Автор Тема: Основни положения  (Прочетено 13604 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен malomir

  • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Модератор на раздел
  • *****
  • Публикации: 6 916
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Основни положения
« : събота, 08 ноември 2008 г., 02:10 ч. »
Основни положения
Отглеждането и грижите, положени за рейнбоу рибките в изкуствени условия, е
сравнително лесно занятие, стига да са взети под значение основните условия за отглеждане на рибки в аквариум. Те са едни от най-лесните за отглеждане в аквариум  рибки. Притежават всички нужни качества, които търсим в аквариумните обитатели. Лесни за развъждане, издръжливи, с красиви цветове, миролюбиви са и не биха наранили растенията или да направят бъркотия с грунда в аквариума ви. Също така се наблюдават в много разновидности и размери и поради това подхождат за всякакъв тип аквариум. Обобщено поддържането на рейнбоу рибките в изкуствена среда като например аквариум, изкуствено езеро или басейн изисква определени отговорности. Рейнбоу рибките са живи същества и като такива изискват стабилна среда, правилно хранене и съществуване без стресови фактории, ако искате здрави, красиви и пораснали рибки. Малка част от по здравите видове биха издържали на каквито и да е стресови фактори, без да изискват грижи от ваша страна. Но това не е фактор, ако наистина искате да отгледате едно успешно рейнбоу поколение, би трябвало да положите усилия да научите някои основни аквариумни принципи, за да можете да се грижите за него и да го поддържате. Най-важният фактор е качеството на водата. Качеството на водата определя не само колко добре ще живеят и растат рибките ви,, но и дали ще оцелеят или не във вашия аквариум.     

Водата в сладководната околна среда на Австралия и Нова Гвинея е главно мека, но рН и чистотата и варират в зависимост от съдържанието на седименти и терена, през който тя минава. Пресъздаването на естествените качества на водата, при които рейнбоу рибките живеят в природата, би било идеално. Но това често може да породи повече проблеми отколкото решените. Пресъздаването на естествени условия на водата в домашен аквариум е почти невъзможно.

Повечето акваристи ще напълнят аквариума си с вода от чешмата. Имайте предвид, че тази вода е била обект на много промени. Ако промените са в параметрите, към които рибите могат да се пригодят, тогава условията обикновено биха били подходящи. Водните резервоари на повечето градове и селища, които са годни за питейни нужди, са подходящи и за употреба в нашия аквариум.

Водата в общинските резервоари обикновенно се третира с хлорни компоненти, за да се контролира съдържанието на бактерии и за да се пригоди водата за питейни нужди. За да можем да я използваме в аквариума си, трябва да премахнем или да неутрализираме тези компоненти с химикалии, пригодени за тези нужди. Една седмица продължителна аерация би дехлорирала градската вода, ако хлорът в нея е под течна или газообразна форма. В голяма част от обществените резервоари обаче практиката е сменена и вместо използването на хлор за тези цели се изпозва хлорамин. Хлораминът (NH2Cl) е компонент, получен от смесването на амоняк и хлор във вода. Хлорът извършва перфектно ролята си на дезинфектант, но се смята и за допринасящ фактор за причиняването на канцерогенни трихалометани. Хлораминът е доста по-стабилен и не формира гореспоменатите съединения. Както и да е, за да се постигне ефектът, който се получава при използването на хлор, е нужно по-голямо количество хлорамин. Самият хлорамин е много стабилно съединение и не може да бъде премахнато дори със силна аерация.

Обикновените дехлоратори като например натриев тиосулфат или въглеродно филтриране премахват частта хлор от хлорамина, разлагайки го на отстранен хлор и амоняк - вторият елемент остава във водата. Амонякът може да бъде приет от растенията в аквариума или нитрифициращите бактерии, както и да бъде отстранен от амонячни неутрализатори например зеолит. Предпочитаният метод се оказва ползването на препарати за поддържане на водата, които детоксицират успешно амоняка и също така премахват хлора и хлорамина. При наличието на силно токсичния за рибките ни хлорамин можем да причини смъртта на рейнболите ни в рамките на 24 часа. Истинската степен на токсичност зависи изцяло от организма на всяка рибка, температурата на водата и разтворената органика в аквариума ни. Повечето рейнбоу рибки биха проявили показатели за стрес или биха умрели при нива на хлорамин над 0,01 милиграма на литър. Вида рейнбоу Тrifasciata Goyder River  изключително чувствителен към хлорамина и би умрял при наличието дори на малко количество във водата.   

Заслужава си да се вземе  предвид, че водата в питейните резервоарите, които снабдяват населените места, често сменя характера си и би трябвало да се тества от време на време за замърсители, промени в рН и т.н., като използваме аквариумни тестове. Не са редки случаите, в които нивото на хлорамин в питейната вода мени параметрите си драстично, като например по време на аварии след поправянето им се подсилва съдържанието му. Частните резервоари са непостоянни при снабдяването си и трябва редовно и основно да бъдат проверявани.
В плен някои фактори за качеството на водата са по-важни като например нивото на нитрогенни отпадъци, разграден кислород, рН и температура. Други като  твърдост, алкалност и чистота имат някакъв отрицателен ефект, но не и от голяма значимост. Всеки от изброените фактори взаимодейства  и влияе на другите параметри, понякога по доста сложен начин. Това, което може да нарани веднъж нашите аквариумни обитатели, в друг случай може да се окаже безвредно. Редовните тестове, които имаме възможността да правим на аквариумната и питейната вода, са важни и могат да ви помогнат при откриването и прекратяването на бъдещи проблеми още преди да наранят непоправимо рибките ни. Също така познанието в процедурите на тестването и правилното тълкуване на резултатите са важен фактор, с помощта на който успешно можем да поддържаме рейнбоу рибките си в аквариума.

Размер на аквариума
Рейнбоу рибките живеят в средните и по-горни водни нива и се нуждаят от достатъчно място да плуват. Също така размерът на аквариума е от голямо значение. В малък аквариум те биха се чувствали несигурни и стресирани и в резултат биха се разболели лесно. Повърхностната част от аквариумната площ е с по-голямо значение отколкото дълбочината на аквариума, след като рейнболите плуват хоризонтално, а не вертикално. Аквариумът би трябвало да е поне 120 см особено за по-големите екземпляри. Голяма част от аквариумите по зоомагазините са по-скоро високи отколкото дълги и не се препоръчват за по-дългосрочно пребиваване на рейнбоу рибките ни.   

Гъстота
Под гъстота се има предвид обемът вода, нужен за всяка отделна рибка, и това може да бъде значителен фактор за здравето на рибките ви. Голямото количество рибки на малко място може да доведе до ограничения в растежа и здравословното състояние. Това се поражда поради намаляването на нивата на кислорода и повишаването на токсичните субстанции като например амоняка и нитритите. Има няколко формули, по които можете да определите броя на рибките си спрямо аквариума, който притежавате, но подобни формули са винаги неточни. Започнете с малко рибки и замервайте параметрите на водата за амоняк, нитрити, и рН. Повече рибки могат да се добавят постепенно през месеците с „узряването” на аквариума ви, докато не се понижат качествата на водата. Успоредно и собствените ви наблюдения, и резултатите от тестовете ще ви помогнат да определите точния брой рибки за вашия аквариум. Също така много важно е да не се добавят прекалено много риби едновременно.

Главна поддръжка
Основно за успеха на един добре развиващ се аквариум е стабилна среда, постигната от редовна програма за поддръжка. Това включва редовно премахване на разложена материя (изпражнения, неизядена храна, детрити, и др.), премахването на алгии от стените на аквариума, редовно чистене на филтъра. Чрез използване на удължена сифонна тръба при чистене на грунда можете да го почистите, без да останат отпадъци, които да загният под него. Ако  се използва правилно, можете да почистите, без да го разместите. 
Осигуряването и поддръжката на подходяща биологична филтрационна система плюс редовна смяна на водата ще осигури премахнето и детоксификацията на отпадъците. Смените на водата осигуряват редовно премахване на отпадъците, които не могат да се отстранят чрез филтрация или бактериалено разпадане, и възтановява стабилна околна среда.  Седмичните смени на 25 - 35% вода се правят, за да не се получат каквито и да е основни промени в аквариумната химия. За рейнбоу седмични смени на 50% от водата биха били необходими за поддържане на равновесието при аквариуми с висока гъстота. Не съществува система, въпреки погрешните твърдения в обратното, която да замести редовните смени на водата.

Ако желаете да научите повече за рейнбоу рибките и да разширите кръгозора си в хобито, може да се присъединете се към Australia New Guinea Fishes Association (ANGFA). Членството в ANGFA предлага редица преимущества и за начинаещи, и за напреднали рейнбоу притежатели.

Адриан Тапин.
Превод:Красимир Момчилов(Gilgalath)
Редакция:Цветан Игнатов(malomir)
___________________________________
*Забележка
Превода е направен със специалното разрешение на автора.
Искрени благодарности на Gilgalath за времето и желанието при превода на този материал.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.