Автор Тема: За делфините ...  (Прочетено 11979 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
За делфините ...
« : вторник, 07 април 2009 г., 11:54 ч. »
Делфините (Delphinidae) са семейство водни животни. Името им произхожда от гръцкото δελφίς, значещо “с утроба”. Погрешно се счита, че те са риби — всъщност са бозайници. Приема се, че са се развили преди 10 милиона години, през периода на Миоцена.
Счита се, че делфините са едни от най-интелигентните същества на Земята. Мозъчната им кора е силно нагъната подобно на човешката.

Способности.

# Могат да плуват с 40 км/ч. Кожата им е уникална. Всеки 2 часа тя се сменя, но досега никой не е подозирал, че целта на тази подмяна е да позволи на бозайниците да развиват по-големи скорости с по-малко усилия. Изследователи от Kyoto Institute of Technology, Япония, са направили компютърен модел които да симулира съпротивлението на водата срещу кожата на делфините. За да е точен модела, учените трябва да симулират всяко парченце кожа и начина по който се отделя от тялото на морския бозайник. Професор Хагивара установяват, че меката, вълнообразна и пръхлива кожа на делфините е идеалният метод за намаляването на водното съпротивление.

# Имат остро зрение еднакво в и извън водата, и техният слух е превъзхождащ човешкият. Въпреки че имат малки ушни отвори на всяка страна на главата, се предполага, че подводното чуване, ако не изцяло, то предимно, се осъществява с долната челюст, която препраща вибрациите към средното ухо. В допълнение към зрението си делфините могат да локализират обектите и посредством ехо. Те излъчват и обработват до 700 щракащи звука в секунда, за да уловят размера и местоположението на обекти, намиращи се на стотици метри. Тази възможност е безценна под водата, където видимостта е ограничена. Използвайки ехолокация, един делфин може да различи обектите, при разлика в размера на обема или повърхността минимум до 10%, дори и в шумна среда

# За да издават звуци, с които общуват помежду си, делфините използват отвора, през който дишат, защото нямат гласни струни като човека. Тези звуци са много разнообразни, но учените все още не са ги разшифровали. Те смятат, че делфините си говорят, но още не са разгадали езика им.

# Могат да изпразнят и напълнят отново белите си дробове за по-малко от 0,2 секунди. При дишането въздухът излиза през носовия отвор със скорост над 160 км/ч. Делфините трябва да бъдат в съзнание, за да дишат. Докато спят, само едната половина от мозъка им е в безсъзнание, едното им око е отворено и те плават на повърхността.

# Учените са установили, че делфините в Австралия използват оръдия на труда и предават уменията си на малките, разкрива сп. “Ню Сайънтист”. Това е първият потвърден случай на културен обмен сред морските бозайници. Понеже нямат ръце, делфините са ограничени във възможностите си да използват оръдия на труда, но някои от тези бозайници, обитаващи водите на Shark Bay (Заливът на акулите), са намерили начин да отчупват морски гъби от дъното и да ги надяват на муцуните си, за да ги използват по време на лов. Убедени сме, че те използват гъбите като своего рода “ръкавица”, предназначена да предпазва сетивността на муцуните им, докато търсят плячка в близост до дъното - потвърждава Майкъл Крютцен, бивш служител на университета в Ню Саут Уелс, Сидни, а сега от университета в Цюрих, Швейцария. Повечето от гъбите са плоски, но делфините си служат с конусовидни, които не биха паднали от муцуните им. Мнозинството от делфините, които ги използват, са женски. Заключението на учените е, че в случая става дума за културно предавано умение, навярно чрез обучение на малките делфинчета от страна на майките им. Крютцен има предположение защо мъжките делфини не обичат да си служат с гъби. Те се интересуват повече от формирането на “съюзи” с други мъжки, отколкото от използването на гъби, уверява той. Мъжките делфини имат съвсем различен социален живот в сравнение с този на женските и това може би ги ограничава да “пилеят” прекалено много от времето си, за да се учат как да си служат с гъби.

# През 2001 г. делфините се присъединиха към категорията на шимпанзетата, орангутаните и хората като единствените същества, преминали теста с огледалото, който е приет като база за себеосъзнаване. Когато учените маркирали телата на двойка делфини на места, които те не могат да видят директно, водните млекопитаещи заставали срещу огледало и се извивали, за да покажат маркировката.

# Шведския морски биолог Пол Мангър твърди, че когато спят, делфини се въртят в кръг и посоката в която се въртят зависи от това в кое полукълбо на света се намират. Пол Мангър предлага. че това е доказателство че морските бозайници усещат в коя част на света се намират. Той е уверен, че морските бозайници имат шесто чувство.

# Размери средно 1,8 м дължина за Черноморските представители до 2,4 м за тези от Индийския океан.

# Понеже телата им са аеродинамични, за да могат да се движат бързо във водата, мъжките репродуктивни органи са разположени вътре в тялото. Телесната топлина обаче може да увреди спермата. Така че топлокръвните делфини са развили сложна сложна топлообменна система от преплетени вени и артерии. Вените, които пренасят охладената кръв от опашката, понижават температурата на преплетените артерии, които отвеждат по-топлата кръв към тестисите.

# Делфините имат вкус, но не и обоняние

Начин на живот.

# Делфините плуват на стада. Размерът на стадото варира в размер от няколко дузини до над 1 000 000. Групирането с други морски бозайници не е необичайно. Не е задължително делфин да принадлежи към определено стадо - всеки е свободен да го сменя.

# Делфинката ражда обикновено по едно малко. Раждането става с помощта на 2-3 женски “акушерки”. Веднага щом се роди малкото, майка му го избутва до повърхността на водата, за да си поеме въздух. Веднага след това делфинчето вече може да плува заедно с майка си.

# Ухажването при двойките представлява сбор от нежни милувки и докосвания, и предхожда половото сношение. Делфините подаряват на изгорите си букетче водорасли. Поднасянето на предмети като част от брачния ритуал е твърде рядко разпространено в света на животните. Досега бе наблюдавано само при шимпанзета. Фактът, че обичаят се регистрира у изолиран кръг речни делфини, обитаващи водни басейни във Венецуела, Бразилия и Боливия навежда на мисълта, че или се предава от поколение на поколение, или се е сформирал в различни групи независимо от останалите. Откритието може да докаже тезата, че делфините имат култура - по-точно, известно ненаследимо сложно умение, на което някои членове от популацията обучават другите и по такъв начин го предават от поколение в поколение. До момента културата се счита за отличителна черта на човека, несвойствена на други биологични видове.

# Много често подскачат над повърхността на водата, често изпълняват акробатични номера. Това им държание се счита за „играене“.

# Хранят се главно с малки пасажни риби - скумрия, аншоа, хамсия, кефал.

# Делфините са известни с това, че са дружелюбни към хората, обичат да ги приближават и игриво взаимодействат във водата. В древна Гърция делфините били приемани с гостоприемство, а следата им, оставена от плуването около кораб, се считала за добра поличба от мореплавателите.

# Нямат врагове способни да ги застрашат. В момента единствен “враг” са мощните сонари използвани от хората – изпадат в безсъзнание и умират от удавяне.

Истории с делфини

Много истории са известни за делфини. Всички са попадали на такива, всеки може да разкаже нещо.

Преди доста години съм чел за делфин, който причаквал корабите в опасен пролив за да ги превежда като лоцман. Щом преминели опасните места той се връщал обратно да чака следващия. От всички кораби го познавали – това продължило няколко години - и даже понякога го изчаквали ако го няма.

Наскоро прочетох за един любопитен случай, който свидетелства за способността на делфините за оценка на ситуация, преценка на развитието ù и вземане съответно решение. В британският вестник “SUN” имаше съобщение, че делфини спасили баща и три 15 годишни деца от акула във водите около Нова Зенландия.
Плувците били доста навътре в крайбрежните води на Уангарей, Нова Зеландия, когато забелязали приближаваща се акула. Паникьосани, те се опитали да плуват към брега. В този момент се появили делфини, които спрели хората, заобиколили ги и близо час ги пазели като им помагали да се крепят на повърхността. След като акулата се оттеглила те им дали да разберат, че вече могат да плуват и ги конвоирали до брега.

За способността им да предвиждат и вземат решение свидетелства и един документиран съвсем пресен случай. Наскоро (11 септември 2007) сътрудниците на Лабораторията за морски изследвания в Сан Диего, Калифорния (САЩ) станали свидетели на изключителна драма. В огромния басейн на лабораторията, който се обитавал от 4 мъжки и 3 женски делфина, те пуснали по програмата на изследванията една триметрова акула мако. В продължение на осем дни между делфините и акулата съществувала пълна търпимост. Делфините играели и подскачали, а акулата кръжала в единия край на басейна и поемала предлаганата й риба. Нищо не предвещавало конфликт.
Изненадващо, на деветия ден, като по команда и без никаква видима причина, четирите мъжки делфина се втурнали към акулата и започнали да й нанасят силни удари с муцуните си в коремната област. Акулата Мако панически се опитвала да избяга. Само след броени минути тя издъхнала без външни наранявания, но с разкъсани вътрешности.
По-късно директорът на лабораторията д-р Стивън Макларън разшифровал причината за атаката на делфините. Един от женските делфини започнал да ражда и мъжките предвидили, че акулата ще бъде привлечена от миризмата на кръв. В тях се задействал така нареченият „колективен интелект” – определение, въведено още през 1962 г. от една от най-компетентните познавачки на акулите, професор Юджийн Кларк. (последното изречение е типично “човешко”, според мен. И се питам – а учените не предвидиха ли ситуацията с раждането? Или чакаха да видят какво ще стане…).

Следващият случай е доста интересен, но напълно обясним като се има предвид, че при тях има “акушерки”. Описаната случка е конкретна и документирана.
В света от няколко десетилетия се практикува подводното раждане. В доста страни има специални центрове – Русия, Франция, Австралия, Нова Зеландия, напоследък и в САЩ – десетки хиляди деца са родени по този метод.
Руският учен Игор Чарковски дълго време се е занимавал с изследване на подводното раждане. Той е акуширал поне при 20 000 такива раждания. Дъщеря му, едно от първите деца, родени под водата, била на около 20 г., когато се случило следното. Чарковски и екипът му докарали една родилка на Черно море за да роди във водата. Те стояли там и се готвели за раждането, а жената стояла във водата на дълбочина 60 см. Внезапно се появили три делфина, разбутали хората и взели всичко под свой контрол. Хората гледали изумени. Делфините направили нещо нагоре-надолу по тялото на жената, което приличало на сканиране. Жената възкликнала “Чувствам се невероятно!”. Родила без каквито и да са болки и страх. По нейни думи изпитвала удоволствие. Преживяването било наистина невероятно. Оттогава се създала нова практика – да се използват делфините като акушерки – която днес се практикува в цял свят. В момента на раждането те излъчват нещо от своите сонари, което наистина успокоява майката.
Те правят просто изумителни неща. Децата, родени с помощта на делфини-акушерки , поне в Русия, са необикновени. Според изследванията нито едно от тези деца няма коефициент на интелигентност по-нисък от 150 и всички те имат изключително стабилни емоционални тела и изключително силни физически тела. По един или друг начин превъзхождат връстниците си.
(За последния абзац имам известни резерви доколкото нямам достатъчна информация).

Делфините определено ни припознават като близки по разум. И открито показват своите морални ценности. Ако плувате сред делфини и около вас има деца, те най-напред отиват при децата. Ако няма деца, предпочитат жените. Ако няма жени тогава отиват при мъжете. А ако наоколо има бременна жена, всички останали могат да забравят за делфините – цялото им внимание е се насочва към нея. Онова малко бъдещо човече става най-важното нещо на света!

Е, това е засега, което мога да споделя за делфините. Оставам с надеждата, че ще научаваме още добри вести за тях. И че са достатъчно разумни за да отбият ищаха на хората да ги направят “бойци” по свое подобие – делфините никога не убиват някого само защото е “враг”!
http://vascont.wordpress.com
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Stas

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 1 554
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Станислав Бояджиев
Отг: За делфините ...
« Отговор #1 : вторник, 07 април 2009 г., 19:35 ч. »
Прочетох с голям интерес. Като малък гледах един филм "Ум, Белият делфин". От тогава ми стана едно от любимите животни.

Неактивен Атлантида

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 120
 • Пол: Жена
Отг: За делфините ...
« Отговор #2 : събота, 11 април 2009 г., 09:16 ч. »
Много интересно наистина.
На мен пък любима книга ми беше ,,Белият лоцман''.

За делфините-акушерки звучи преувеличено,но нища чудно,ако инфото е от руснаци,те си падат по паранормалното.

Интелигентността на делфините е неоспорима,още повече,че в някои случаи са по-умни от човеците от мъжки пол и подаряват букетче (от водорсли) на любимата си ;)
http://bulshrimp.bulboard.com/

Мalawi Mbuna :
Labidochromis caeruleus
Metriaclima esterae ,,Albino,,
Metriaclima esterae ,,Red Zebra,,
Metriaclima lombardoi
Melanochromis auratus
Lobster's Tanks:
Procambarus Alleni
Cherax quadricarinatus

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 871
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: За делфините ...
« Отговор #3 : събота, 11 април 2009 г., 13:41 ч. »
по-умни от човеците от мъжки пол и подаряват букетче (от водорсли) на любимата си ;)

Хайде сега!
Когато се прибереш ти обещавам и аз едно букетче водорасли.Имаш право на избор-черна брада,синьо-зелени,нишковидни...

Неактивен Lan

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 150
 • Пол: Мъж
Отг: За делфините ...
« Отговор #4 : понеделник, 25 май 2009 г., 11:17 ч. »
Първата от разказаните истории с делфини съвсем точно съвпада с тази от "Белият лоцман" - поне доколкото си спомням книгата. Имам някакъв спомен да съм чел някъде, че Петър Бобев е писал романа по действителен случай. Ако е така наистина, дали не е същият случай, който е разказан и тук?...
Когато бях малък, с приятелите ми бяхме редовни посетители на градската библиотека. Спомням си една книга, която не беше роман, а документален разказ за работата на семейство (ако не ме заблуждава паметта) американски учени и техните колеги, посветили се на изучаването на делфините. Книгата беше писана от самите тях, имаше много снимки (черно-бели) и бяха разказани много интересни неща - някои звучаха дори по-фантастично от тези горе. За съжаление не помня вече нито заглавието на книгата, нито авторите й, но е твърде вероятно и сега да са смятани за едни от хората, най-добре запознати с делфините. Не споменах, че освен книгата (или книгите?), понякога имаше и съобщения за работата им в някои издания. Мисля, че някои от методите им за контакт и разбирателство с делфините залегнаха в основите на работата в делфинариумите, а някои от тестовете, с помощта на които учените се запознаваха със съобразителността и интелигентността на делфините, сега са популярни номера в програмите им.
После съобщенията като че ли секнаха... може би не изведнъж. За сметка на това се появи филмът "Денят на делфина", в който става точно това, с което завършва материала си Kratun. (Е, филмът - чисто по холивудски - има "щастлив край" - вместо целта делфините взривяват кораба с адмиралите и генералите от Пентагона, прескачат огражденията и изчезват в океана...) Та се питам беше ли филмът една комерсиално разказана фантастична история или изкуството за пореден път открехна завесата, скриваща мръсните тайни на човешкия интелект, за да видим поне частица от истината?...

О, неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш и пишеш на своя език?
Паисий Хилендарски "История славянобългарска"

Разликата между почти точната и точната дума е като разликата между светулката и светкавицата.
Марк Твен

Неактивен kamos

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 439
 • Нас. място: Несебър
 • Пол: Мъж
 • Антон Ганчев
  • Linux blog
Отг: За делфините ...
« Отговор #5 : понеделник, 25 май 2009 г., 19:15 ч. »
Да допълня в Черно море се срещат два вида от семейство Делфини - Обикновен делфин и Афала.
За подробности
Обикновен делфин - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Афала - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B0
.Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...           (Кочетов С.М.)

Неактивен tishovsx

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 543
 • Пол: Мъж
 • It's my passion and my agony!
Отг: За делфините ...
« Отговор #6 : петък, 09 октомври 2009 г., 12:11 ч. »
Случайно попаднах на тази снимка  8)
Розов делфин...

IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

><((((º>`•.¸¸.•><((((º>´¯`•><((((º>
.¸¸.><((((º>•.¸. , . .•><((((º>.¸¸.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: За делфините ...
« Отговор #7 : петък, 09 октомври 2009 г., 12:42 ч. »
Албиносче :)
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 871
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: За делфините ...
« Отговор #8 : събота, 10 октомври 2009 г., 12:55 ч. »
freshwater dolphins underwater Inia geoffrensis video

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: За делфините ...
« Отговор #9 : събота, 10 октомври 2009 г., 21:44 ч. »
Мда, много интересно, но що не се разходиш до делфинариума и не направиш едно клипче на вашите делфини?
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен }|{opukc

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 437
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
 • Patience my friend !!!
  • wild discus
Отг: За делфините ...
« Отговор #10 : събота, 10 октомври 2009 г., 21:53 ч. »
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен miriana86

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 2
Отг: За делфините ...
« Отговор #11 : вторник, 24 ноември 2009 г., 16:16 ч. »
 :) Браво, страхотна статия!!!! Де тоз късмет май месец да раждам с делфини, но уви.....!
Аз от много години се интересувам от делфини и прочетох стаията с голям интерес. Всяка година виждам и то доста често. А колегите от подводния риболов имаха късмета да плуват с делфини, докато са за риба. Има клипчета и снимки. Мисля, че досега никой не е документирал срещи на живо с тях в Черно море.
Знам, че има 3 вида делфини в нашето море: обикновен делфин, афалина и муткур (морска свиня, среща се често от руската страна). Търсила съм подробен материал за тях на български в интернет и  по книжарниците, но такъв не намерих, за което съжалявам много!
Ако някой разполага с информация, моля да ми пише.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 871
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: За делфините ...
« Отговор #12 : понеделник, 01 февруари 2010 г., 01:42 ч. »
Много хубав филм със БГ субтитри. Гледа се онлайн. препоръчвам го горещо.
http://zonafilmi.com/details.php?movie=7321

Неактивен abv

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 9
 • Нас. място: Варна ,Океани и морета
 • Пол: Мъж
Отг: За делфините ...
« Отговор #13 : сряда, 28 юли 2010 г., 09:20 ч. »
Удивителна статия  :clapping:
Да разкажа няколко случки и аз.
Когато съм минавал през индийския океан(там има много делфини),доста често са ни придружавали и правили какви ли не номера скачат преобръщат се и всякакви акробатични номера сякаш се показват.
Обаче никак не искат да ги снимат.Винаги когато взема фотоапарат се крият,прибирам го и излизат ...странна работа.
Ако се скрият за момент и започнеш да ги викаш свирейки започват да идват.Виждал съм групи от 2 с едно малко до 50-60(поне толкова се виждат).
Но има и нещо друго те усещат много неща.
На първия ми кораб който беше добро изпълнение ги виждахме до нас често.
На Втория обаче,всички ни боляха главите и неможехме да спим(Стоманата беше някаква явно от скраб която не е много добра може и от чернобил да е кой знае  :crazy: ) но не видях нито 1 делфин с този кораб явно бягаха от него.
Та след това и с други кораби съм бил винаги плуват до нас.
Ако кораба е добър идват ако не ...няма ги.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.