Рибки > Атерини (Rainbowfish)

Развъждане на Атерини(Rainbow Fish)

(1/2) > >>

malomir:
В природата повечето Rainbow риби предпочитат да хвърлят хаивера си на места които предлагат някаква защита за яйцата като туфи от растения и т.н. За изкуствено развъждане днес се използва наи-вече следния метод: Намирате някаква бърсалка (стирка), наи-добре би било да е от изкуствена вълна с примерно зелен цвят (незадължително) и се пуска във водата. На снимката долу: подобна стирка в аквариум с  Меланотения Праекокс

А ето и как го правят в специалните развъдници:Температурата се вдига до 27-28 градуса. Рибките хвърлят хайвер всеки ден, а мъжкия остава да пази люпилото, но трябва да знаете, че това не им се удава добре така че би било добре да поверявате малката стирка редовно. При наличие на хайвер преместете в друг съд.


 
В него е добре да има  само малка помпичка с гъба. Профилактично капнете малко Метиленово синьо.
Времето за излюпване зависи от температурата на водата но за повечето Атерини то е между 6-9 дни при температура 25 градуса Целзий. Нивото на водата, в началото трябва да бъде около 15 сантиметра и с нарастването на малките увеличавайте и височината на водния стълб.


malomir:
Ето и нагледно как се прави по-горе споменатата "стирка":

Взимаме прежда. По възможност зелена или някакъв друг по тъмен цвят:
Навиваме я около някакво по-дебело списание или книга. Размера зависи от височината на вашия аквариум:Завързваме в средата:Отрязваме от противоположната страна на тази, която завързахме преди малко."Стирката" е готова:
 


Може да я завържете за капака или към горния край да прикрепите празна пластмасовата обвивка от шоколадово яйце например. То ще е достатъчно за да я държи да не потъне.

Успех!

Desmoria:
Този метод важи ли и за развъждане на Pseudomugil gertrudae?

malomir:
Абсолютно!

ivogod:
Здравейте колеги,
някой да сподели тънкости при развъждането на Ириатерини? Параметри на водата, хранене, обем на развъдния съд? Има писано, но информация от хора с опит винаги е по-полезна.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия