Автор Тема: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.  (Прочетено 27391 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Въглероден диоксид с хлебна мая и захар.
« Отговор #15 : четвъртък, 22 октомври 2009 г., 18:38 ч. »
Не. Ако си решил да правиш нещо без реактор, по-добре не се занимавай изобщо.
Направи си реактор (или си купи), тогава ще продължим разговора.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Tinko

• Активен потребител
  • Публикации: 45
  • Нас. място: София
« Отговор #16 : четвъртък, 22 октомври 2009 г., 20:38 ч. »
Ако се ползва вътрешен филтър може да се сложи камъче под струята и когато тръгне да се изкачва балончето струята го блъска и го разтваря със сигурност защото при мен има зверски ефект... Когато се нагласи много финно излизане на много малки балончета се вижда как балона излиза голям и докато стигне до горе е станал миниатюрен и едвам се движи към повърхността, това дава ясна представа, че газа се разтваря във водата. Не на всеки му е по-възможностите да си купи реактор за 50лв. Да не говорим, че човек с малко повече ентусиазъм може да си направи най-различни реактори. ;)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #17 : четвъртък, 22 октомври 2009 г., 21:56 ч. »
Не случайно първо казвам "направи", а после (или си купи).
Има много начини за самозадоволяване и в този случай. Моля, не ме разбирайте буквално!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #18 : петък, 23 октомври 2009 г., 14:03 ч. »
Има много начини за самозадоволяване и в този случай. Моля, не ме разбирайте буквално!

А как? :D :clapping:
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен високия

• Регистриран потребител
  • Публикации: 15
  • Нас. място: Костинброд
« Отговор #19 : петък, 23 октомври 2009 г., 17:36 ч. »
някои може ли да покаже снимка на самоделен реактор благодаря предварително

Неактивен dafil

• Активен потребител
  • Публикации: 1 645
  • Нас. място: Пловдив
  • Трендафил Гълъбов
« Отговор #20 : петък, 23 октомври 2009 г., 18:32 ч. »
Mini DIY CO2 Reactor in Aquarium (prototype 2 of 2)

:)

Неактивен Tinko

• Активен потребител
  • Публикации: 45
  • Нас. място: София
« Отговор #21 : събота, 24 октомври 2009 г., 13:42 ч. »
Доста добре измислено и просто. :)

Неактивен високия

• Регистриран потребител
  • Публикации: 15
  • Нас. място: Костинброд
« Отговор #22 : вторник, 27 октомври 2009 г., 19:10 ч. »
здравеите отново направих си реактор за първо в време но се обедих че системата спира от разликата в температурата вечер и сутрин немога да подържам еднаква температура постоянно ПОМОЩ

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #23 : вторник, 27 октомври 2009 г., 19:29 ч. »
Слагаш бутилката върху капака на аквариума и лампите ще го топлят. Поне в рамките на няколко часа след изгасването им, ще имаш инерция и процесът ще продължи. От друга страна, за какво ти е СО2 денонощно? Растенията имат нужда от него само през светлата част на деня.

Неактивен tishovsx

• Активен потребител
  • Публикации: 543
  • It's my passion and my agony!
« Отговор #24 : вторник, 27 октомври 2009 г., 22:06 ч. »
И друго, купуваш си бутилка за СО2+системата+ел.клапан, и го включваш към ел.система за подаване само през светлата част на деня.
Това е, с трици маймуни не се ловят.
Тия мурафети с джибрито съм ги играл, та ми е дошло до гуша.
Взимаш си комплекта за СО2 и си свиркай, а и самоделката върши работа, но ако незнаеш какво вършиш може да си нагъташ рибоците, или гръмнеш задника, затова ако те е страх събери парици и си купи читава СО2 система, щом ще ставаш цветар :P

Подаването на СО2 от джибри е неравномерно и рискуваш PH -то да ти варира в големи граници, ако не знаеш какво правиш.
Само Со2 не е решение за добри растения, трябват и микро и макро елементи в зависимост от растенията в аквариума.
СО2 е последното нещо което може да добавиш, имам преводна статия прочети я.
Така и не я видях в статийте, Кратуне ти си  ;)

МодЕдит malomir:
http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=32&id=122
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

><((((º>`•.¸¸.•><((((º>´¯`•><((((º>
.¸¸.><((((º>•.¸. , . .•><((((º>.¸¸.

Неактивен lubata

• Активен потребител
  • Публикации: 39
  • Нас. място: Петрич - София
« Отговор #25 : вторник, 17 ноември 2009 г., 22:36 ч. »
Ето това е моята "СО2 система " ако може така да се каже :dance3: .. трябваше ми само маркуч ,шише, мая , захар , чашка и дъвка.

Чашката ми е реактора ,на който пробих малки дупкички с игла да може водата да се смесва. На  капачката на шишето ( контейнера ) пробих дупка и прокарах маркуча .. отворчето на капачката уплатних с дъвка и няма мърдане  :yahoo:
По прост начин от това здраве му кажи  8)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
« Отговор #26 : сряда, 18 ноември 2009 г., 01:32 ч. »
Трябва ли да казвам, че за растенията, които виждам - нямаш никаква нужда от тази система?
Май трябва.
Първо се погрижи да имаш достатъчно растения в аквариума.
После се опитай да им дадеш достатъчно светлина, за да могат да се хранят с отпадъците по дъното.
Когато видиш, че се развиват нормално, но започват да изпитват нужда от подкрепа - тогава пусни СО2 и започни да ториш плавно и внимателно.
Съобразявай всичко с обитателите в аквариума.

Неактивен lubata

• Активен потребител
  • Публикации: 39
  • Нас. място: Петрич - София
« Отговор #27 : сряда, 18 ноември 2009 г., 20:04 ч. »
Ами за ричията ми трябва СО2 за да може да се захфане за корена .

А след като почнах да подавам со2  всичко стана с някви малки балончета  :grin:

ето .. по цялата повърхност и по ричията .. това да не е знак че има много СО2 или ?  :-[

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #28 : сряда, 18 ноември 2009 г., 21:22 ч. »
Честито! Растенията ти са започнали да кипят. Което е мечтата на всеки акварист. Поели са въглеродният диоксид и сега отделят кислород. Нарича се фотосинтеза. Спокйно, всичко е наред.

Неактивен ssdimitar

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #29 : неделя, 10 октомври 2010 г., 13:18 ч. »
Тази тема е позабравена, но понеже прочетох на много места проблеми с отглеждането на дрождите  и регулирането на отделения со2 та кажа две думи по въпроса.
         Пише, че на литър вода се слага чаена чаша захар.Захарта потиска дрождите в големи концентрации, затова е по добре да се добавя на 3-4 дни по малко. 
         /Който е правил вино ще знае, че чрез температурата и концетрацията на захар се конролира ферментацията.Който е правил хляб и козунаци и от там ще знае някой работи./
        Може и да се започне с много захар, но бавно ще започне ферментацията и по бавно ще протича - може и това да е целта за някой.
        За да запоне маята да работи е добре да се сложи леко топла вода с брашно и малко захар.За 15 мин кипва и се изсипва в   бутилката с водата и захарта и след това с температурата се регулира.Когато спре да отделя желаното количество со2 е добре да се отсипе половината и да се добави нова вода с малко захар,мая и лъжица брашно.Кислород им трябва на дрождиете и новата вода им го доставя.Винените дрожди понасят захар до 20% дори и повече/изкуственно създадените/, но хлебните не понасят.При малко захар и толина 30-35 градуса производството започва за половин час и мехурчетата са непреброими.
       Сутрин поставям бутилката до 3-те дросела на луминисцентните лапми /долу в шкаф са/  до 1/2 - 1 час започва яка ферментация.Вечер отварям вратата на шкафа  и изгасям лампите /дроселите изстиват/ - ферментацията спира -кога точно не знам, но на сутринта няма едно мехурче в реактора.
        Вечер пускам аерацията  за да достави кислород и да махне излишния со2.Това не знам колко е правилно, но засега не виждам проблеми.
         Бутилката съм я направил  преди 3-4 дни и не знам, доколко теорията дали ще се покрие с практиката.На виното, хляба и козунаците,  обаче съм цар, затова мисля, че написаното е вярно.Ако видя проблеми разбира се ще пиша.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.