Други аквариумни обитатели > Хранене

Микрочервей (Panagrellus redivivus)

(1/3) > >>

Desmoria:
Микрочервеите са малки нематоди, който достигат дължина от 0.5мм до1.5мм. Те са чудесена храна за новоизлюпени рибки, особенно такива, които са твърде големи за да се хранят с инфузория и твърде малки за да погълнат новоизлюпена артемия. Микрочервеите са изключително лесни за развъждане в домашни условия.
В няколко стъпки ще обясня, какво ще ви е необходимо за култивирането им:
Първо се сдобивате със: готова култура микрочервеи, няколко прозрачни съда с капаци, малко памук, пакет овесени ядки, прясно мляко или вода.

Процедирате по следния начин:

1. Съдовете трябва да са прозрачни, със широки дъна и восочина най-малко около 4см (много е важно съдовете да са прозрачни, за да може след време да виждате микрочервеите, по стените). На мен лично чудесна работа ми вършеха, мини бурканчета от люти чушлета. Може да ползвате и съдове като тези на картинките.

                   

2. Съдовете задължително трябва да си имат капачета, които трябва да пробиете на няколко места за да се осигури приток на въздух. В отворите обикновенно се слага памук, който предпазва от насекоми и от неприятната миризма, която се появява след време, ако не се сменя навреме кашата.

3. Ще ви е необходим пакет овесени ядки за захранване на културата. Сварявате толкова от тях, колкото да покрият около 1 см от дъното на съдовете, в които ще развивате културата. Изборът е ваш, дали ще ги сварите във вода или прясно мляко. За да прецените до каква степен трябва да сварите ядките, имайте в предвид, че трябва да се образува каша, която да не е прекалено суха, но и в никакъв случай да не е течна. Ако се наложи в последствие да коригирате суха каша, просто добавете малко вода. Ако кашичката се е получила твърде течна, може да добавите брашно.

4. Вече имате съдове с каша в тях т.е. създали сте идеалната среда за развитие на микрочервеите. Поставете културата, с която предварително сте се сдобили върху кашата и затворете плътно съдовете с пробитите капаци. Оставете съдовете на непряка слънчева светлина.

5. След 2-3 дена ако се вгледате в повърхноста на кашата, ще забележите да се движат хиляди микрочервеи. Тези нематоди се размножават изключително бързо и за няколко дни, цялата повърхност на кашата ще се покрие с тях. Когато това стане, те ще започнат да се катерят по стените, образувайки цели колонии. Това е и момента, в който спокойно може да ги съберете от стените, с помоща на клечка за уши и да ги пуснете в аквариума с новоизлюпените рибоци. Имайте в предвид, че за храна се дават само микрочервеи, които са събрани от стените на съдовете, тъй като те най-малко цапат водата в аквариума. Също така не се притеснявайте, че от един път сте събрали всички микрочервеи, на следващия ден ще има нови колонии от тях по стените. Това се дължи на бързото размножаване, женските червеи раждат на всеки 1-2 дена от 10 до 50 малки. Продължителността на живота им е около 20-тина дни, а поставени в аквариума живеят до 24 часа.

     

6. След около 20 дни кашата в съдовете започва да се разваля и да мирише неприятно. Това означава, че е време да стартирате нова култура. Принципът е отново същия, а микрочервеите се взимат от старата каша. Хубаво е на 2-3 дена кашата да се разбърква за да се засили културата. Имайте в предвид, че колкото е по-топло, толкова по-бързо се развива културата, но и толкова по-бързо се вмирисва кашата. Разбира се идеята не е да сварим микрочервеите. Аз лично държах моите върху капака на аквариума, който беше достатъчно топъл (топъл, не горещ).

Малко полезна информация.
Хранителното съдържание на микрочервеите е следното: протеини 48%, липид 21%, гликоген 7%, органична киселина 1%, нуклеинова киселина 1%.
Все пак не бива да прекалявате с тях, заради богатото съдържание на липиди (мазнини). Вършат чудесна работа, за бързо порастване на прекалено малките новоизлюпени рибки, но след това трябва да започнете да разнообразявате менюто им.

Desmoria:
Понеже имаше въпрос, каква е разликата с артемията от гледна точка на хранителна стойност. Може да видите сравнителна характеристика тук:

http://www.fao.org/DOCREP/003/W3732E/w3732e0y.htm#TopOfPage

BOJO:
Много полезно.

Desmoria:
В момента съм поръчала от eBay един пакет, пък да видим какво ще стане. А иначе мога да спретна една статийка, за отглеждането не микрочервеите.

malomir:
Давай, ще е полезна на всички.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия