AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Полезно => Знаете ли, че... => Темата е започната от: malomir на вторник, 26 юни 2012 г., 01:01 ч.

Заглавие: Почина най-голямата костенурка на Земята – Самотния Джордж
Публикация от: malomir на вторник, 26 юни 2012 г., 01:01 ч.
(http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1435710_126.jpg)

В Национален парк в Галапагос (Еквадор) почина гигантска мъжка слонова костенурка, която според учените е последният представител на редкия подвид на въпросните влечуги. Костенурката по прякор Самотния Джордж е на възраст около 100 години, съобщава ИТАР-ТАСС.  Според персонала на Националния парк ще се води разследване за причината за смъртта на Джордж, тъй като той е починал в разцвета на живота си. Средната възраст на представителите от този вид костенурки е 200 години. (Виж видео в галерията)  Джордж е открит от зоолозите през 1972 година в един от островите Галапагос. Самотния Джордж е станал световно известен и символ на Национален парк в Галапагос. Известни политици и холивудски звезди пристигаха да се запознаят с него, сред които е и английският принц Чарлз, както и Брад Пит и Анджелина Джоли.  Неотдавна служителите от парка го "запознаха" с две нови женски костенурки с надеждата най-накрая Джордж да реши да има потомство, за да бъде спасена уникалната разновидност на най-големите костенурки в света.

За да не изчезне, учените вече 18 години се опитваха да го подтикнат това да стане по естествен път. Той си спечелили прякора Самотния заради упоритата си липса на интерес към женските костенурки. Не закъсняха и приказките, че е гей. Въпреки това, специалистите се надяваха, че Джордж ще хареса поне една от двете нови обитателки на неговия остров, за да стане най-после баща, но това така и не стана.

(http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1435711_117.jpg)
Още за слоновата костенурка:

Слонските костенурки, обитаващи Галапагоските острови в Тихия океан, са известни като най-големите живи костенурки на земята. Възрастните достигат тегло над 400килограма и дължина повече от 1,80 метра. Средната продължителност на живота им, според учените може да достигне над 200 години. Регистрирана е костенурка, живяла 176 години. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. За кратки разстояния костенурките могат да развият скорост от около 3 км/час.


http://www.youtube.com/watch?v=JyOLK3QVprE

Заглавие: Отг: Почина най-голямата костенурка на Земята – Самотния Джордж
Публикация от: Pac на четвъртък, 29 ноември 2012 г., 18:49 ч.
Светлина в тази тъмна тема:

http://www.obekti.bg/dnes/7-zemia/5235 (http://www.obekti.bg/dnes/7-zemia/5235)