AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Други аквариумни обитатели => Безгръбначни => Темата е започната от: azsam222 на вторник, 18 февруари 2014 г., 20:11 ч.

Заглавие: Хайвер от Ампулария
Публикация от: azsam222 на вторник, 18 февруари 2014 г., 20:11 ч.
Здравейте, Ампуларията ми снесе яйца между 31.01 и 02.02 (бях на село).
Та въпроса ми е като го гледам виждам само 3 напълно оформени охлювчета но са само 3 и са в средата на гнездото.Ще могат ли да излязат от гнездото защото ги е обгърнало.
Благодаря предварително. ;)
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: Нелогична на понеделник, 03 март 2014 г., 20:57 ч.
Гнездото не ги е обгърнало. То самото се състои от хайвер, с 200- 300 охлювчета в него. Някой от тях не се излюпват. Но неизлюпените по никакъв начин не пречат на излюпилите се. Когато всичко което е било годно да се излюпи го направи, при излизане новите охлювчета просто разтрошават гнездото. Всичко ще е наред, ще видиш, със сигурност не са се излюпили само 3, останалите просто малко са се забавили, а може и да са паднали вече във водата без да си ги видял. Излюпват се поне половината. Когато Ампуларията е снесла хайвера, той е светло жълтеникав на цвят, а когато стане готов вече е снежно бял, и сякаш че е направен от гипс.
Само не пипай гнездото и гледай да не падне във водата, защото ако попадне там, с още неизлюпените охлювчета е свършено, ще умрат още преди да са се развили.
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: Нелогична на понеделник, 03 март 2014 г., 20:58 ч.
Сори, грешка.
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: azsam222 на понеделник, 03 март 2014 г., 22:15 ч.
Ами злюпиха ми се 14-15, само толкова успях да изкарам от гнездото, а ги вадя защото имам 2 Platydoras costatus. Някаде бях чел че си хапват охлювчета  :D
Сега чакам едно друго гнездо да се люпи, а пак преди 2 дни отново снесаха.
Поздрави.
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: Нелогична на понеделник, 03 март 2014 г., 23:22 ч.
Не ги вади, те сами трябва да си паднат иначе може да са недоразвити и да умрат. По - добре сложи нещо под гнездото, в което да падат. Някаква марличка или нещо такова. Направи го като хамак, на който дъното да е потопено във водата, за да не падат на сухо. Двата края залепи с лепки, с такива с които се лепят нагревателя, вътрешния филтър и др. такива неща. После като видиш че има изпаднали в хамака, просто ги изсипваш в друг аквариум, и пак го залагаш под гнездото. И така докато не изпаднат всичките. Но в никакъв случай не ги пускай при сома докато не станат поне 0.8 - 1 см. в диаметър, иначе пак ще ги излапа щом яде охлюви.
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: drober на петък, 31 януари 2020 г., 07:30 ч.
Здравейте на всички. Тази сутрин отворих капака на аквариума, за да изчистя част от откъсналите се растения и намерих това на долната страна на капака. Доколкото успях да намеря информация, това трябва да е хайвер от ампулария, нали?
Заглавие: Отг: Хайвер от Ампулария
Публикация от: malomir на вторник, 04 февруари 2020 г., 04:15 ч.
На това прилича, да.