AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Аквариуми => Осветление => Темата е започната от: Камен на четвъртък, 13 юни 2019 г., 13:15 ч.

Заглавие: Проблем с луминисцентно осветление
Публикация от: Камен на четвъртък, 13 юни 2019 г., 13:15 ч.
Здравейте,
Реших да възобновя един стар пенсиониран аквариум СънСън. Капакът е с вградено луминисцентно осветление 2х24 W Т5. Купих нови пури и работеше идеално 3-4 дни, но после започна да примигва за секунда от време на време, а след още няколко дни започна да изгасва само и пак да светва само, когато му скимне. Когато спре да свети виждам, че едната пура (условно да я наречем задната) едва едва има някаква светлина в нея и се опитва да светне, а до другата (предната) като че ли не достига ток. В този момент, ако ги завъртя в цоклите все едно се рестартират и светват и двете. Осветлението има превключвател - една или две лампи да са включени. Ако махна "задната" лампа и превключа с ключето да свети само една от пурите няма проблеми и не изгасва само.
Заради това, че когато завъртя пурите в цоклите се оправя и светва реших, че проблемът е с лош контакт вътре в цоклите. Разглобих ги и почистих контактните повърхности с шкурка. Не помогна.
Изчерпах се откъм идеи как да реша проблема. Моля за помощ, къде може да е проблемът? Възможно ли е електронното запалване да е изпляскало и да не може да ги захрани вече? Аквариумът е на поне 10 години.
Заглавие: Отг: Проблем с луминисцентно осветление
Публикация от: nicco на петък, 14 юни 2019 г., 13:47 ч.
Здравей,доста се мъчих и аз с един такъв капак.Първо проверих връзките към баласта,но нищо не светна.Накрая смених баласта май и някои кабели и се оправи.При тебе щом пали понякога може да е от лоши връзки.
Заглавие: Отг: Проблем с луминисцентно осветление
Публикация от: Виолета на неделя, 16 юни 2019 г., 15:22 ч.
Ако лампите са нови и палят поотделно, възможно е и ключето да е проблем.