2мм и над 0,05мм. Използването на подходящ размер ще позволи пясъка да бъде обръщан по естествен път от организмите, които го населяват.
  
2.Някой по-тежни предмети (малки живи камъни около 1см в диаметър) трябва да бъдат сложени на повърхността, ако ще имате силно течение в аквариума. Иначе ще имате постоянна „пясъчна буря“ на водна основа.
  
3.Дълбочината на ДПД трябва да е повече от 8см. за да се образуват анаеробните условия в долните слоеве. Обикновенно се ползват дълбочини на пясъка между 10-15см няма кой знае каква полза от по-дълбоко пясъчно дъно.
  
4.Разнообразието и популацийте на различните видове живи същества в пясъка го прави по-ефективен. ДПД трябва да съдържа разлини същества (копеподи, амфиподи, брайтъл старс (едни морски звезди малки с пясъчен цвят и тънки лъчи), бристъл уормс ( едни като гъсенички в различни цветове и с четинка отгоре и отстрани) и други.
  
5.Повишете разнообразието не трябва един или два вида да са доминантни трябва да има баланс.
  
6.Избягвайте риби и други животни, които се хранят с създанията от ДПД поне в началото. След време и да има малко хищничество, след като популацийте са стабилизирани няма проблем. Пасивно ровещи в пясъка животни са добра идея те ще го поддържат чист и ще усигоряват по-голямо количество кислород на горните слоеве. Моят съвет е да не прекалявате и с тях, защото няма да остава храна за животните, които живеят в грунда.
  
7.Хранете създанията живеещи в ДПД. Храненето ще позволи тяхната по-бърза адаптация и разрастване на популацията. Като казвам храна нямам в предвид да сложите храна за рибки имам в предвид храна във водата. В началото можете да слагате и малки парченца замразена храна на пясъка това ще подпомогне увеличаването на популацията. Гледайте да не давате на пясъчното дъно само чиста вода минавала през скимер и други филтраций уверете, се че до него достига мръсна вода тоест да не е минавала през скимер  и друг вид филтрация.
 
Използването на ДПД в комбинация с живи камъни е най-добрата естествена филтрация позната съвременните акваристи. Усигурете правилният размер на пясъка, правилната дълбочина и достатъчно видово разнообразие на създанията живеещи в него.
Ако разнообразието е малко няма да имате напълно функциониращ ДПД.

И между другото не забравяйте да си купите фенерче много е забавно да се наблюдават тичащите на всякъде животники, когато светлините угаснат.

Източник на статията: http://www.aquaristsonline.com

Превел: Мартин Каменов a.k.a Ha7eRНадявам се статията да е интересна. Много се извинявам, ако някъде има правописни/пунктоационни грешки, но вече много ми се спи (2:32АМ) и не ми се препрочита пак :)

Поздрави Мартин

Неактивен Daniel

 • Dwarf Amazon Enthusiast
 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 210
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Аквариум: Гола Вода
Много интересна статия, Благодаря.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 920
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Мартине мойте поздравления за положения труд! :bow: :drinks:Една единица на рейтинга ти от мен.

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Мерси, мерси.
Надявам се да се заформи хубава дискусия по темата.

Неактивен tishovsx

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 543
 • Пол: Мъж
 • It's my passion and my agony!
Някой хора ще те нападнат, за "големината" на песъчинките. За тях по едрия пясък е по добър. Аз ползвам доста ситен и тая статия го доказва, въпреки, че подобни статии съм чел, и нещата стоят по описания начин. Моето легло е дебело 8 см.

Поздрави ;)
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

><((((º>`•.¸¸.•><((((º>´¯`•><((((º>
.¸¸.><((((º>•.¸. , . .•><((((º>.¸¸.

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Ами моя е малко по-едър от описаното и честно да ти кажа мисля да го сменям :)
Даже си мисля за генерален рестарт на наното...

Неактивен tishovsx

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 543
 • Пол: Мъж
 • It's my passion and my agony!
Това е една статия на Paul Auger, биолог завършил в Мериленд, докторска степен.

Статията сравнява два напълно еднакви аквариума (животни, осветление и т.н)
Единия е със ситемата "Берлин" другия е системата "Пленум"
Целта е да се види как двете системи изнасят "хранителни" - химични вещества.

http://www.reefs.org/library/talklog/p_auger_081599.html

Може да я прочетете, накрая има и въпроси-отговори.

==========================================

Още една тема на Jonathan Lowrie.
В допълнение на основната, която доразвива преводната на колегата.

http://www.reefs.org/library/talklog/j_lowrie_061498.html

Накрая също има въпроси-отговори.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

><((((º>`•.¸¸.•><((((º>´¯`•><((((º>
.¸¸.><((((º>•.¸. , . .•><((((º>.¸¸.

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Не се мъчете на аглийски обещавам превод до 2-3 дни и на двете статии :)
Интересни са заслужава си.

Неактивен Denis The Hotstepper

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 142
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Не се мъчете на аглийски обещавам превод до 2-3 дни и на двете статии :)
Интересни са заслужава си.

Нали не си забравил за превода  :drinks: Поздравления за прекрасната първа статия. С интерес ще чакам и други подобни.

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Статията не е първа и няма да е единствена, просто хич не ми остава време...

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Намери поне мъъъъъничко временце, моля!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Наистина нямам време...
Всеки ден на лекции от 08:00 до 16-17:00 после на работа до 22-23:00 къпане и спане.
Ако кажете къде точно да включа превода на статии, ще се радвам ;)

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 920
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Мартине спокойно. Когато имаш време тогава. Ние сме си тук. Покрай акваристиката се научихме на търпение.  :) :drinks:

Неактивен Ha7eR

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 265
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Zoantid Lover
Търпение е нужно във всяко хоби, но при акваристиката е особено важно :)

Неактивен Torsade

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 246
 • Нас. място: Люлин
 • Пол: Мъж
Хайде да помогна, че днес цял ден седя в къщи...

Охлювът не ни е враг!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.