Здравейте,
изпробвах този интересен според мен метод преди около година, сега мисля да опитам отново с една двойка от полученото тогава поколение и това ме подсети, че мога да споделя опита си тук.
За опита използвах, вече разработен аквариум 35л., в който отглеждах малка група Rasbora maculata и три подрастващи Corydoras julii, водата в аквариума беше кисела и мека, имаше тънък пласт от дребен грунд застлан със стари потънали листа от Дъб и Катапа, голяма туфа Явански мъх, захванат върху камък Микрозорум и сериозно количество плаващо Дъбче, имаше и малък дунапренен филтър. Преместих расборите и коридорасите, сифонирах дъното, смених около 60% от водата намалих аерацията, повиших температурата на 28 градуса и след два дни пуснах двойката бети.
Преди да пусна рибите ги бях подготвял две седмици, хранех ги веднъж с висококачествена суха храна подходяша за бети и веднъж със замразена или жива храна, използвах замразени бяла комарена ларва и артемия и жив тубифекс.
До проплуването на малките, няма никаква разлика от обичайното размножаване, но след като те проплуват, по- важно е захранването на бащата, предлагах му малки порции суха и замразена храна, по 4 пъти на ден. Той продължаваше да връща по- трудно подвижните малки в гнездото... и вероятно изяждаше по- слабите от тях. В аквариума имаше достатъчно инфузория за малките, захраних ги с новоизлюпена артемия на четвъртия ден от проплуването им, а мъжкия продължавах да храня по същия начин.
След като започнах храненето с артемия, започнах всяка вечер да сифонирам дъното с много тънък сифон, като доливах прясна вода, не повече от 10%. След втората семица започнах да предлагам на малките накълцана замразена храна и суха храна с походящ размер и качества и постепенно спрях с артемията, започнах и смени на водата от по 50% през ден- два, тогава върнах и малките коридораси в аквариума, които помагаха много с неизядената храна и не обръщаха внимание на малките бети. Бащата беше спокоен и не обръщаше почти никакво внимание на малките след първата седмица, гнездото му беше между растенията в центъра на аквариума и не се разруши от смените на водата, той го поддържаше постоянно (като всеки здрав и по- активен мъжки, той поддържаше постоянни гнездо и в неговия малък акварум преди това).
Държах ги заедно в продължение на почти 3 месеца, заради присъствието на големия мъжки малките не проявяваха агресия помежду си, резултата беше 32 изключително добре развити за възрастта си бети.
Основният недостатък на този метод е много ниската производителност, тъй като оцеляват само най- силните и активни малки, също така според мен не е препоръчителен за напълно начинаещи, предполагам че прилагането му в по- малки аквариуми без обилна растителност и без чести смени на водата също няма да доведе до добри резултати.