Рибки > Лабиринтови
Въпрос относно пола на трихогастери
RainBG:
Здравейте. За пръв път ще пиша в този форум, въпреки че доста полезни съвети съм прочел тук преди това. Преди 2-3 месеца стартирах нов аквариум 125 литра. Два от обитателите в него са златни трихогастери, с които имам проблем. По принцип трябваше да са двойка при закупуването, но продавачът в магазина беше затруднен при избора им и явно има някакъв проблем. Единият непрекъснато гони другия и той се крие близо до дъното, във водораслите, около тръбите на филтъра и нагревателя. Общо взето в по-голяма част от времето е на едно място (близо до дъното) и не плува свободно в аквариума, защото се крие. Прочетох доста статии в интернет и предполагам, че и двата трихогастера са женски, като съдя най-вече по формата на перките.
Снимките в приложените файлове не са с много добро качество и на фокус, но се надявам да помогнат.
Моля за Вашето мнение, от какъв пол са двата трихогастера?
Къде може да е проблема и как евентуално може да се разреши?
В случай, че и двата са женски, дали закупуването на мъжки ще реши проблема?
Предварително благодаря за отделеното време и за отговорите.
SDB:
на пръв поглед са женски
при тях външните различия на половете
се появяват чак като порастнат рибите
затова обикновено в магазина където
са малки още няма начин да се разбере
malomir:
Твърдо женски и двата. Колко литра е аквариума? Обикновенно, когато се сложат повече риби от един вид агресията се разпределя и това намалява нивото на стреса. Въпроса е дали литража аквариума може да позволи това. И четете бе хора. :) Написали сме всичко тук. Инфо да искаш. Ето снимка от профила на рибата. Точно описана: Горе е мъжки, долу е женска. Разликата се вижда от далеч.
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=134
RainBG:
Благодаря за бързите отговори от SDB и malomir. Аквариумът ми е 125 литра, както съм записал. Снимките с перките също съм ги разглеждал. Прочел съм доста неща в интернет преди да пиша тук.
Просто исках да получа и ВТОРО мнение от независим човек и евентуално СЪВЕТ как е най-добре да се действа в този случай - добавяне на трета мъжка рибка, премахване на едната женска и добавяне на мъжки или друго решение. Едно е да експериментирам и излишно да тормозя рибките, друго е да получа съвет от човек, който евентуално се е сблъсквал с подобен проблем.
Fundulopanchax:
Втората риба със сигурност е женска, но първата има вероятност да е все още неоформен мъжки - ако и двете риби са млади. Изчакай да порастнат още, но при суматранските трихогастри мъжките принципно са много агресивни към женските. По -добре вземи още два - три трихогастера за да се разпредели агресията.
Навигация
Преминаване към пълната версия