Соленоводна акваристика > Проблеми
Лечение на морско ихтио
kamos:
Колеги помагайте
Загубих в рифовия аквариум кучето е женския клоун. Кучето умря преди седмица, а клоуна днес за период от 08-12 часа. Мъжкия клоуни има бели точки като ихтио. Имам друг аквариум с подходяща вода и мога да го изолирам в него за лечение. Въпроса е с какво се лекува морското ихтио.
Mitko:
С JBL Punktol.Освен за сладководно, става и за морско ихтио.Пише го черно на бяло в листовката.Успех с лечението.
kamos:
Контролира "Белите точки" и други ектопаразити 100мл
· Комбинация от активни съставки, без мед
· Убива паразитите в свободноплаваща форма
· Ефективността на препарата се повишава от използването на JBL Ektol Cristal, който премахва гъбичните зародиши от рибите
· Подходящо за сладка и солена вода
· Не е подходящо за безгръбначни в солена вода
aquaworld:
Другите лекарста са Фауна мор (пише, че става и за соленоводни) и Прото марин корал на Аквариум мюнстер, но не знам дали можеш да ги намериш.
Другото, което трябва да знаеш е да добавяш дозата на няколко пъти, а не наведнъж. Така ще може клоунът да привикне по-лесно към лекарството. :ok:
Ако забележиш влошаване на състоянието - спираш да добавяш лекарство.
И проведи лечението в карантинния съд като го напълниш с вода от основния аквариум.
Canary:
АЗ имам същия проблем със синия танг! Преди повече от месец му се появиха бели пъпки. Реших да го оставя в аквариума, тъй като това се случвало често при тези риби. Поседя към три седмици, но пъпките ту намаляваха, ту се увеличаваха. С други думи, нищо!!! Реших, че само на един УВ стерилизатор, няма да стане и си купих озон генератор. Започнах да псукам озон през скимъра по два часа на ден по около 25 мг на час. Резултат, същия. Другите риби са си ок, демек ихтиото не се разпространява, но танга все си седеше на бели точки.
Реших ,че няма голяма идея да седи там, тъй като подобрение нямаше. Не ми се рискуваше, да остава с их в основния съд. Извадих го заедно с камъка, в който спеше, иначе е много трудно. Ако трябваше да вадя жълтия, първо трябваше да извадя 70 кила камъни. Преместих го в един 50 литров акваиум с вътрешен филтър и нагревател. Сложил съм му една керамична саксия да се крие в нея. И тогава изпаднах в същата дилема. Как да го лекувам??? С мед лечението е ефикасно, но изключително вредно за рибите, а сините тангове, масово гътали баката от него. Другия начин се казва хипосолинити. Накратко, с по два промила на ден се намалява солеността в карантинния танк, докато се докара до 1.009. При намалена соленост, иха не може да оцелее и умира, което спасява рибата. И двете лечения си имат своите предимства и недостатъци.
Аз избрах хипосолинити. Мотива беше ,че сините тангове не понасят мед, но за сметка на това се чувстват по-добре при соленост 1.009. Днес ми е втори ден и съм смъкнал до 1.021. Танга се чувства добре, яде, но има пъпки. Мисля, че ако задържи още някоко дни, докато смъкна до желаната соленост, ще го бъде, тъй като изчетох доста теми и статии и метода е изпитан и почти сигурен. Разбира се, всичко е строго индивидуално и няма гаранции, но аз заложих на него. Проблемите, с които ще се сблъскам са, увеличаване на амония и нитрита, тъй като при 1.009 бактерийте, които ще разграждат амония, също дават фира. Оправията е чести смени на вода и добавяне на бактерии. Другия проблем е , че пада PH, но и там има начин на се вдигне изкуствено за известно време.
На теб обаче бих ти препоръчал да ползваш лекарства, тъй като нямаш заболял син танг. ОСвен това, трябва да видиш какво ще правиш и с основния съд, тъх като и да ги излекуваш в друг аквариум, ихтиото си седи в стария и търси други жертви. Кучето и клоуна от ихтио ли умряха? И ако да, защо си чакал една седмца след кучето, а не си извадил и останалите болни риби? Имаш ли УВ стерилизатор, или озон, или и двете?
Те помагат доста , за да не се разпространява заразата, но не могат да излекуват болната риба, поне моята де. Проблема е ,че дори и да излекувам танга, силно подозирам, ,че ако го върна обратно в основния, след време пак ще се изпъпчи. И после цялата процедура отначало... Много се чудя, ако се оправи, дали да не го сменя с някоя по-здрава риба със силен имунитет. Но това ще го мисля, ако оздравее.
Успех на теб с лечението и пиши какво се случва!
Поздрави!
Навигация
Преминаване към пълната версия