Соленоводна акваристика > Проблеми

Проблем със зоантиди

(1/1)

NikolaV:
Не знам как точно да го нарека този проблем. Въпросната колония я имам от около 2 месеца. От самото начало не се отваряха много добре. Отдадох го на прекалено силното осветление - гледани са до преди мен на луминесцентно осветление, а сега са под 150вата метал-халид. Когато не свети халида, а само две актинични Т5-ци ми се струват малко по-отворени...
Вчера анемонията се разходи малко по тях и се затвориха хубаво и успях да ги разгледам. Първо ми се стори, че са нападнати от някакви буби, но после видях, че това май по тях е пясък. Един-два пъти са били пръскани с пясък при откачане на циркулационните помпи (преди да сменя лепките с магнити).
Някаква идея - пречи ли им това, може ли да се направи нещо?

Kratun:
Сигурен ли си, че това е пясък?
Многократно съм посипвал моите колонии с пясък. Не съм го правил нарочно, но когато вадя макро алгите се случва пясъкът от корените им да се разстели над коралите. Никога не се е задържал в този вид. С леко движение на ръката раздвижвам водата над колонията и пясъка пада на дъното от създаденото течение.

Rama:
Мисля, че здравите зоантиди се чистят от попадналия по тях пясък доста бързо. По-добре се вгледай дали тези бели частички не са тъкан от самите полипи.

NikolaV:
Заприлича ми на пясък. С просто око не мога да ги видя много по-добре. Чак като ги хванах с макрото ги видях на монитора.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия