AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Златни рибки => Темата е започната от: stilyana на петък, 29 декември 2017 г., 13:44 ч.

Заглавие: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: stilyana на петък, 29 декември 2017 г., 13:44 ч.
Здравейте,
имам аквариум 60л с 1 златна рибка и 1 живо растение
линк на аквариума:http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=124_132&product_id=130(но съм махнала 2-ното дъно, защото задържаше много мръсотия).Водата се сменя на 2 седмици с престояла вода. Храня я с грахче 1-2 пъти в седмицата и с 2 вида гранули. Известно време рибката стоеше на повърхността и все едно не й стигаше въздух, защото постоянно си отваряше устата. На 2 месеца третирам с ФМЦ аквариума и се падна преди 5 дни да го третирам отново, но след като смених водата по рибката започнаха да се образуват черни петна. Първоначално беше само на горната перка, сега вече има и по коремчето. И сега вече идея си нямам дали е бактериална инфекция, паднала имунна с-ма или паразити. Ще съм благодарна за съвет. Рибката е на 1 год и 1/2. Игрива е, но ме притесняват тези черни петна, на снимките не се виждат особено, но по долната част на коремчето са започнали да се образуват черни петна, и по горната перка вече се вижда черната част.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: bones на неделя, 07 януари 2018 г., 18:34 ч.
Здравей,с каква филтрация си.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: vanko77777 на неделя, 07 януари 2018 г., 20:26 ч.
Нищо и няма, оцветява се
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: adam на понеделник, 08 януари 2018 г., 09:33 ч.
Ванко е прав, вероятно черната пигментация по тялото на рибката отново се активира. Нищо друго нередно не се вижда по тялото на рибката.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: stilyana на понеделник, 08 януари 2018 г., 11:59 ч.
Нормални филтри тип гъба и керамични камъни за прочистване на водата(нз наименованието им точно как се води). Уж наистина нищо й нямаше, но рибката си умря. 
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: adam на понеделник, 08 януари 2018 г., 12:59 ч.
Съжалявам да разбера това!
Причините може да са много, но най-вероятно поради проблеми с качеството на водата, но по-горе си споменала, че рибката стои на повърхността на водата. Примерни причини- натравяне от тежки химикали или амоняк, газова емболия, третиране със силни дози медикаменти и т.н.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: adam на понеделник, 08 януари 2018 г., 13:05 ч.
Сори за спама, но да попитам колегите има ли във форума по-подробни публикации как правилно да се отглеждат златни рибки. @bones, колега ти си по-навътре със златните сигурно знаеш нещо по въпроса.
Трябва да има нещо за начинаещите отглеждащи златни с цел да се ориентират и да се избегнат разочарования.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: bones на понеделник, 08 януари 2018 г., 18:41 ч.
Какво да ви кажа колеги,и на мен ми умират риби(рядко,но факт).Човек  се учи,докато е жив.И също така от грешките  си.От мен съвет,по често смяна на водата.Също така е важно,количеството което сменяш.Добра филтрация,качествена и разнообразна храна.НЕ ПРЕХРАНВАЙТЕ!!!Обърнете внимание на аератора(помпичата за въздух) ;) .Къде е сложена,върти ли се въздуха в аквариума?Предполагам тези неща са ясни, на всички колеги.Последната ми риба която умря,стоеше на дъното  и не можеше да стигне ,средата на аквариума.Имаше апетит,но явно имаше проблем.с плавателния мехур.Като ги храня,и стигаше до средата на аквариума,все едно беше вързана,и падаше бързо.По цял ден   си стоеше на  дъното.И така ..R.i.p.Сега имам една риба,с същия проблем. :cry1:
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: bustama на понеделник, 08 януари 2018 г., 21:54 ч.
Мрат, защото много ги тормозим хайваните - това идва от прекалено голямо внимание. Не че нещо, но, аз съм и писал преди. Две деца гледат вече втора година две златни и сом. Е, родителите сменят вода, но когато могат. Ама ги гледат хората - без да знаят нищо за отглеждането им. И не само те - много хора отглеждат животни и т.н. просто без да мислят, как трябва, ама кое е важно и т.н. Любовта прави нещата прости/леки.  :D
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: adam на вторник, 09 януари 2018 г., 09:39 ч.
Да, прекалено голямото глезене на рибките също не е добре. Но определено трябва да имаш знания за животните, за които се грижиш, само да даваш любов не е достатъчно..........но пък от друга стана любовта към животните доста често мотивира стопанина да се информира повече за любимеца си.
Тази тема взе да се разводнява, сори за спама!
@bones, тук ти си Гуруто на златните, най-си навътре, не можеш ли да направиш една кратка публикация за златните- какъв обем аквариум, подходяш интериор, смяна на аквариумната вода, филтрация, профилактика, хранене, чести болести лечение и как да се избягват и т.н. Просто сподели твоят опит и така помогни на многото начинаещи любители на златни.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: bones на вторник, 09 януари 2018 г., 18:10 ч.
Ехеее,чам ме хвана срам.Ако знаете другите колеги,какви знания имат.Колко съм ги питал и разпитвал.И за колко неща са ми помагали.:)Аз съм много далеч от тях.Както и да е,благодаря ти все пак.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: stilyana на понеделник, 15 януари 2018 г., 16:30 ч.
Аз също имам колега, който "гледа" златни рибки. Налива директно вода от чешмата, не им спира лампата денонощно, храни ги по 4-5 пъти на ден и аквариума е пълен с водорасли, НО рибките са живи и здрави и щастливо си се разкарват в аквариума. Натъкнах се на статия, че водата, която престоява не трябва да е повече от 3 дни, защото и полезните неща се изпарявали от нея. Моята вода престояваше 5-6 дни. В момента съм в ремонт, но предполагам, че когато свърши ще си взема 2 рибки и ще пробвам версията за водата(макар, че водата в Пловдив е отвратителна като качество).
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: Lightning_boy на понеделник, 15 януари 2018 г., 17:13 ч.
Аз също наливам на моите от чешмата. Въпроса е, че като я наливам в кофите за да я пренеса до аквариума, пускам силно да изтича водата на струя, така част от хлора се изпарява. Добавям и малко химия.
Това го правя и с големия и с малкия аквариум. Засега нямам проблеми.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: RosiBosiE на събота, 27 януари 2018 г., 12:49 ч.
Здравей, Стилияна. Направи ми впечатление, че споменаваш третиранв на аквариума с ФМЦ на всеки 2 месеца? Има ли причина да го правиш? Доколкото ми е известно ФМЦ убива всички полезни бактерии и по този начин на всеки 2 месеца рестартираш аквата- няма азотен цикъл. Колко престоява водата с която сменяш и по колко литра сменяш? Температурата на водата с която сменяш, същата ли е като в аквариума? В твоя случай мисля че рибката си е умряла от натравяне и липса на азотен цикъл.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: stilyana на вторник, 30 януари 2018 г., 11:30 ч.
Здрвей, Роси! От магазина, в които си взех рибката ми казаха че е добре профилактично на няколко месеца да се третира с ФМЦ. След като отидох да ги питам какво й има и казах, че съм минала с ФМЦ и тогава пък ме попитаха защо съм го направила и ми казаха каквото и ти си ми написала, че съм убила доста голяма част от полезните бактерии и ми казаха, че с ФМЦ се слага само когато има нужда. Относно температурата на водата гледам разликата да не е повече от 2-3 градуса, защото съм чела че се стресират от драстична промяна на температурата. Сега аквариума стой празен в смисъл има само растения, но предполагам че другия месец ще направя опит за нови златни рибки. :pray:
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: dndechev на вторник, 30 януари 2018 г., 19:11 ч.
Разликата в температурата е добре да е до 1 градус.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: RosiBosiE на вторник, 30 януари 2018 г., 20:32 ч.
dndenchev, моите впечатления от златните риби са, че толерират без проблем разлика до 5-6 градуса (спад) в температурата, дори се радват на по-хладна свежа вода. Пък и доста хора гледат златни в малки външни езерца, в които температурата зависи много от външния фактор, а там спадове и градации има колкото искаш. Затова нека девойчето си изпере филтрите и си подмени водата, за да премахне всички остатъци от ФМЦ и да си стартира аквариума отново, пък  температурни разлики при употреба на престояла вода- едва ли...
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: dndechev на четвъртък, 01 февруари 2018 г., 17:02 ч.
Да, така е при златните. Може би аз не се изразих правилно. Като казах 1 градус имах предвид за рязка промяна в температурата на водата. И не, че е фатално, а е по-добре да се темперира водата до около градус до настоящата.  Иначе е напълно вярно, че при постепенна промяна в температурата, точно златните, толерират сериозни амплитуди.
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: vanko77777 на четвъртък, 01 февруари 2018 г., 18:31 ч.
При мен при смяна на водата температурната разлика е 5 градуса знам че не е хубаво но няма как да им я затоплям
Заглавие: Отг: Черни петна по тялото на рибката
Публикация от: dndechev на четвъртък, 01 февруари 2018 г., 19:21 ч.
Ааа.....ти да не мислиш, че и при мен не е така. Как да им темперирам 7-800 л вода като сменям на големия, но за по-малките аквариуми гледам да го спазвам.  :drinks: