Автор Тема: Ушите някога са били дихателен орган  (Прочетено 881 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Пол: Мъж
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Ушите някога са били дихателен орган
« : сряда, 16 юни 2010 г., 10:39 ч. »
В началото на еволюцията ушите са били дихателен орган, смятат учени, които са изследвали вкаменелости на риба на възраст 370 милиона години, пише в статия публикувана в списание "Нейчър".

Биолозите-еволюционисти са заинтригувани как са се променили функциите на сложните сензорни органи. Ухото е относително лек за изучаване орган, защото в процеса на еволюцията костите са се запазили в изкопаемите останки, докато меките органи като нос, очи са се разложили.

Мартин Брейз и Пер Алберг от Университета Упсала в Швеция са изследвали ухото на Panderichthys, древна риба с дължина около 1 м., която в момента се съхранява в Латвийския музей по естествена история в Рига. Изследователите са открили, че костните структури на главата на това изкопаемо съвместяват едновременно черти на риба и четириного животно, т.е. представляват вкаменила се еволюция в движение.

Повечето древни риби са имали тесен канал от свода на черепа до устата, при Panderichthys този канал е бил широк и прав. На основата на тези данни учените предполагат, че разширеният канал е можел да служи и за дишане, както при съвременните акули и скатове.

Източник: http://www.ribolovec.com/?p=statia&statiaid=1169
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.