Мммм да каква роля играе брашното
Никъде не съм прочел, че е необходимо, но явно има някакви захари, които повече се харесват на дрождите.Моята система без брашно не тръгна 24 часа.Това лесно може да се пробва дали има значение или няма.Щом всички слагат само захар значи не е фатално без брашно, но при мен има разлика.Знам,че без захар брашното втасва по бързо, от колкото с повече захар, значи брашното съдържа някакви вкусутии за дрождите.
Кислорода не е фатален за дрождите, но, чрез него се размножават и не отделят алкохол, а при липсата му отделят алкохол и со2.Затова и виното след протакане засилва ферментацията, но, ако се проточва всеки ден накрая ще стане вода. Затова и брашното го пресяват 3 пъти за да се обогати с кислород.Опитайте първо и после кажете резултата. Добре е да се има в предвид, че за размножаването им е необходим кислород, а за производството на со2 пречи
C6H12O6= 2 C2H5OH+ CO2+ 117 kJ. това е ферментацията и за протичането и няма нужда от кислород.
Така, като сме си дошли на думата и да кажа, че под всички листа на растенията ми има мехурчета, а от някои места излизат непрекъснато, като от спукана тръба - само, че много малки.Това стана, като пуснах бутилката.Растеж още не виждам, кой знае какъв.