Автор Тема: ZeoVit - в търсене на истината.  (Прочетено 19557 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • Публикации: 170
  • Нас. място: Norwich, UK
  • On the Ball, City
Отг: ZeoVit - в търсене на истината.
« Отговор #15 : вторник, 05 април 2011 г., 00:09 ч. »
Имам познат, който я ползва от доста време, дори сам си е правил зеолит реактор. За съжаление не мога да го накарам да пише тук. Иначе общите наблюдения са-перфектна чиста работа и липса на заележки.

Можеш да го поразпитаж и да драснеш няколко изречения!
Kick it off, throw it in, have a little scrimmage,
Keep it low, a splendid rush, bravo, win or die;
On the ball, City, never mind the danger,
Steady on, now’s your chance,
Hurrah! We’ve scored a goal, City! City! City!

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 866
  • Нас. място: гр.София
  • Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.
« Отговор #16 : вторник, 05 април 2011 г., 07:58 ч. »
Наистина направата на самия реактор не изисква специални познания. Предполагам тънкостта е в ползването на продуктите и тяхната дозировка. Хубаво е да се сподели опит и резултати, но в БГ това не е лесно. Предлагал съм на някои акваристи с доста ценен опит да помогнат, като напишат нещо, за някои тънкости, но засега без особен резултат.
Чуждите форуми се явяват добра алтернатива, както и натрупването на собствен опит  :up:.
Лесно забравяме грешките си, ако не са известни на никого освен на нас.

Неактивен Denis The Hotstepper

• Активен потребител
  • Публикации: 142
  • Нас. място: София
« Отговор #17 : вторник, 05 април 2011 г., 14:38 ч. »
Можеш да го поразпитаж и да драснеш няколко изречения!

Обещавам да го поразпитам и да споделя каквото е нужно.
А, Rama е прав, незнайно защо доста разбиращи хора не искат да пишат и споделят

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
  • Публикации: 199
« Отговор #18 : вторник, 05 април 2011 г., 20:14 ч. »
Много ме блазни мисълта да махна рефуджиума и да освободя малко място в шкафа, че вече нямам какво да вмъкна вътре. Но някой работи ме притесняват.
Прочетох (малко по диагонал де) е това: <a href="http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_103_english-1.pdf" target="_blank">http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_103_english-1.pdf</a>
Първото ми притеснение е хамалогията, която съзирам на пръв поглед и по-точно сложното дозиране на разни работи. Не че е сложно, но май иска постоянство, каквото аз не проявявам.
Другото е "чистенето" на реактора или "джуркането" му. Пише 2-3 пъти дневно. Пак не съм много сигурен дали бих го правил. Един път - ОК, но повече... Също така какво става като ме няма лятото за 2 седмици, а евентуално и повече? За няколко дена не било проблем, но до колко е толерансът на подобна система?
Най-голямото ми притеснение, е че май всичко по тази система - от зеолита, до добавките е производство на една фирма. Никой по-принцип не може да ме убеди, че зеолитът или въгленът само на тях са им уникални. И тук не ми е толкова притеснението за евентуално излишно скъпите консумативи, колкото за обективността на повечето писания, поне на които аз попаднах.
Има ли някакви явни и известни недостатъци тази система, за които се знае?

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #19 : вторник, 05 април 2011 г., 21:24 ч. »
Нормално е всяка фирма да създава продукти, които са съвместими и създадени да се сработят. Много акваристи са ползвали заместители, но ефекта не е бил толкова положителен. Порите на зеолита и активния въглен са с подходящ размер и реактивност, съответстващи и взаимодействащи на ползваните разтвори и бактериални култури. Те не са извънземни и са изработени в различни заводи по поръчка, а може и да са разпространени в мрежата за други цели.
Това обаче може да се установи с подходящо издирване и съответен химичен анализ.
Отсъствието на стопанина по две седмици не е здравословно за никой морски аквариум. Не мисля, че суперавтоматизираните съдове са застраховани от аварии. Множеството възли, контролери, реактори, дозирпомпи и др. са предпоставка и сами по себе си възможност за проблем. Всеки знае, че те се нуждаят, рано или късно, от наблюдение и контрол.
Всеки сам избира по какъв път ще се развива аквариумът му.
Мога само да заявя, че най-добре функциониращите танкове, с красиви и добре отгледани обитатели, са поддържани с ежедневни грижи, старание, страст към хобито, интелект и чувство за естетика  :ok:.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #20 : вторник, 05 април 2011 г., 23:40 ч. »
...Отсъствието на стопанина по две седмици не е здравословно за никой морски аквариум...

Предполагам, че не е много здравословно, но в никакъв случай не е фатално. Въпросът ми е как седи въпросът при зеолит системата.

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #21 : сряда, 06 април 2011 г., 07:54 ч. »
Наблюденията ми са, че един много добре поддържан аквариум понася отпуската много по-добре, от колкото един занемарен. Не съм запознат колко може да изкара  ZeoVit - система на "автопилот", а и авторите не споделят резултати от подобни експерименти.
Спомням си за един случай, когато един акварист с отличен рифов аквариум, по време на няколкодневно отсъствие, около 1/3 от съдържанието се беше изляло в хола въпреки електронизираните системи за контрол. Вярно, нищо фатално не се е случило, никой не е загинал  :grin:.
Лично аз не съм оставял свои аквариуми, повече от два - три дни на самоход  :nono:

Неактивен Denis The Hotstepper

• Активен потребител
  • Публикации: 142
« Отговор #22 : сряда, 06 април 2011 г., 08:07 ч. »
Лично аз не съм оставял свои аквариуми, повече от два - три дни на самоход  :nono:.

Май сега е времето да се откажа да започвам! Аз поне 100 дена в годината не съм си в къщи, кога по 2-3 дена, кога по седмица, кога по 15-ина.

Неактивен NikolaV

• Активен потребител
« Отговор #23 : сряда, 06 април 2011 г., 09:32 ч. »
Да се оборя малко сам... Не е е само на зеовит това като измислица. Fauna marin имат същото или подобно - UtraLith:

http://www.faunamarin.de/en/content/ultralith-manual/
http://aquariacanada.com/forums/showthread.php?t=14153

Неактивен kamos

• Активен потребител
  • Публикации: 439
  • Нас. място: Несебър
  • Антон Ганчев
    • Linux blog
« Отговор #24 : неделя, 10 април 2011 г., 10:24 ч. »
А колко излиза крайната цена на Зеовит системата за месец?
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #25 : четвъртък, 14 април 2011 г., 20:14 ч. »
А колко излиза крайната цена на Зеовит системата за месец?

Това ще разберем когато някой, който я е изпробвал ни сподели  :grin:.

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • On the Ball, City
« Отговор #26 : понеделник, 03 октомври 2011 г., 15:01 ч. »
Това ще разберем когато някой, който я е изпробвал ни сподели  :grin:.

Според мен, не много! Точната цифра не мога да уточня, защото като купих сините шишенца, дадох известна сума пари, но не съм наясно за колко време ще ми стигне. Според мен няколко месеца. Но пак е трудно да се калкулира. Започнах със ЗеоБак и ЗеоСтарт2, което в комбинация от двете, намалява NO3 и PO4 до минимум. Купих също и един литър карбон и два литра зеовити. Карбона е към 14£ за литър, а зеовитите за 9£ за литър. На месец за моя аквариум отиват към 1,2 литра зеовити и 0,5 литра карбон(който се слага между скимъра и реактора, или ако имаш голям реактор, вътре над зеовитите). Зеобак цената е към 11£ за 10мл, а ЗеоСтарт2 излиза към 24£ за 250мл. Към тях може да добавите или ЗеоФуд7 11£ за 50мл, или Спондж пауър, който струва към 18£ за 50мл. Това са бейсик нещата, с които трябва да се почне. После след като тестовете спрат да улавят нитрати и фосфати, почват да се добавят и още няколко продукта, които стимулират растежа и цветовете на коралите, като B-Balance и Pohl's Extra и др.

Неактивен Canary

• Активен потребител
  • On the Ball, City
« Отговор #27 : сряда, 09 ноември 2011 г., 13:04 ч. »
Здр, колеги
Направих едно клипче, което показва моя зеовит съмп, както и първоначални съвети как да се започне системата. Както ще забележите, риториката не ми е най-силната страна, така че каквито и въпроси да имате, питайте в тази тема. Каквото съм научил, ще споделям с всеки, който има желание да стартира Зеовит.
Поздрави!
Zeovit fish tank

Неактивен aquaworld

• Активен потребител
  • Публикации: 1 574
    • Аква свят
« Отговор #28 : сряда, 09 ноември 2011 г., 13:31 ч. »
Томи, аз благодаря за вниманието и за споделената информация! :drinks:

Неактивен Rama

• Мотохолик, акваманиак
  • Модератор на раздел
« Отговор #29 : сряда, 09 ноември 2011 г., 21:21 ч. »
Браво, Томи :clapping:! Много добра работа!
Моите въпроси са няколко:
- Осветлението определящо ли е за системата и какви са препоръките на производители и напреднали?
- Зеовит дава ли възможност за отглеждане на някои корали, които до сега се смятаха за неаквариумни като goniopora например.
-Как влияе на други безгръбначни ракообразни, тридакни както ина червеите - protulla bispiralis?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.