AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Цихлиди (Cichlidae) => Малави => Темата е започната от: vasconi78 на четвъртък, 01 януари 2015 г., 18:58 ч.

Заглавие: Разпознаване на пол на саулоси
Публикация от: vasconi78 на четвъртък, 01 януари 2015 г., 18:58 ч.
Здравейте на всички и Честита Коледа,
От около месец съм решил да отглеждам африкански цихлиди. Преди две седмици си закупих 5 саулосита и ми ги доставиха по автобус (т.е. не съм си ги избирал). При уговорките с продавача коментирах, че ако се различават да ми изпрати и мъжки и женски, но той ме убеди, че на тази възраст и при този размер не се различават все още. Когато ги пуснах в аквариума всички бяха изцяло жълти, което както съм чел е нормално за тази възраст на рибките. В момента обаче на всичките 5 рибки започнаха да се появяват по-тъмни вертикални раета, което ме навява на мисълта, че всички ще са мъжки. Въпросът ми е биха ли могли  да се различават при размер 3-3,5-4 см какъв пол са и просто са ми пратили 5 мъжки? Възможно ли е тези вертикални линии да са при всички малки и впоследствие да изчезнат при женските?
Прилагам и малко снимки с молба да ми кажете дали съм прав в моите разсъждения – т.е. рибките на снимките мъжки ли са или е рано да се разпознават. Извинявам се за недоброто качество на снимките.
Вече имам едно компетентно мнение, но искам да чуя и други.
P.S. не обръщайте внимание на обстановката в аквариума – този е временен,  до 2 седмици ще имат работещ 250 литров за тях.