Тази тема е позабравена, но понеже прочетох на много места проблеми с отглеждането на дрождите и регулирането на отделения со2 та кажа две думи по въпроса.
Пише, че на литър вода се слага чаена чаша захар.Захарта потиска дрождите в големи концентрации, затова е по добре да се добавя на 3-4 дни по малко.
/Който е правил вино ще знае, че чрез температурата и концетрацията на захар се конролира ферментацията.Който е правил хляб и козунаци и от там ще знае някой работи./
Може и да се започне с много захар, но бавно ще започне ферментацията и по бавно ще протича - може и това да е целта за някой.
За да запоне маята да работи е добре да се сложи леко топла вода с брашно и малко захар.За 15 мин кипва и се изсипва в бутилката с водата и захарта и след това с температурата се регулира.Когато спре да отделя желаното количество со2 е добре да се отсипе половината и да се добави нова вода с малко захар,мая и лъжица брашно.Кислород им трябва на дрождиете и новата вода им го доставя.Винените дрожди понасят захар до 20% дори и повече/изкуственно създадените/, но хлебните не понасят.При малко захар и толина 30-35 градуса производството започва за половин час и мехурчетата са непреброими.
Сутрин поставям бутилката до 3-те дросела на луминисцентните лапми /долу в шкаф са/ до 1/2 - 1 час започва яка ферментация.Вечер отварям вратата на шкафа и изгасям лампите /дроселите изстиват/ - ферментацията спира -кога точно не знам, но на сутринта няма едно мехурче в реактора.
Вечер пускам аерацията за да достави кислород и да махне излишния со2.Това не знам колко е правилно, но засега не виждам проблеми.
Бутилката съм я направил преди 3-4 дни и не знам, доколко теорията дали ще се покрие с практиката.На виното, хляба и козунаците, обаче съм цар, затова мисля, че написаното е вярно.Ако видя проблеми разбира се ще пиша.