Автор Тема: Интересни факти за акулите...  (Прочетено 14371 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Интересни факти за акулите...
« : петък, 14 ноември 2008 г., 14:06 ч. »
Акулите – любопитни факти
254 вида акули, съществуващи в момента, са регистрирани в списъците на ФАО (Световна организация за хранене и земеделие). Дължината им е от 15 см (Squaliolus laticauclus) до 15 м (безобидната китова акула – Rhinеodon typus)

За 35 вида е известно, че са нападали хора поне, а за 12 вида това е нормално поведение.

Най-голямата уловена бяла акула е женска, с дължина 6,4 м, хваната във водите край Куба през 1945 година. Теглото и е било 3312 кг,, а обиколката и – 4,5 м и са били необходими няколко камиона, за да бъде натоварена и превозена. Изглежда, че е бил уловен и един екземпляр с дължина 10м, но не съществуват нито снимки, нито доклад от експерти, а само субективни свидетелства. Рекордите са винаги „женски”, защото при акулите женските са с по-големи размери, отколкото мъжките.

Мощтта на челюстите на акулата е изключителна: най-голямата регистрирана със специално създаден уред е 3,75 т/см² за акула с дължина 3 м. Мощтта на една бяла акула, дълга 6 м, сигурно е много по-голяма, но никога не е била измервана.

Най-бързата акула е акулата мако, която може да достигне 50 км/ч (най-бързата риба е рибата-платно и нейната скорост достига 113 км/ч, след нея е рибата меч, достигаща до 95 км/ч). Скоростта на човека във водата е смешна, дори по отношение на най-бавните риби.

Растежът на акулите е различен в зависимост от видовете, възрастта и зрелостта – от 33 мм до 30 см годишно. Общо взето, той е винаги бавен.

Рекордният брой атаки за дадено място е отбелязан в Дърбан, Южна Африка, през 1957 година - 7 нападения за 107 дни, от които 5 са предизвикали смърт.

През август 1960 година при преобръщането на един кораб в устието на р. Комати край бреговете на Мозамбик стадо акули е нападнало оцелелите корабокрушенци, като е осакатило 46 души от всички 49.

Скоростта, с която се възстановяват зъбите на месоядните акули, е от порядъка на 7-8 дни за най-малките от тях и от 6 до 12 месеца за най-големите видове, но тяхното заместване по време на нападение става незабавно.

Акулата може да усети концентрация на кръв от порядъка на една част кръв на петстотин милиона части вода и присъствието на месо от рибата меру – от порядъка на една от десет милиарда части вода.

При някои големи акули всеки семенен мехур може да съдържа от 20 до 25 л семенна течност или 40 до 50 л сперма за един голям мъжки екземпляр.

Между оплождането и появата на новородената акула изтичат от 10 до 22 месеца – това е една от най-дългите бременности в животинското царство.

Всички акули могат да останат поне 6 седмици без храна; рекордът който е наблюдаван в аквариум, е 15 месеца (подуваща се акула).

Хищникът, от който човек се страхува най-много, в същото време е и един от неговите източници на храна: 306 125 тона или 10 000 полуремаркета е бил уловът на акули за хранителни цели през 1984 г.

Улавянето и по-специално опръстеняването върху гръбната перка е един от методите за изучаване на акулите. Така за 23 години в Калифорния са били уловени и опръстенени 60 000 акули от 47 различни вида. 1900 от тях са били намерени отново, от които една – на 6500 км от Калифорния, а друга – след 19,5 години!

Най-голямата риба, която е била уловена някога със спортна въдица, е една голяма бяла акула, тежаща 1221 кг. Това е станало край бреговете на Австралия с въдица от 60 кг. (по данни на Международната асоциация за спортен риболов).

Най-старият предшественик на акулата е бил намерен като вкаменелост. Това е Кладоселахията (Cladoselachе) на възраст  350 милиона години, т.е. 100 милиона години преди появата на динозаврите (човекът се е появил преди 3,5 милиона години).

Използван източник:

Маниге, Ксавие, Акулата – зъбите на смъртта
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Интересни факти за акулите...
« Отговор #1 : понеделник, 01 декември 2008 г., 15:51 ч. »
Японски учени успяха да заловят и заснемат с видеокамера рядък вид акула. Това е нова изключителна стъпка в областта на биологията, тъй като костната структура на акулата, на практика, не се е променила от времето на динозаврите. Уловът е направен в Awashima Marine Park. 

Сигнал на изследователската група подава рибар, който описва акулата като “чудновато създание с огромна уста, пълна с остри като кинжали зъби”. Риби от подобен вид обитават морското дъно на дълбочина между 600 и 1000 метра, поради което никога досега на учените не се е удавало да заснемат някоя и да й направят подробно научно описание. 

Японските изследователи направили ценния улов предполагат, че техният екземпляр е бил болен и е изплувал на водната повърхност. 

След като е заловена, акулата е отнесена в специален басейн, напълнен с морска вода. Тя успява да живее само още два часа, след което умира. За това време обаче ихтиолозите успяват да съберат безценна информация за начина за придвижване на рибата и за това по какъв начин тя успява да се поддържа жива. Заловената акула е с дължина 1,5 метра и е женска. Огромната й паст е пълна с повече от 300 остри зъби. Тя се храни с други по-малки акули и морски обитатели.

Този вид акули и по-рано са ставали плячка на рибарите, но никога досега учените не са успявали да се снабдят с жив образец.
Повечето видове акули от този вид се срещат около водите край Япония. Често те могат да бъдат забелязани през зимата, когато температурата на водата падне и те трябва да отидат в по-топли райони, за да се хранят.

Невероятно е, че...   

Австралийска фирма разработи технология за защита на сърфисти от свирепи акули. Находчивото устройство представлява своеобразен електронен щит. Цената му ще бъде около 600 долара.

Устройството създава електронно поле около сърфа. Излъчваните електромагнитни импулси въздействат върху нервните рецептори в муцуната на раздразнената акула. Оттам те се предават в централната нервна система на акулата, създавайки й усещане за дискомфорт.

От фирмата са категорични, че устройството наистина помага при нападения на акули. Засега любителите на водния спорт обаче се отнасят скептично към изобретението. От компанията не са обезкуражени. Производителите смятат, че щитът ще се наложи на пазара, тъй като с всяка година броят на пострадалите при нападения на акули се увеличава.Китовите акули (Rhincodon typus), които са най-големите риби в света, се смаляват, установили изследователи. 
Преди едно десетилетие средната дължина на екземплярите край бреговете на Австралия е бил 7 м, а днес - едва 5 м.
В някои азиатски държави видът е деликатес и затова обект на агресивен улов, което вероятно е довело до неговия упадък, отбелязва Би Би Си.
Първите сигнали били подадени от фирми за екотуризъм, които организират наблюдения на акулите и дори позволяват на клиентите си да поплуват край тях.
Макар че не е бозайник, китовата акула е по-близка до кита, отколкото до хищните акули, защото се храни с миниатюрни скаридоподобни организми (крил), които филтрира от водата.
Продължителността на живота им е до 150 години, дължината на възрастните екземпляри достига 20 м, а сексуалната им зрелост настъпва чак на 30 години.
Освен за месо, убитите екземпляри намират различно приложение - огромните им перки се окачат като реклами пред ресторанти, сервиращи супа с перки от акула, от черния дроб се добива мас, а хрущялите се използват в традиционната китайска медицина.
Тайна за учените все още остава размножаването на вида, тъй като мъжките и женските живеят в отделни общности, а малките им досега са забелязвани рядко, заключава Би Би Си.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Интересни факти за акулите...
« Отговор #2 : понеделник, 01 декември 2008 г., 15:53 ч. »
Бялата акула има удивително обоняние и може да помирише кръвта на животно от 4 км. Тя може да помирише миризмата на една-единствена капка кръв. Акулите притежават необикновенното умение да долавят електричество, което им помага да ловуват. Металните предмети също създават малко електричество във водата. Това обърква акулите и ги предизвиква да захапят предмети като клетка, в която има водолаз например.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Учените са успяли да открият коя акула плува на най-дълги разстояния. И победителят е синята акула.Тази акула често плува по 2000-3000 км. за да се чифтоса или в търсенето на храна.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Въпреки зловещия си вид, сивата акула-дойка е безопасна за човека. Дойките, които обикновено се събират на големи групи, били често срещан вид край Австралия преди катастрофата от края на 50-те години. Акулата-дойка прилича на човекоядна и е лесна за убиване. Дори и за безпристрастните водолази възможността да станат герои често била неустоима. Ето как на много места акулата-дойка била изтребена, заради невежеството и славолюбието на човека.

* * * * * * * * * * * * * * * * *
Скелетът на акулата е хрущялен.
Кокосовите орехи убиват повече хора, отколкото акулите.
3 тона на квадратен сантиметър е силата на натиска от ухапване на акула.
Акулите имат имунитет към рака.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Интересни факти за акулите...
« Отговор #3 : понеделник, 08 декември 2008 г., 15:16 ч. »
Още интересна информация под формата на клип. Еволюция при акулите:"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Adriana

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 1
Отг: Интересни факти за акулите...
« Отговор #4 : петък, 11 март 2011 г., 16:40 ч. »
Здравейте!
Аз съм момиче,и съм много заинтересована от тези акули особено от белите.Мисля, че знам достатъчно информация за тях/нея.Моята мечта е да стана учен.По-точно искам като порасна да изучавам акулите.Това е моята мечта.Може би ви се струва глупаво моми4е на 13 години и половина да се интересува от тези неща, чесно да ви кажа мен не ме е срам от това.Исках да ви помоля ако знаете нещо за някоя ново акула или нещо повече информаций...нека ми пише по имейл пощата.Тя ми е : adriana_1998@abv.bg много ще ви бъда благодарна!

Ади

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.