AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Полезно => Знаете ли, че... => Темата е започната от: Kratun на сряда, 16 юни 2010 г., 10:39 ч.

Заглавие: Ушите някога са били дихателен орган
Публикация от: Kratun на сряда, 16 юни 2010 г., 10:39 ч.
В началото на еволюцията ушите са били дихателен орган, смятат учени, които са изследвали вкаменелости на риба на възраст 370 милиона години, пише в статия публикувана в списание "Нейчър".

Биолозите-еволюционисти са заинтригувани как са се променили функциите на сложните сензорни органи. Ухото е относително лек за изучаване орган, защото в процеса на еволюцията костите са се запазили в изкопаемите останки, докато меките органи като нос, очи са се разложили.

Мартин Брейз и Пер Алберг от Университета Упсала в Швеция са изследвали ухото на Panderichthys, древна риба с дължина около 1 м., която в момента се съхранява в Латвийския музей по естествена история в Рига. Изследователите са открили, че костните структури на главата на това изкопаемо съвместяват едновременно черти на риба и четириного животно, т.е. представляват вкаменила се еволюция в движение.
(http://i155.photobucket.com/albums/s320/kratun/PanderichthyLife0001.jpg)
Повечето древни риби са имали тесен канал от свода на черепа до устата, при Panderichthys този канал е бил широк и прав. На основата на тези данни учените предполагат, че разширеният канал е можел да служи и за дишане, както при съвременните акули и скатове.
(http://i155.photobucket.com/albums/s320/kratun/KvD_Padian_s0390001.jpg)
Източник: http://www.ribolovec.com/?p=statia&statiaid=1169 (http://www.ribolovec.com/?p=statia&statiaid=1169)