Соленоводна акваристика > Обитатели

Споделено - люпене на хайвер от клоуни

(1/2) > >>

Smeagol:
    Преди време някой ме беше питал на лично за някои насоки при люпенето на клоуни. Много съжалявам, че отлагайки отговора за по-свободно от ангажименти време, така и забравих да го направя :-[ . Сега изведнъж се сетих и срам-не срам ще драсна няколко думи, пък дано не ми се сърди :dontknow: . Опита ми е само с три вида клоуни (мароон, доматени и скункс), но смятам, че нещата ще са с подобно значение и за други видове. Има два - три пункта с по-голямо значение според мен:

  1.Материална база. Тук има няколко неща, които ми се иска да споделя.  Започвам с големината на аквариума за люпенена хайвера и стартиране на личинките. Самият аз не обичам да оперирам с малки аквариуми, но тук 50-60 л плоски, не много високи аквариуми според  мен са оптимални.  Опитвам се да ползвам 120 л, но с тях имам редица практически проблеми, главния от които е оптималната концентрация на храната.  Оказва се, че в по-малки аквариуми личинките не само не се чувстват некомфортно, но и оцеляват по-успешно. Това се дължи както на по-лесното достигане на „концентрирана суспензия” от хранителни обекти, така също и на по-лесното поддържане на хигиена и по-икономичния разход на ресурси. Филтрацията, доколкото може да я има също е проблемна. Едно от малкото удачни неща в случая е обикновен „гъбен” филтър. Аерацията е изключително важна и непременно трябва да е със запас. Осветление – не много силно, но достатъчно за комфортно наблюдаване и непременно слабо и разсеяно нощно осветление. Естествено голямо количество предварително приготвена вода.

 2. Хранителна база. Това според мен е главното в предварителната подготовка. Без що-годе нормален зоопланктон в големи количества по-добре не си правете труда. Под големи количества имам предвид поне няколко напълно функциониращи реактора, а те от своя страна работят най-пълноценно, когато се подхранват с фитопланктон (още няколко реактора J ). Не подценявайте този пункт. Ще са ви нужни огромни количества планктон, дори за малко на брой личинки и то в продължение на минимум седмица. Наистина доматените клоуни и от части скунксите се люпят доста по-едри (до два пъти! ) от например мароон - клоуните, но и за тях трябва много храна. На много места пишат, че личинките си късат от артемията и последната може да се дава едва ли не още от първите дни. Огромна лъжа! Особено за по-дребните личинки. Дори, когато част от малките минат на артемия големи количества зоопланктон трябва задължително да се добавят още няколко дни поред. Честотата на хранене е много важна! Минимум на няколко часа гъстотата на планктона  в аквариума на личинките трябва да се възстановява като не забравяме да заредим и за през нощта. Може и да пропуснете някое хранене, но ако изтървете примерно ден – край! Опитвал съм разни „хитрини” – номера не иска да минава. Ден без надзор и грижи и резултатът е нулев!

  3. Хигиена. Това едруг фактор, който много хора подценяват, но той ги удря като бумеранг. Необходима е много внимателна подмяна на вода поне по ¼ в ден, особено в по-малки аквариуми. Рязката промяна в някой показател се отразява зле на голямо количество личинки, понякога до 70-80% не я понасят.

Май в общи линии е това. Другите неща са по-маловажни и всеки акварист с малко опит ще се справи без проблем. Успех!

Kratun:
Позволих си да направя темата самостоятелна, защото съм сигурен, че ще има и въпроси по нея.
Smeagol, благодаря! :drinks:

badpit:
Здрасти,

наистина много интересна тема. А как си стигнал до мътенето на хайвера? От какви условия се нуждае рибката и на какъв период тя хвърля такъв ?

Canary:

--- Цитат от: badpit на неделя, 01 април 2012 г., 20:17 ч. ---
Здрасти,

наистина много интересна тема. А как си стигнал до мътенето на хайвера? От какви условия се нуждае рибката и на какъв период тя хвърля такъв ?

--- Край на цитата ---


Темата е от преди две години и не мисля, че ще получиш отговор!

malomir:
Обещавам да звънна на Станислав (Smeagol) и да го помоля да отговори, ако има време и възможност.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия