AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Рибки => Дънни рибки => Темата е започната от: Zheni93 на вторник, 12 май 2020 г., 17:57 ч.

Заглавие: Страхливи анциструси
Публикация от: Zheni93 на вторник, 12 май 2020 г., 17:57 ч.
Здравейте,

Непредвидено се сдобих с втори аквариум с 3 възрастни анциструса и един барбус. Аквариумът е 60л и има един голям камък и растителност. Барбусът си живее мирно и скоро ще му взема компания, но анциструсите са ужасно страхливи (по-страхливи от обикновените риби). Досега не съм гледала анциструси, но от момента, в който ги върнахме в аквариума се скриха под нагревателя, под филтъра, изкопаха си дупка под камъка, чак ме е страх, че ще ги затисне. Не излязоха дори да хапнат, храната си стои. Дали са се изплашили толкова от местенето не знам, но вече втори ден само се преместват от време на време и се крият все едно някой ги преследва. Мисля да им взема някаква пещера за да им е спокойно, но това поведение нормално ли е?
Този пън дали ще им е уютен?
Заглавие: Отг: Страхливи анциструси
Публикация от: malomir на вторник, 12 май 2020 г., 20:07 ч.
Анциструса не е известен с перченето си. По принцип са си по-активни през нощта. Възможно е и да изпитват някакъв дискомфорт с новите условия. Дай им време. Укритие от този род ще им е добре дошло. Всъщност 60 литров аквариум ми се струва малък за 3 анциструса. Ако видиш, че има оформена двойка, махни третия.
Барбусите са стадни риби и обичат да са в пасаж от поне 8-10 рибки.
Заглавие: Отг: Страхливи анциструси
Публикация от: Zheni93 на вторник, 12 май 2020 г., 22:28 ч.
Знам, но тези бяха останали на момчето, от което ги взех. Живяли са заедно 4 години и нз дали е добра идея да ги разделям. Иначе знам, че преди няколко пъти са си имали малки. Мъжките прекарват повече време заедно, отколкото с женската, поне през деня, крият си се все заедно. Чак сега тя се размърда да хапне, другите още ги е страх, целите се закопават в грунда. Явно вечер ще ги храня.
Колко барбуса е добра бройка в този случай? Приятелят ми много иска да вземем неонки, но няма ли да дойдат много за 60л и трите вида? Кой е най-добрият вариант?
Заглавие: Отг: Страхливи анциструси
Публикация от: malomir на четвъртък, 14 май 2020 г., 10:09 ч.
За 60 литров аквариум, по-добре е да си вземете неонки. Един пасаж от 20-25 бройки ще е достатъчен. Но тогава дайте барбуса на някой.
За храната, просто им оставете по някое резенче краставица или попарена маруля на дъното вечер и изгасете осветлението. Те ще си ги намерят.