Ако ми позволите и аз да кажа своето мнение:
Предишният ми и първи за мен аквариум с Танганайски цихлиди беше 170 литра и в него започнах да отглеждам подрастващи от следните видове:
-двойка Altolamprologus compressiceps (Fire Fin) .
-двойка Neolamprologus leleupi (Red Orange) .
-тройка Lamprologus multifasciatus .
-двойка Tanganicodus Irsacae (Mpimbwe) .
-десет броя Cyprichromis leptosoma (Mpulungu)
Така изглеждаха аквариумът и рибите.
Двойката компресицепси имаха от време на време голямо желание да си похапнат от шелитата и техните поколения.Това е в природата им, но шелитата бързо се ориентираха и си изградиха стратегия за отблъсване на атаките.
Танганикодусите и циприхромисите живееха в пълна хармония с всички в аквариума.
При лелеупитата нещата се оказаха по-сложни от очакваното.Едната риба доминираше и другата беше постоянно тероризирана.Доминиращата показваше агресия и към другите риби в аквариума.
Реших да взема още две лелеупита и там беше разковничето.
Само след няколко дни доминиращото лелеупи (явно мъжко), независимо че успя да се наложи и над новите две, оформи чифт с едното и веднага хвърлиха хайвер.Махнах от аквариума останалите две и оформилата се двойка стана по-спокойна, като проявяваше агресия единствено, когато защитаваше територията около хайвера си.
По-късно смених лелеупитата с двойка Julidochromis ornatus Chisanza.
Юлидохромисите бяха с много по-кротък характер от лелеупитата.
Мисля, че имаш правилна ориентация за подбора на танганайски цихлиди.
Все пак бих коригирал изборът ти по следния начин:
- два чифта (по-късно редуциране до чифт) Neolamprologus leleupi
- чифт Julidochromis transcriptus
- чифт Altolamprologus calvus
- група около 5-6 бр. ’Lamprologus’ ocellatus / ’Lamprologus’ similis
Непременно бих добавил група от Циприхромиси, защото според мен те, плувайки в горните и средни слоеве на аквариума, ще внесат разнообразие, спокойствие и колорит сред останалите риби в аквариума.
Като препоръка: ако всички риби са подрастващи ще свикнат по-лесно в съжителството си.
Поздравявам те за желанието ти да отглеждаш Танганайски цихлиди!