Соленоводна акваристика > Химия и физика

Какво са живите камъни и как се "третират"

(1/2) > >>

kraltchev:
В морските аквариуми могат да се сложат обикновени камъни или т.нар. "живи камъни" които помагат при пречистването на водата.

Първата група - обикновените камъни с времето се превръщат в "живи", тоест по тях се заселват различни бактерии и други организми които преработват отпадните вещества. Но това заселване отнема доста дълго време.Също така структурата на повърхността на камъка може да не е оптимална за развитието на различните организми.

Втората група се наричат "живи камъни" ("live rock") и се добиват от тропически морета. Те имат различен вид според мястото на добиване.

От Тонга:
http://www.livestockusa.org/TONGAROCK1.html

От Фиджи:
https://id301.securedata.net/godscreationsunderthesea.com/merchantmanager/images/Fiji_Live_Rock_1.jpg

Разклонен, пак от Фиджи:
http://www.pets-warehouse.com/fc/fishcoral/lvsnd/Fiji_Branch.jpg

Различни:
http://www.livestockusa.org/LRCOMPARISON.html

Живите камъни винаги са доста разнообразно оцветени от различните организми които ги заселват.  Някой от тези организми се виждат с просто око, а други са микроскопични:

http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/CAMOFLAGE%20CRAB.jpg
http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/66.jpg
http://oceanica.cofc.edu/photo%20gallery%20underwater%2002/live%20rock/chiton.jpg

Всичките тези организми са това което прави камъка "жив" но тъй като те са приспособени към определени условия на средата при транспортиране на камъните много от тях умират.Тоест ако си купим жив камък току-що внесен от снабдителите и доставен до магазина и го сложим направо в аквариума си много от организмите по него ще загинат и ще замърсят водата. Магазина непременно трябва да "третира" камъните в продължение на няколко седмици (обикновено 1-2 са достатъчни)

Това "третиране" не е с химикали, а е просто потопяване на камъните във вода с добра циркулация.Температурата се поддържа нормална за морските аквариуми - около 27 градуса - това води до по-бързо протичане на процесите на "третиране".

Не е нужен скимър (но разбира се е добра идея да се ползва).

Осветлението е или малко или изобщо не се ползва за да се подтисне развитието на водорасли.

Водата се сменя 100% веднъж седмично ако не се ползва скимър.При всички случай е добре камъните да се търкат с четка за да се махнат измрелите организми и частици.

Идеята на "третирането" е да се даде време на по-слабите организми да измрат и по-силните да усвоят непотребните вещества.Това е съпътствано с лоша миризма (гниене) и дори с покриване на някой камъни с белезникави налепи.  След определено време всичко се изчиства и камъка вече е готов за слагане в аквариума.Когато камъните са готови тестирането на водата показва нула амоняк - тоест организмите усвояват амоняка ефективно.Тоест живите камъни всъщност са мощен биологичен филтър.

Тук ползват обикновени пластмасови кутии:
http://www.reefcorner.com/images/BasicLRSetup.jpg
http://www.reefcorner.com/images/NewLRTubSetup.jpg


Вижда се скимъра:
http://www.reefcorner.com/images/LRTub1.jpg

Вижда се вътрешната помпа:
http://www.reefcorner.com/images/LRTub2.jpg


--Николай

Daniel:
Както винаги още една страхотна статия на kraltchev (всеки път ги чета с интерес) но искам само да кажа че два от линковете при мен не работят, http://www.livestockusa.org/FIJIROCK1.html и http://www.livestockusa.org/FIJIBRANCH.html

kraltchev:
Оправих линковете.

--Николай

stoyan:
Възможно ли е да се сложат обикновени камъни и живи. Българските камъни от черноморието - варовиковите стават ли?

kole99:
Стават перфектно и ако са направо живи! :up:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия