Автор Тема: Аквариумът на Стефан  (Прочетено 5431 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
  • Публикации: 21
  • Нас. място: София
Отг: Аквариумът на Стефан
« Отговор #15 : неделя, 12 февруари 2017 г., 12:20 ч. »
Отчасти е защото снимката е тъпа. Ето една малко по-адекватна:

Фонът е 3D. Наистина всичко в аквариума е голямо: камъните, корените и растенията. Може би трябваше да взема микрозорум с една идея по-малки листа, а не най-едрия, за да има малко динамика. Нещо бързорастящо с малки листа може да има този ефект също :)

Пред ехинодоруса в средата има около 20 см диаметър празно. Може би като се поразвие, ще елиминирам този най-вдясно и ще се освободи още място.

За денивелация - грундът по принцип лека полека винаги си застава равномерно. От известно време не съм се занимавал да го пресипвам отзад, за да е там по-виско. Ще си поиграя при следващата смяна.

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
« Отговор #16 : сряда, 15 февруари 2017 г., 12:11 ч. »
Стефчо, извинявам се, че не съм ти видял предния пост с проблемите на криптокорините, жалко за тях.  Но и с ехинодорусите гледам че имаш същите проблеми, макар и в по-малка степен. Очевидно искат една идея по-твърда вода. Аз имам едни по-варовикови камъни в аквариума, които пооправят нещата леко, но пак криптокорините ми не вървяха, а откакто започнах да добавям магнезиев сулфат (английска сол от аптеката - 30 стотинки пакета), си растат нормално, пускат издънки и всичко им е наред.  Сега, директно магнезиевия сулфат не ти го препоръчвам, защото аз торя с всичко дето можеш да се сетиш, и се получи магнезиева недостатъчност, а при теб ако не ториш, не знам какво ще стане.  Но калциевия карбонат (варовиков камък) и магнезиевия сулфат вдигат твърдостта на водата.

В тая връзка - не знам дали ториш, ама ако не - що не вземеш да почнеш ?  Един универален микроелементен тор, като начало ?  Така и така си храниш рибите, да храниш и растенията. То от тия големи риби имаш достатъчно нитрати и фосфати, но желязо и микроелементи няма откъде да дойдат.

По отношение на естетиката - наистина се губи усещането за големината на аквариума, защото всичко ти е с еднакъв размер - еднакво големи растения, еднакво големи риби, еднакво големи камъни.  Човешкото око преценява големината на базата на контраста м/у големите и малките детайли.  Примерно - тоя микрозорум става доста голям, можеше да го боднеш зад корена, а върху корена да имаш от малкия windelov.  Двата вида микрозоруми освен че са с различни размери, листата им са различни по форма, и дори да са един зад друг, ще се четат добре - има разлики.

Двата ехинодоруса вдясно, зад празното място, могат да изчезнат или да отстъпят назад до стъклото и полянката да се огради с дребни и ниски растения:
 - http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Staurogynerepens(049G)/4481
 - http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Bucephalandra'WavyGreen'(139)/18757
 - http://tropica.com/en/plants/plantdetails/Alternantherareineckii'Mini'(023CTC)/4439 (това иска доста грижи, давам го само като пример- различно по големина и по цвят !)

Левия ехинодорус е доста близо до предното стъкло и крие всичко назад.  Изобщо - гледайки в дълбочина, всичко ти е на един план.  Ако дръпнеш тоя ехинодорус до задното стъкло, и пред него боднеш нещо дребно - да имаш разлика и в размера, и във формата на листата, па ако може - и в цвета, ще имаш поне два плана - преден и заден.  ;)

И като вече си наредил растенията, на планове, с различни размери, форми и цветове,  тогава правим същото и за рибите.  Ти едри риби си имаш достатъчно, но пускаш 10- 20 дребосъци на пасаж, и нещата заспиват ! :drinks:

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #17 : неделя, 19 февруари 2017 г., 08:00 ч. »
За твърдостта - имах известни притеснения, че водата е омекнала, след като смених амфорите с големите корени (те корените на първо време имат такъв ефект в един аквариум, доколкото разбрах). Но тогава я мерих и беше в по-горната граница на приемливото. Иначе винаги мога да сложа разни корали или нещо подобно във филтъра, за да я втвърдя.

Торя с Profito и малко още форсфати и желязо отделно. Тази година ще вкарам и CO2. Чакам JBL да си докарат новата серия системи до България - заделил съм си бюджет за една от края на миналата година. Въглеродният двуокис е главно за ехинодорусите. Като го добавя ще вкарам и малко бързорастящи стеблени, ротала вероятно, за да червенее нещо.

Тогава може и да експериментирам с ниските, които предлагате.

С новите риби е по-сложно - барбус еверети са доста опортюнистични в храненето и са бързи и активни риби. Общо взето всяка риба, която им се събира в устите, ще замине веднага.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #18 : неделя, 19 февруари 2017 г., 12:40 ч. »
Пиша глупости естествено. PH ми е в горната граница на нормата. Твърдост никога не съм мерил и най-вероятно е ниска, тъй като съм в София. Ще си взема тест  :D

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #19 : неделя, 26 февруари 2017 г., 21:13 ч. »
Ето един цъфнал ехинодорус. Малко сплескан под капака... Ако издънките се развият, мога да дам на някой ehcinodorus python, ако го кефи - този на снимката горе вляво е такъв.

Иначе за теста - цветовете на снимката са малко объркващи, но GH е между 3 и 7 °dH, KH е на нула:

Това, доколкото разбирам, се води мека вода. Съвети как да я втвърдя устойчиво? Като, започна да вкарвам и CO2, ще омекне допълнително, така че ще ми е необходимо поне да запазя сегашния баланс.

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #20 : неделя, 26 февруари 2017 г., 21:20 ч. »
Ехаааа :clapping:
На моя Ехинодорус цтрелата е над 40см извън аквариума и не цъфти още.....пробих капака даже ама,на...не цъфти още :crazy:

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.