Автор Тема: Ph Контролер съвет  (Прочетено 2097 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Daniel

• Dwarf Amazon Enthusiast
  • Заслужил потребител
  • Публикации: 210
  • Нас. място: София
  • Аквариум: Гола Вода
Ph Контролер съвет
« : четвъртък, 16 септември 2021 г., 16:02 ч. »
Здравейте, днес си взех PH Контролер и не са ми ясни някой неща, какъв минимум и максимум на PH-то да заложа от 6.4 до 6.6 или нещо друго.
До колкото знам трябва да е включен 24 часа на ден и той сам да регулира нивата на PH.

Общо взето не съм наясно изобщо как да го настроя, и имам нужда от съвет.

Забравих да кажа че съм нов и във подаването на CO2  :grin:  ако това е важно?
Също така от няколко месеца пак се занимавам с акваристика с прекъсване от над 10г.  :drinks:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Ph Контролер съвет
« Отговор #1 : петък, 17 септември 2021 г., 02:19 ч. »
Е кажи какво гледаш все пак. Размер на аквариума, растения... Пусни една снимка да видим.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #2 : петък, 17 септември 2021 г., 18:08 ч. »
Аквариума ми е 150л.  Д/Ш/В - 50/60/50

Рибки - 15бр. Ембер тетра

Растения не са много заради проблем с кафяво водорасло много упорито и много бързо развиващо се, оприличих го на (Rhizoclonium или filamentous diatoms)
и все още не мога да се отърва от него. Може би трябва да направя тест за силикати.  :hmm:

Та растенята са:
Staurogyne Repens, Alternanthera Reineckii Mini,  Echinodorus ‘Quadricostatus’,  Sagittaria Subulata, ludwigia, Limnophila sessiliflora, Rotala 'Green'
В много малки количества Micranthemum tweediei 'Monte Carlo' и Lilaeopsis Novae-Zelandiae, докато почиствах от водораслото  почти всичко загубих.

Субстрат - Dennerle Scaper's Soil

Торя със Tropica Premium Nutrition през ден с по една доза.

Осветление: ZetLight Lancia2 Plant 24W 1700lm, Светя 7ч. на 70%. Имам и 2 лампи който в момента не съм ги пуснал, EHEIM classicLED daylight всяка по - 7,7 Watt, 810 lm

CO2 - 2 балончета в секунда.

На снимката си и личи проблема с водораслото.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : събота, 18 септември 2021 г., 08:09 ч. »
Аз мисля, че и да не го настроиш, ще ти подържа водата максимум до 6,5, чрез подаването на ЦО2.
С тези бързорастящи не би трябвало да имаш проблеми, ако не е нов аквариума.
Но така и така си взел контролера нагласи го на 6,6. Въпреки, че не знам как би реагирал ако се повиши. Ще спре ЦО2 то ли? Ще алармира ли?
Проблема, тези петна по дъното ли имаш предвид?

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #4 : събота, 18 септември 2021 г., 10:52 ч. »
Аквариума е от януари месец.

До колкото разбрах за контролера той осигурява диапазон на управление от 5,5 до 9,5 pH с аларми, които се активират, когато показанията са по -високи или по -ниски от зададената точка. Би трябвало да вклчва и изключва CO2 когато  надвиши зададената стойост поне така мисля, има контакт към който се включва CO2 магнитения клапан. Още не съм го пробвал и не мога да кажа с пълна сигурност. Мога да пусна снимка на контролера.

Да проблема е с тези петна ще пусна примерна снимка как изглежда това нещо.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : неделя, 19 септември 2021 г., 10:15 ч. »
Нямам идея какво може да е. Но всчики водорасли не обичат механичната намеса, така, че премахвай колкото можеш. С четка за зъби става лесно. Просто я набучваш с нея и въртиш.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #6 : неделя, 19 септември 2021 г., 13:19 ч. »
И аз така правя и на следващата седмица пак :))

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #7 : неделя, 26 септември 2021 г., 09:11 ч. »
Здравейте отново.
Вчера калибрирах контролера и го настроих на 6.6Ph по предложение на malomir, пуснах го 24/7 да работи и ще го следя с дроп чекъра за начало. Не съм напълно сигурен какво точно съм настроил и дали ще работи добре за моя аквариум. Също искам да питам за буферните разтвори има ли значение че ще са друга марка а не производителя на контролера, харесъл съм ето тези и има ли някой ползвал такива, за мнение. На същата цена са но с двойно повече милилитри.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
  • Публикации: 112
« Отговор #8 : понеделник, 27 септември 2021 г., 21:37 ч. »
Здравейте, ползвам пх от доста време и трябва да се съобразиш със твърдостта на водата и така от таблица да видиш колко е допустимото насищане с цо2. Пх разтворите се променят със времето и неприятното е че трябва да се подменясдве думи много не ти трябва  има и сашета разтваряш си ги с дестилирана вода и си поличаваш необходимите стойности. Ph метъра също е консуматив виж в ибей от братския китай от там може да си вземеш на добри цени пх сонди. 

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #9 : понеделник, 27 септември 2021 г., 21:47 ч. »
Добавям една инструкжия от човека който ми го продаде контролера преди 6 години  Петя 3515.  Ще е полезно  четиво.
Това са таблиците и според температурата която поддържаш в аквариума.

http://www.aquaportal.bg/forum/himia-i-fizika/izchislyavane-na-so2/

Таблиците са за 20 , 25 и 30 градоса целзии, избираш да определиш пх по таблицата най близо до температурата която поддържаш в твоя аквариум. След това измерваш КH-карбонатната твърдост в аквариума ти. Ако ползваш един и същи источник на вода за твоят аквариум,например чешмяната ви вода, то тогава карбонатнат твърдост те е винаги една и съща, може да си купиш тест за КН и да си я измериш или да вземеш малко вода от аквариумат ти и да носиш в магазин за акваристика да ти я измерят и да знаеш. След като разбереш колко ти е КН Засичаш по таблицата. Оптималните концентрации  на СО2 са 30 мг/л +-5 или гледаш да си в зеленият участък на таблицата.Давам ти пример за да ти стане най ясно.1.Температурата на моята вода е 26 градуса.- избирам таблицата най блиска до таи температура, тази за 25 градоса долу в ляво на таблицата пише за колко градоса е.2.Измервам стойността на КН във водата на аквариума ми, посредством тест. На моят аквариум КН е 8.3. Засичам по таблицата на реда с КН 8 , и СО2 30 мг/л или зеленият сектор, какво пх трябва да отговаря водата. И резултатът е за КН - 8, СО2  28 мг/л ще имам във водата, ако потдържам ПХ 7,00.Един тест за КН е около 10 лв. Ползвал съм и на JBL и на Тетра без значение. Може да правиш в месеца едно замерване на водата в аквариума да нямаш случайно някакво изменение, но по принцип за даден источник на вода си е постоянен параметър.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #10 : вторник, 28 септември 2021 г., 07:55 ч. »
Здравей и благодаря за отговора и за таблиците. Ти си прав и едва ли тези голями бутилки ще ги изразходавам преди да им мине срока на годност.  Ще взема сашета или по малки бутилки. Ще купя хубав тест за KH, ще измеря и ще настроя контролера спрямо таблицата за карбонатната твърдост и температура на аквариума ми. Подържам го на 24° значи ще гледам таблицата с 25°.

Намерих и онлайн калкулатор - ТУК

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #11 : вторник, 28 септември 2021 г., 08:50 ч. »
А защо всъшност целиш точно тази стойност на ПХ? Колко е то на водата, която вкарваш?
Допускам, че след време ще се сещаш с усмивка в какъв излишен филм с пх-то си се вкарал преди време. Дано дотогава не се случат някои тежки проблеми...

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #12 : вторник, 28 септември 2021 г., 11:59 ч. »
Мислиш че като използвам контролера и той подържа постоянно PH е безсмислено и може да си навлека проблеми ли?
Иначе ми е интересно, искам да пробвам и да разбера как работят тези неща, даже с CO2 се занимавам от скоро.
Колко е Ph-то на водата която добавям към аквариума ли имаш предвид :)

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #13 : вторник, 28 септември 2021 г., 16:23 ч. »
Основно правило относно РН в аквата по отношение на рибите е стойността да не се изменя рязко. Повечето риби се адаптират към РН различно от това в естествения им хабитат, естествено в разумни граници /както всъщност и растенията/. Не казвам, че няма смисъл или е невъзможно, но е рисково и от моя гледна точка отнема от удоволствието...

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #14 : вторник, 28 септември 2021 г., 17:36 ч. »

Здравей отново.

Според теб е рисково защото се поддава CO2 и през ноща ли, или може да не спре и да поддава цял ден?
Да наистина мога да скофтя работата но пък няма да се науча ако не правя грешки.

За няколкото дни в който го ползвам контролера ми прави впечатление че като не светят лампите и не подава C02 или поне аз не го засичам. Да не би защото на тъмно растенията излъчват въглероден диоксид  :hmm:

Имам и едно питане, абе те са много де но може би тук не им е мястото, сложил съм флейтата на помпата да прави вълнички на повърхоста на аквариума за да не образува ципа, а четох че така се губи доста CO2 дали да я сваля за да раздвижва по малко водата на повърхноста, Благодаря.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #15 : вторник, 28 септември 2021 г., 20:49 ч. »
Здравейте , така насочена флейтата изкарва  цо2 колко точно не знам. Цо2 се подава постоянно и така  пх е сравнително постоянно  , аз съм настроил 6,55 на контролера. Много важно е как се разтваря цо2 , след всичките  ми опити на ефикасен е ресктор тип 77.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #16 : вторник, 28 септември 2021 г., 23:52 ч. »
Утре ще настроя флейтата да не прави толкова много вълни на повърхноста, иначе използвам Дифузер на Dennerle който не е лош според мен, взел съм и директен дифузер JBL PROFLORA Direct но ме мързи да го сложа че трябва да преправям всичко, надявам се да не е лош. И аз съм чел че е доста ефикасен този тип 77 реактор, но за сега ще ползвам това което имам.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #17 : вторник, 28 септември 2021 г., 23:52 ч. »
Здравей отново.

Според теб е рисково защото се поддава CO2 и през ноща ли, или може да не спре и да поддава цял ден?

За няколкото дни в който го ползвам контролера ми прави впечатление че като не светят лампите и не подава C02 или поне аз не го засичам. Да не би защото на тъмно растенията излъчват въглероден диоксид  :hmm:

Имам и едно питане, абе те са много де но може би тук не им е мястото, сложил съм флейтата на помпата да прави вълнички на повърхоста на аквариума за да не образува ципа, а четох че така се губи доста CO2 дали да я сваля за да раздвижва по малко водата на повърхноста, Благодаря.

През нощта, когато загасне светлината, растенията започват да отдават Цо2 и да, ако не се спре подаването става опасно за рибите. Говорим за холандски тип аквариум, с много растения. По принцип Цо2 то се вързва на таймера на осветлението и когато то спре, спира и подаването на газа. По този начин е сигурно, че рибите няма да се задушат през нощта.
Относно флейтата не би трябвало да има проблем. Цо2 трябва вече да е достатъчно разтворено във водата, в зависимост от реактора ти, но все пак ако реактора ти е кофти да, малко се губи от газа.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #18 : сряда, 29 септември 2021 г., 00:15 ч. »
Аз махнах таймера и оставих контролера да управлява CO2-то постоянно ден и нощ, надявам се всичко да е ок и да не омажа положението. Четох по различни сайтове че доста хора правят така, а някой пък си връзват контролера с таймер за по голяма сигурност. Аз имам 10бр. рибки и реших да рискувам, да се надяваме че няма да ги уморя.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #19 : четвъртък, 30 септември 2021 г., 19:07 ч. »
Здравейте  , контролера поддържа нивото на пх постоянно и няма да умори рибите ако е в нормите от таблицата. Когато има нужда контролера регулира цо2 автоматично то и това му е функцията да подава или да спре цо2 то.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #20 : вторник, 05 октомври 2021 г., 09:11 ч. »
Здравей да за сега няма никакъв проблем всичко си върви супер, малко не съм наясно точно колко е PHто по моята скала ми дава тъмно зелено към 7.1, поръчал съм тест за KH и за pH 6.0-7.6 на JBL имаше и  pH от 3.0-10.0 PH но взех първия, също да ви питам Ph елкектрода напълно потопяем ли е, никъде не можах да разбера даже в сайта на производителя, Благодаря.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #21 : вторник, 05 октомври 2021 г., 10:27 ч. »
Ако е затворен херметически, няма проблем да го потопиш целия, но по принцип е важно да е под вода долната част, където е и сензора му.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #22 : сряда, 06 октомври 2021 г., 17:46 ч. »
Не можах да разбера дали е затворен херметически, след запитване ми казаха че не е нужно да го потапям цялия само 3-4 см, и трябваше да им пиша че ще го ползвам на аквариум, и се интересувам колко мога да го потопя за да го скрия някъде зад растенията.

Нормално ли е на чекера да ми показва примерно 6.7pH а контролера да е настроен на 6.1pH. Преди ми беше настроен на 6.5 отчиташе ми 7.1, още не мога да преценя как правилно да го настроя, и кое точно да гледам чекера или контролера.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #23 : четвъртък, 07 октомври 2021 г., 14:12 ч. »
Здравейте, сложете снимка на електрода така по лесно ще се даде мнение, аз ПХ сондата сложил до половината във водата.

Неактивен Daniel

• Заслужил потребител
« Отговор #24 : четвъртък, 07 октомври 2021 г., 22:26 ч. »
Здравей ето снимка на електрода

Ето снимка и как съм го сложил в момента, потопил съм малка част от капачката, незнам точно как се казва. Имам капак и не мога да го затворя ако е по високо.

Неактивен a_andreew

• Активен потребител
« Отговор #25 : петък, 08 октомври 2021 г., 14:27 ч. »
Здравейте, според мен е силиконов горния край и няма да има проблеми. Аз си изрязах стъклото малко повече за да мога да сложа и накрайниците на канистера и сондата.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.