Автор Тема: ZeoVit - в търсене на истината.  (Прочетено 19558 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
ZeoVit - в търсене на истината.
« : понеделник, 21 март 2011 г., 22:22 ч. »
Reef Tank ZeoVit

Всеки соленоводен акварист би желал нещо подобно в своя аквариум. :up:

Моята молба е всеки, който има информация или познания в тази област, да се включи в темата и да внесе допълнителни разяснения за тази, нова за нас материя. :)

Нека започнем с това, че тази система е все още непозната у нас, или поне не съм чувал някой да поддържа риф чрез нея. Причините за това могат да бъдат няколко:

*1 - сравнително високата цена на продуктите
*2 - наличен опит с отглеждането на твърди корали
*3 - страх от неизвестното и съмненията, които събуждат неуспешните опити в тази насока.

Сред любителите-акваристи тази система се появява през 2005 г като Prodibio предлага широка гама продукти, необходими за използването и. Това са бактериални и аминокиселинни комплекси, които се добавят на всеки 14 дни в определени дози.
ZeoVit е разработена от Томас Пол като идеята е чрез добавяне на бактерии да се намали до минимум остатъците от хранителни вещества в аквариума, като се имитират естествени параметри на морската вода, чрез намаляване на нивата на нитрати и фосвати, като се запазват основните параметри на калций и магнезий. Основно може да бъде разделена на два етапа:

1 етап - премахване на основните хранителни вещества и токсини

2 етап - подсилване разтежа и оцветяването на коралите чрез допълнителните добавки Zeovit

Ефектът от добре работещата система води до изкючително ниски нива на нитрати и фосвати, които не се улавят от тестовете, ползвани от любителя-акварист.
За да започнеш прилагането е необходимо освен добавките, да се снабдиш и с реактор, подобен на калциевия, който да се намира в съмпа. Преди да постъпи в дисплея е задължително ползването на активен въглен, който се сменя на всеки 30 дни.
Според някои автори в ZeoVit реактора се поставят смес от различни зеолити (някои ползват еднообразен), които имат способността да намаляват токсините във водата, тъй като тези порести скали осигуряват убежище на бактериите, премахващи амоняка и разграждането на органичните вещества до йони. Зеолита се подменя на всеки 6/8 седмици, като вероятно за това време се изчерпва ресурса му.
Според акваристи, опитали се да използват различни от предлаганите със системата зеолити, ефекта се губи.

reacteur zeolithe automatisé

Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
« Отговор #1 : вторник, 22 март 2011 г., 22:37 ч. »
Желаещият да въведе системата Зеовит, трябва да изпълни следните условия:

*аквариума трябва да бъде добре осветен
*да бъде осигурен добър скимер и зеовит реактор
*на края на системата - преди възвратната помпа е добре да се инсталира карбонов      филтър, като за целта се използва активен въглен на Зеовит, който се сменя на всеки 30 дни
*отстраняват се водорасловия филтър, ув лампи, озон-генератори, нитратредуктор, фосфатни реактори/смоли и всякакви други приспособления с абсорбенти

С цел ефективното използване на Зеовит, трябва да се стартира с възможно най-близки параметри на водата до естествени нива. А именно:

dKh:06.05-07.05
калций: 410-430 мг,
магнезий: 1250-1300 мг
Соленост: 33-35 PPT
калий (K+): 380-400 мг

За това е много важно с каква сол ще се ползва - важно е да дава ниска алкалност, високо ниво на калий (К+) и добри нива на калций.
Ето кратко описание на някои от добавките, с които работи системата:

ZeoStart - е комлекс въглеводородни съединения, с леко кисела миризма, вероятно съдържащ смес от захари и органични киселини. Този препарат помага при възпроизвеждането на бактерии, хранещи се с нитрати и фосфати. Зеостарт работи в комбинация със Zeobak, а той се свързва със зеолита в реактора.

Zeobak - представлява култура от бактерии, склонни да колонизират зеолита, живите камъни и пясъчното дъно, като по този начин спомагат за намаляването на хранителните вещества. Добавя се всеки ден от началото, а с течение на времето, когато се стабилизира системата се намалява до еднократно или двукратно седмично.

Zeofood - представлява хранителен източник както за коралите, така и за бактериите, тъй като бактериалните култури в системата намаляват хранителните вещества и някои минерали, се налага захранването на коралите със зеофууд. Това е една от храните, използвани от Зеовит.
Ако се прекали с дозировка се наблюдава ефекта "кафява фаза", и дори поява на цианобактерии.

ААНС (аминокиселини) - добавката им предизвиква постоянно и пълно отваряне на кораловите полипи.

CV (Корал Витал) - употребява се паралелно с аминокиселините. Подсилва естествените оцветители, което подпомага и интензивния растеж на твърдите корали.

К-баланс - представлява калиеви йони в походяща коцентрация, тъй като процеса на постоянен обмен чрез зеолитите премахва прекалено много калий, който е необходимо да бъде добавян. Най-често се използва по необходимост, като се следят показанията на тестовете. Предозирането с калиеви йони води до така нареченото изгаряне на SPS-ите.

Калиев йодит - засилва синьото и лилавото оцветяване в системата.
При предозиране жълтите корали позеленяват, което означава, че трябва да се спре добавянето.

Желязо - повишава зеления и червения цвят в някои корали. Използва се много пестелива, защото предозирането води до нежелан растеж на водорасли.

Xtra - една много качествена добавка, при която се наблюдава ефект на максимално раздуване на кораловите полипи, както и фосфоресциращ нюанс. Дозировката и може да бъде увеличена до два пъти по време на фрагване, като многократно ускорява процеса на зарастване и намалява риска от загуби на фраговете.

Sponge power - основна храна за морски гъби, които на свои ред филтрират огромни количества вода и действат като естествен филтър. Въпреки това стимулира растежа и на аиптазиите.

Coral snow - използва се за отстраняване на жълтите багрила в аквариума, както и цианобактерии, като спомага избистрянето и неутрализиране на киселинни съединения във водата.

Zeozym - това е нов продукт, свързващ сес утайки и цианобактерии от пясъка и живите камъни, като се наблюдава интензивно отделяне на скимера.

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #2 : вторник, 22 март 2011 г., 23:33 ч. »
Едно е ясно - имам материал за четене и дълбока кал за газене.
Благодарности за Марио! :drinks:
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • Публикации: 170
  • Нас. място: Norwich, UK
  • On the Ball, City
« Отговор #3 : сряда, 23 март 2011 г., 01:17 ч. »
Браво, Марио! Подобна тема щях аз да отворя, но е много добре, че си се сетил преди мен.
Аз планирам Зеовит за есента, тъй като през лятото се очертава три седмции ваканция и няма как да се захвана с това предизвикателство преди Септември. За момента не съм мнгоо в час, но скоро се надявам да наваксам.
Ще пусна един линк от форима на Зеовит с примерен аквариум на един австриец. Там е описано какво точно е добавено като техника и като консумативи. Всичко това с много снимки. Дори колегите с по-малки познаия по английски език ще се ориентират.
Поздрави!

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=21340
Kick it off, throw it in, have a little scrimmage,
Keep it low, a splendid rush, bravo, win or die;
On the ball, City, never mind the danger,
Steady on, now’s your chance,
Hurrah! We’ve scored a goal, City! City! City!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #4 : сряда, 23 март 2011 г., 08:09 ч. »
Както предложих в началото на темата, всеки който има някаква информация за този начин на поддръжка, ако има желание да сподели :ok:.

Неактивен hahyhihi

• Активен потребител
  • Публикации: 8
« Отговор #5 : сряда, 23 март 2011 г., 19:17 ч. »
Аз не че съм много в час ама ми се върти в главата че системата не може да се почне на работещ аквариум ! Използвали се съвсем друг вид бактерий , бях чел че е забранено жив пясък а камъните трябва да са от океана (да не са били в друг аквариум) . Ако се почне на работещ аквариум с живи камъни и пясък маи става мазало... От извесно време ползвам някои от продуктите но нямам особенни впечатления... явно трябва да се ползва всичко по схема.

Неактивен hahyhihi

• Активен потребител
« Отговор #6 : сряда, 23 март 2011 г., 19:44 ч. »

освен това ползвам и солта

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #7 : сряда, 23 март 2011 г., 21:08 ч. »
Радвам се, че се включи , hahyhihi!
Ето, че имало хора опитали.
Аквариста, от когото черпя информация, около година и половина е ползвал "Берлинската система", след което е извадил ненужните уреди и е започнал Зеовит. Не споменава да е подменял камъни и пясък.
Истина е обаче, че системата се прилага прецизно и последователно. В темата споменавам, че дори активния въглен и зеолита са на фирмата, защото при опитите с други, ефекта се губи :ok:.

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • On the Ball, City
« Отговор #8 : четвъртък, 24 март 2011 г., 00:59 ч. »
Аз не че съм много в час ама ми се върти в главата че системата не може да се почне на работещ аквариум ! Използвали се съвсем друг вид бактерий , бях чел че е забранено жив пясък а камъните трябва да са от океана (да не са били в друг аквариум) . Ако се почне на работещ аквариум с живи камъни и пясък маи става мазало... От извесно време ползвам някои от продуктите но нямам особенни впечатления... явно трябва да се ползва всичко по схема.

Ми явно не си в час! Зеовит може да се стартира по всяко време. Просто махаш УВ, озона и рефюджиума и си готов. Разбира се, изисква се да имаш стабилни параметри! Зеовит не е спасителна програма, която може да те извади от пожарно състояние.

Неактивен камен_chochev

• Активен потребител
  • Публикации: 204
  • Нас. място: София
« Отговор #9 : четвъртък, 24 март 2011 г., 01:15 ч. »
Добре де, но какви са ползите от нея не ми е ясно. Има перфектни аквариуми и със и без нея, не пести пари и време, даже напротив. И какъв е смисъла да рискуваш перфектно работещата си система, която е и възможно най-близо до природата със Зеовит. Разбирам да стартираш с нея, но да се прехвърляш? Да нещо сравнително ново е и е хубаво човек да е запознат, но дотолкова. 

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #10 : четвъртък, 24 март 2011 г., 09:05 ч. »
Добре де, но какви са ползите от нея не ми е ясно. Има перфектни аквариуми и със и без нея, не пести пари и време, даже напротив. И какъв е смисъла да рискуваш перфектно работещата си система, която е и възможно най-близо до природата със Зеовит. Разбирам да стартираш с нея, но да се прехвърляш? Да нещо сравнително ново е и е хубаво човек да е запознат, но дотолкова.

Аквариумите са затворени системи, които не са много близо до природните условия. Главното при тях е да изглеждат добре, като създаваме условия подходящи за развитие на организмите поставени в него. Всяка аквариумна система се нуждае от ежедневни грижи и контрол. Дори и целия аквариум да е оборудван с електроника и всичко да се подава автоматично намесата на аквариста рано или късно е наложителна.
Като начало забелязвам основно предимство на ZeoVit - създава перфектни качества на водата, като е доста компактна, а как изглеждат SPS - коралите няма да коментирам. За да се поддържа такова ниво с технически средства ти е необходима многократно по-голяма и сложна съмп - система, която в някои случаи се изгражда в самостоятелно помещение. Вероятно с течение на времето ще открием още много предимства и недостатъци, които към момента са невидими  :up:.

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • On the Ball, City
« Отговор #11 : четвъртък, 24 март 2011 г., 10:44 ч. »

Ако ще имаш в аквариума няколко корала, тогава не ти трябва Зеовит. Ако искаш да постигнеш нещо подобно от първата снимка в темата, Зеовит е системата. Както Марио ти е казал, никой аквариум не е застрахован от крашове. Когато го пренаселиш, вероятността да го "изпуснеш от равновесие" е доста голяма.
Зеовит не е пенкелер, но поне на този етап е едно от най-добрите решения, ако искаш да имаш много корали. Да не говорим, че още сега бих разкарал рефюджиума от съмпа и бих сложил един Зеовит реактор. Много по-чисто ще бъде и няма да търкам алги от стените на съмпа, щото заради лампата, която свети на Хетоморфата, познай какво причинява.
Поздрави!

Неактивен hahyhihi

• Активен потребител
« Отговор #12 : четвъртък, 24 март 2011 г., 11:57 ч. »
Значи да си поръчвам смело основния пакет и да пробвам !
http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • On the Ball, City
« Отговор #13 : четвъртък, 24 март 2011 г., 12:02 ч. »
Значи да си поръчвам смело основния пакет и да пробвам !
http://www.korallen-zucht.de/en/shop/products--technology/zeovit-basic-water-maintenance/index.html

Що не разровиш из ибей? Нещо много пари ми се виждат тези реактори. Някъде гледах по-тънки цени.
Иначе цените на шишенцта, камъчетата за реактора и карбона, няма как да избегнем.
Успех и пиши в темата, ако си спрял на нещо!

Неактивен Denis The Hotstepper

• Активен потребител
  • Публикации: 142
  • Нас. място: София
« Отговор #14 : понеделник, 04 април 2011 г., 15:16 ч. »
Имам познат, който я ползва от доста време, дори сам си е правил зеолит реактор. За съжаление не мога да го накарам да пише тук. Иначе общите наблюдения са-перфектна чиста работа и липса на заележки.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.