Соленоводна акваристика > Оборудване

Система за доливане - експеримент :)

(1/1)

Ангел Христов:
Здравейте, както повечето от вас знаете, голям проблем е доливането на вода в системите, което се налага ежедневно и много са решили този проблем с една или друга система. Аз засега нямам и докато не се снабдя, постоянно мисля как да автоматизирам процеса.
Ето какво измислих, ще имам време и да го пробвам и за по-дълъг период от време.
На мен ми се изпарява около 2 литра вода на денонощие.
Взех си една малка помпичка 200 л. /час за експеримента, слагам я в съда с водата за доливане, един маркуч към дисплея и я връзвам към електронен таймер - със седмично програмиране. С такива таймери ми е вързано всичкото осветление в аквариумите.
При първоначалните тестове от съд в съд се оказа, че помпето изпомва около 190 - 200 мл. вода в минута на нужната ми височина - около 40-50 см.
Така лесно мога да си сметна колко време да работи примерно сутрин и вечер (когато и доливам вода на ръка) - в случая - по 5 минути. Електронните таймери имат батерия и си помнят програмите въпреки спиранията на тока.
Ще тествам на първо време дали ще има желания ефект и ще ви държа в течение.
Излиза около двадесет и няколко лева цялата хамалогия 
Ако се сетите за нещо, което пропускам - пишете
Поздрави, Ангел.

Rama:
Ами, аз съм привърженик на опростените схеми и то, защото практиката доказва, че фаловете с тях не са по-чести.
Твоята идея звучи лесно изпълнимо и надеждно - остава само да се изпълни в действие и да се открият предимствата и недостатъците. До колкото ми е известно и най-сложните и скъпоструващи системи не могат да бъдат зарязани напълно - на автопилот. Намесата на аквариста е неизбежна - рано или късно.
Може би експеримента трябва да протече в друг, експериментален съд, за да се убедиш, че върши работа :ok:.

Ivo Jordanov:
Здравей Ангеле,
Системата ти звучи простичка и ефективна. Това за което се сетих е, че изпарението не винаги може да бъде еднакво - не се ли влияе от външната температура, течение на въздуха и т.н.
С една дума, помисли за някаква защита против преливане. Следи и развитието по моята тема, защото там в момента обсъждаме точно такъв поплавък-прекъсвач. Не съм сигурен, обаче, кога ще успея да го свържа. Много съм кът с времето в момента...
Успех!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия