Соленоводна акваристика > Обитатели

Ракообразните в соленоводните аквариуми.

(1/17) > >>

Rama:
Отглеждането на ракообразните в соленоводните аквариуми е често подценявано от акваристите. Често това е подклаждано от боязливия характер и скрития начин на живот на някои иначе невероятно красиви рачета и скариди.
Някои от тях " без видима причина " след кратък престой умират или просто изчезват. Това се дължи най - вече на недостатъчната информация, която имаме за тях, а също така и рибите, с които ги отглеждаме.
Всъщност повечето ракообразни, когато са добре адаптирани към един аквариум, разкриват своята красота и започват да ни се показват все по - често, като с течение на времето започват да поемат храна директно от ръцете ни, а скаридите чистачи дори ни ги почистват. :D
За разлика от болшинството риби, те са не само украшение, но и съвместяват различни функции, с което най - често са полезни за целия биотоп.
Понякога поради незнание можем да внесем в аквариумите си атрактивни със своята външност ракообразни, които носят вреда с разрушителното си поведение, хищнически нрав и големи размери.
Има такива като скаридата Богомолец - Mantis shrimp, които случайно попадат скрити в камък или корал и за кратко време може да нанесе тежки щети на рифовия аквариум.
Едрите крабове и пустинници освен, че бутат камъните коралите опитват да се хранят с всичко, което има жив произход, а също така и ловят дребните, а понякога и по - едрите рибки.
От друга страна самите ракообразни често са вкусна хапка за едрите и хищни риби - Balistoides, Pomacantus, Pterois и всички видове рифови костури.
Често в аквариумите вкарваме дребни крабове и копеподи с живите камъни, в този случай те не вредят, а дори са полезни, тъй като копеподите се явяват основна храна за дребни и красиви рибки като Synchiropus, Discordipina, Labroides и др.
Дребните крабчета през нощта се хранят с алги и детрит.
Очаквам в тази тема всеки, който има наблюдения или въпроси да ги обсъждаме и споделяме. :highfive:

Нека започнем с някои подходящи за новосъздадени аквариуми, пустинници:

Paguristes:Calcinus:

Clybanarius:


Освен, че са доста симпатични, са и полезни. Добро допълнение, както за новоустроен, така и за добре развит рифов аквариум. :wink1:

Rama:
Естествено най - желани и популярни, особено в рифовите аквариуми са различните видове, цветни скариди. Някои от тях ги отглеждат по необходимост, като например
Lysmata amboinensys


Известна сред любителите като скаридка - чистач.
Рибите с охота застават в близост до нея, за да бъдат почистени от дребни паразити и ранички, дори позволяват да бъркат в устата им и да почистват хрилните им пластини.
Като много добър чистач се проявява:
Lysmata debelius

Макар и в началото да е доста боязлива в последствие се отпуска и спокойно се придвижва из танка. Според много хора тя е един от най-красивите морски обитатели. Всеки, който си е направил труда да ги наблюдава е стигнал до извода, че са супер интересни. Моето мнение е , че това се отнася за всички рачета, за които ще разгледаме по-нататък.
Често в морската акваристика стъклената роза (Aiptasia sp.) е много досаден проблем. Естествено рибите пеперуди са бързо и красиво решение, но всеки, който ги е отглеждал е запознат със съпътствуващите ги проблеми. Да не говорим за малките съдове, че и при перфектни показатели на водата пепепудите умират за броени дни. :RIP:
Тези другари се справят с аиптазийките точно толкова успешно:

Lysmata wurdemani


Lysmata kuekenthali


Някои от скаридите имат меко казано странен вид, като например:

Stenopus hispidus,


който е достъпен и подходящ за отглеждане и от съвсем начинаещи. От друга страна той намалява популацията на четинестите червеи, които са в състояние да напълнят дъното и камъните ви с бурното си размножаване.

Hymenocera picta,

която за съжаление е строго специализирана като хранене.
Тя приема бодлокожи, което от една страна е добре, че унищожава малките звезди Astraea, който са вредител по коралите.
Добре развита Hymenocera може да убие дори морски таралеж.
В изключително редки случаи тя свиква с обща храна.Rama:
Като най - забавни и интелигентни са крабовете, особено така популярния сред акваристите на запад :

Рercnon gibbesi

макар, че те го препоръчват като борец срещу хер - алгите, при мен поради наличието на достатъчно друга храна, ги скубят по - рядко.
В случай на опасност се придвижва със скорост, невероятна за рак. :crazy:
Други много забележителни крабове са анемоновите :

NeopetrolistesТехния изключителен външен вид, наподобяващ порцеланова статуетка, е съчетан с интересния им начин на хранене.
Хранят се като с видоизменените предни крайници, във вид на ветрила, филтрират водата и улавят дребните частици.

Kratun:
Личи си, че имаш афинитет към ракообразните в солена вода. Май ще трябва да започнем по-сериозно с техните профили.

Rama:
Имам, разбира се, не го крия !
Това е поради тяхната универсалност, което прави гореизброените подходящи, както за по - големи аквариуми, така и за нано рифове. :highfive:
Те са в състояние да разнообразят и направят по - забавен един аквариум, в който "съхне боята " - Пардон, коралите растат. :grin:

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия